02. prosinca 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Županijska skupština BBŽ: Rebalans proračuna prihvaćen u vrlo neugodnoj raspravi vijećnika, od narikanja, do molitvenika

2021 10 18 bbz 1

Pod točkom 3. treće Županijske skupštine Bjelovarsko – bilogorske županije stajalo je donošenje Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Bjelovarsko – bilogorske županije za 2021. koji nakon burne rasprave nije prihvaćen. 

Proračun za 2021. godinu donesen je na 20. sjednici Županijske skupštine 17. prosinca 2020. godine. Prema riječima v.d. pročelnice za vođenje financija Bjelovarsko – bilogorske županije, proračun je planiran nerealno, sa značajnim precijenjenim prihodima. 

2021 10 16 zupanijska skupstina 80
Suzana Raguž – Pehar, v.d. pročelnica za financije Bjelovarsko – bilogorske županije

– Dinamika plaćanja u prvih šest mjeseci nije praćena, što je dovelo do nerazmjernosti prihoda i rashoda. Nakon stupanja na dužnost župana Marka Marušića, do početka lipnja uočeno je nezaustavljivo trošenje sredstva, gdje su neke od pozicija bile probijene i do osam tisuća posto, od financijskog plana, do ugovaranja obveza u milijunskim iznosima iz vlastitih sredstava Županije. Potom je učinjena detaljna analiza procjena realnih i održivih prihoda do kraja ove godine. Plan prihoda proračuna i proračun korisnika iznosio je 211 milijuna i 880 tisuća kuna. Prihodi su sada rebalansom smanjeni za 42 milijuna i 604 tisuće kuna te iznose 169 milijuna i 275 tisuća kuna, rekla je Suzana Raguž – Pehar, v.d. pročelnica za financije Bjelovarsko – bilogorske županije.

Bivšem županu Damiru Bajsu, većina vijećnika zamjerila je enormno i nekontrolirano trošenje županijskih financija, što je dovelo do vrlo teškog i nepovoljnog položaja Bjelovarsko – bilogorske županije. Najveći naglasak stavljen je na potrošnju novca na promidžbu. Tu su i zaduživanja, zanemarivanje bitnih proračunskih stavki, podizanje kredita, nerealna financijska planiranja

 Očekivano, najveće optužbe pristigle su iz redova HDZ-a. 

2021 10 16 zupanijska skupstina 159
Vijećnik Silvestar Štefović (HDZ)

– Županu Marušiću i županijskim službama čestitam na uspjehu što su iz cijele ove situacije uspjeli izvući ono najbolje što su mogli, odnosno da ovu godinu završimo sa “samo” 155 milijuna kuna minusa. Iza župana Bajsa ostale su velike proračunske rupetine i zaista se nadam da ćemo dobiti podršku u nastojanju da proračun donekle stavimo pod kontrolu. Iako smo na samom rubu, nadam se da preko njega nećemo pasti, poručio je Silvestar Štefović (HDZ). 

Štefović dodaje:

Kako bi objasnio i opravdao svoje postupka za vrijeme vođenja Županije, za riječ se javio bivši bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs. 

2021 10 16 zupanijska skupstina 97
Vijećnik Damir Bajs (DB NL)

– Žao mi je što sada sa nama nije župan Marušić. Mislim da bi bio red da je prisutan na Skupštini, bez obzira na sastanak s premijerom. Od početka rada novog vodstva županije, slušamo samo kukanja i jadikovke kako Županija nema novaca. Ponekad imam osjećaj da gledam i slušam skup narikača. U posljednja četiri mjeseca potpisan je niz novih ugovora kojima su preuzete nove obveze za županijski proračun. Kako je moguće preuzeti nove obveze, ukoliko je situacija županijskog proračuna loša? Primjerice, stavka za zaposlene u Županiji je povećana, što je logično jer ima novozaposlene osobe i one koje rade na ugovor o djelu. Što god tko rekao, ukupni proračun je povećan i svi to jako teško izgovaraju, poručio je bivši župan.  

Na cijelu situaciju osvrnula se zamjenica župana, Marija Jungić (HDZ). 

2021 10 16 zupanijska skupstina 61
Marija Jungić, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana

– Po pitanju proračuna, konsolidirani proračun je povećan, a u dijelu koji se odnosi na Županiju smanjen je za 42,6 milijuna kuna. Ostale ustanove koje su proračunski korisnici Bjelovarsko – bilogorske županije imaju određene troškove, rashode koje nismo mi stvarali. Vezano za potpisivanje ugovora za koje prozivate župana Marušića, riječ je o bespovratnim sredstvima. U našu županiju bismo voljeli dovesti što je više moguće bespovratnih sredstava, sa što manjim učešćem Županije kako bi se na ovom području napravilo čim više. Po pitanju stvaranja ugovora vezanih uz gospodarstvo i poljoprivredu, nije nam žao i oni iznose oko 200 tisuća kuna. Što se tiče povećanja plaća, tu su i plaće bivših zamjenika župana, što je isto trošak koji se nije mogao planirati prije. Vezano uz premještaj službenika iz Županije, otišle su dvije osobe, a do kraja ove godine još dvije osobe će otići u zasluženu mirovinu. Nismo bili zadovoljni pojedinim strukturama koje su izvršavale upravne i stručne poslove, pa smo tako bivšeg pročelnika za financije koji je u mirovini angažirali putem ugovora o djelu. Mislimo da je on odličan stručnjak koji nam je pomogao u financijskoj analizi, kako bismo imali jasnu sliku što nas je to u Županiji dočekalo, naglasila je zamjenica župana, Marija Jungić. 

Također, u sklopu sjednice donesena je Prva izmjena i dopuna Proračuna Bjelovarsko – bilogorske županije za 2021. godinu. Rebalans je prihvaćen za 20 glasova za, deset protiv i dva suzdržana. 

 • 2021_10_16_županijska_skupština_17
 • 2021_10_16_županijska_skupština_19
 • 2021_10_16_županijska_skupština_22
 • 2021_10_16_županijska_skupština_32
 • 2021_10_16_županijska_skupština_33
 • 2021_10_16_županijska_skupština_80
 • 2021_10_16_županijska_skupština_159
 • 2021_10_16_županijska_skupština_97
 • 2021_10_16_županijska_skupština_61
 • 2021_10_16_županijska_skupština_6

 

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.