Crosst.hr

ŽUPANIJA Unapređenje lovstva – Potpisani ugovori s predstavnicima lovačkih saveza i udruga

2021 01 8 lovci bbž 13

U petak 8. siječnja, u prostorijama Lovačkog udruženja „Fazan“ Gudovac bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore s predstavnicima lovačkih saveza i udruga koji su se javili na županijski Javni poziv za dodjelu novčanih potpora za razvoj i unapređenje lovstva na području Bjelovarsko – bilogorske županije.

U okviru navedenog Javnog poziva Bjelovarsko – bilogorska županija odobrila je ukupno 172 zahtjeva, a osigurana sredstva iznose 526 tisuća kuna. Riječ je o zahtjevima iz 43 zajednička i 20 državnih lovišta, a dodjelom subvencija lovačkim udrugama želi se dati dodatan vjetar u leđa u očuvanju lovišta te unapređenju istih.  

Riječ je o slijedećim mjerama, unos pernate divljači, unos zeca običnog, stimulacija odstrjela predatora, nabava sredstava za zaštitu usjeva u poljoprivredi, promidžba lovstva, izgradnja, rekonstrukcija ili dogradnja lovačkih kuća za smještaj lovaca turista, kupovina zemljišta za osnivanje remiza za divljač, osposobljavanje lovnika, lovočuvara i ocjenjivača trofeja divljači, lovna kinologija, lovno streljaštvo, izgradnja, rekonstrukcija, dogradnja i opremanje lovačkih strelišta, prevencija i liječenje srneće i jelenske divljači od velikog američkog metilja. Po prvi put, lovozakupci su se mogli javiti na mjeru izgradnja i održavanje infrastrukture.

2021 01 8 lovci bbž 1

– Ovakve subvencije k renule su još prije dvadeset godina i redovito se izvršavaju, što našim lovačkim udrugama znači jako puno. Zakon o lovstvu je sredstva iz lovozakupnina preraspodijelio na drugačiji način, pa tako sada veći dio sredstava odlazi u državni proračun. Prošle godine je odgovornost za štete od divljači u prometu je bila osigurana, što nije slučaj i sa usjevima. Međutim, Lovački vjesnik je objavio kako su u tijeku dogovori da i taj dio bude osiguran. Ukoliko do toga dođe, mogu reći da su smo onda mi lovci jako dobro prošli. Županija velik dio sredstava od lovozakupnina vrati lovačkim udrugama, upravo u vidu subvencija. Mi svake godine ukazujemo na segmente koji su lovcima najbitnije, pratimo promjene i izmjene. Prošle godine smo krenuli sa liječenjem i prevencijom parazitske bolesti koju uzrokuje veliki američki jetreni metilj. Kroz dvadesetak dana s tim procesom krećemo po drugi put. Rezultati su vidljivi i sa okolnih pet županija sam uspješno dogovorio da se i njihovi lovci uključe. Iako se ovaj problem tiče cijele države, iz resornog ministarstva su poručili kako oni za taj segment nemaju dovoljno novca. Pandemija koronavirusa utjecala je i na lovce, zbog čega smo dosta financijskih sredstava izgubili iz domene lovnog turizma. Nažalost, svjedočili smo velikom potresu na području Sisačko – moslavačke županije. Odmah smo se organizirali i solidarizirali sa svim stanovnicima tog dijela Hrvatske i krenuli u prikupljanje novčane pomoći. Dali smo si rok do 15. siječnja i vjerujemo da ćemo do tada prikupiti između 75 i 100 tisuća kuna. Također, na tjednoj bazi doniramo sto kilograma mesa krupne divljači za pripremanje toplih obroka. Svaki lovni ured će sudjelovati sa vlastitim donacijama mesa, pojasnio je Mato Kovačević, predsjednik Lovačkog saveza Bjelovarsko – bilogorske županije.

Županija će najviše sredstava dodijeliti korisnicima koji su se javili na mjeru stimulacija odstrjela predatora i to 123 tisuće kuna, zatim unos pernate divljači 79 tisuća kuna, dok će za mjeru prevencija i liječenje srneće i jelenske divljači od velikog američkog metilja Bjelovarsko – bilogorska županija izdvojiti 78 tisuća kuna.

2021 01 8 lovci bbž 2

– Svake godine se prijavljujemo na javni poziv Bjelovarsko – bilogorske županije i naravno sa nam odobrena financijska sredstva dobro posluže. Općenito, mi nemamo neka velika primanja, već se financiramo iz članarina i tako plaćamo zakupninu i osiguranje. Problem je kada određene stavke poskupe, jer onda moramo povisiti i iznos članarine, što nam nije drago. Neki zbog toga znaju i odustati od lovstva. Prijavili smo se za mjeru unosa fazanske divljači i zeca, te pomoći za podmirivanje osiguranja, rekao je Siniša Čuić domaćin Lovačkog udruženja Fazan Gudovac.

Lovišta na području Bjelovarsko – bilogorske županije jedna su od najljepših i najbogatijih z Hrvatskoj, a po kvaliteti lovišta i brizi za njih, BBŽ je pri vrhu hrvatskog lovstva. Jasno je da se bogatstvo koje naša županija posjeduje u vidu brojnih lovišta mora njegovati, čemu su najposvećeniji domaći lovci u čiji opseg spada i briga o prirodi, autohtonim vrstama, borba protiv bolesti koje napadaju divljači. Lovstvo je duboko ukorijenjeno u tradiciju bjelovarsko – bilogorskog kraja, a dodjelom subvencija lovačkim udrugama Županija daje dodatan vjetar u leđa te na taj način doprinosi i razvoju lovnog turizma.

2021 01 8 lovci bbž 3

– Definitivno imamo neke od najboljih lovišta u našoj zemlji, usudio bih se reći i šire. Rezultat je to predanog, marljivog i nesebičnog rada naših lovaca. Lovišta u posjedu Županije su lovišta kojima gospodare lovci sa našeg područja i imamo ih ukupno 43. Da bi lovci mogli odrađivati svoj vrlo zahtjevan posao, moraju imati podršku Bjelovarsko – bilogorske županije. Zahtjevi koji su bili u 2020. godini najviše su se vezali uz suzbijanje predatora, primjerice divljih lisica koje mogu zaprijetiti i zdravlju ljudi. Tijekom zime, lovci se brinu za autohtone životinje, najviše kroz osiguravanje hrane. Naša Županije je među prvima u Hrvatskoj uvela mjere koje se tiču lovaca i lovstva. Mi lovcima vraćamo duplo više nego nam oni uplaćuju kroz lovozakup. Mislim da je to jedna dobra poruka, poručio je župan Damir Bajs.    

 • 2021_01_8_lovci_bbž_7
 • 2021_01_8_lovci_bbž_9
 • 2021_01_8_lovci_bbž_17
 • 2021_01_8_lovci_bbž_13

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.