Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Županija ulaže u medicinsku opremu: u bjelovarsku bolnicu stigla dva moderna ginekološka ultrazvuka vrijedna pola milijuna kuna

2019 ginekologija bjelovar 422

Bjelovarsko-bilogorska županija u velikom je investicijskom ciklusu kada govorimo o obnovi i opremanju županijskih ambulanti Domova zdravlja naše županije. U sklopu investicija je i nabava nove medicinske opreme i aparature, pa je tako Bjelovarsko-bilogorska županija putem europskog projekta “Za  zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije” vrijednom 11,5 milijuna kuna opremila novim modernim ginekološkim ultrazvucima dvije ginekološke ambulante u Bjelovaru, dr. Brune Zadre i dr. Alena Šelovića.

Vrijednost nova  dva  ginekološka uređaja je 400 tisuća kuna i putem njih se pacijenticama pruža mogućnost obavljanja važnih pretraga najsuvremenijom  ginekološkom opremom. Riječ je o   ginekološkim uređajima s vaginalnom linearnom i konveksnom sondom. Inače, uz dvije ambulante u Bjelovaru spomenute ginekološke ultrazvuke dobile su i ambulante Doma zdravlja u Daruvaru, Grubišnom Polju, Čazmi i Garešnici.

Prilikom opremanja ambulanti Domova zdravlja Bjelovarsko-bilogorska županija nije radila razliku između liječnika zaposlenika Doma zdravlja i koncesionara, jer naši pacijenti ne moraju voditi brigu jesu li liječnici kod kojih idu koncesionari ili zaposlenici Doma zdravlja, a svi trebaju dobiti jednaku zdravstvenu zaštitu.

Inače, uz ginekološki ultrazvuk ordinacija dr. Zadra opremljena je još i stolnim računalom i  pisačem vrijednim šest i pol tisuća kuna, a uskoro dolazi i autoklav (uređaj za sterilizaciju) vrijedan 20 tisuća kuna. U  postupku javne nabave još je i oprema za ordinaciju dr. Šelovića i to stolica za ginekološki stol i ginekološki stol za preglede, mikroskop, instrumentarij za ginekološku ordinaciju, vaga, stolić za instrumente ormar za lijekove i anatomska stolica – oprema ukupno vrijedna 60 tisuća kuna.

2019 03 18 174938

Spomenutim dvjema ordinacijama u sklopu projekta “Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije” odobreno je sve što su zatražile, a po isporučenju opreme dr. Zadro zatražio je i edukaciju za rad s UVZ ginekološkim ultrazvukom na koju će uskoro u KBC Sestre milosrdnice. Također, tu edukaciju u sklopu Projekta Bjelovarsko-bilogorska županija financira s 10 tisuća kuna.

Sva nabavljena oprema, sukladno Projektu, ostaje u vlasništvu Županije najmanje 5 godina od završetka projekta, a koriste ju liječnici za koje je nabavljena. U slučaju npr. odlaska liječnika Bjelovarsko-bilogorska županija opremu dodjeljuje drugom liječniku.

Dio je to samo ulaganja Bjelovarsko-bilogorske županije u zdravstveni standard na području grada Bjelovara, jer uz opremanje ambulanti Domova zdravlja Županija je i u projektu energetske obnove “nove bolnice ” i zgrade stomatologije.

Najveći projekt je izgradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar za koju će se uskoro raspisati natječaj za gradnju. Ne treba zaboraviti niti mjere Bjelovarsko-bilogorske županije za zadržavanje i poticanje dolaska novih liječnika za rad u našim zdravstvenim ustanovama koje su jedine takve sveobuhvatne i trajne u Republici Hrvatskoj. Putem njih se liječnicima subvencionira kamata za stambene kredite, sufinanciraju troškovi stanovanja te sufinancira stručno usavršavanje.

2019 ginekologija bjelovar 19
dr. Alen Šelović

„Mi smo do sad imali ultrazvučne aparate, ali su oni bili slabije kvalitete – ultrazvučni aparati, kao i svaka druga tehnologija, stari. Dobili smo natječajem preko Županije izvrsne ultrazvučne uređaje pomoću kojih možemo puno detaljnije kontrolirati i ginekološke pacijentice i trudnice.

I dalje surađujemo sa sekundarnom zdravstvenom zaštitom, ali oni nam omogućuju da sada napravimo puno više i puno kvalitetnije te da pacijenticu pripremimo, odnosno kolege često samo potvrđuju našu dijagnozu. Ovo je segment ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu koja je ustvari temelj zdravstvene zaštite. Mi sad imamo zadovoljene osnovne kriterije; prvi kriterij je da je prije nekoliko godina obnovljena Služba za zdravstvenu zaštitu žena, druga je da smo mi kadrovski opremljeni – sve ambulante su same za sebe te imaju stalno zaposlene liječnike, i sada kada možemo nabaviti ovako kvalitetne uređaje onda nema razloga da pacijenti ne budu zbrinuti, i da oni i mi u konačnici budemo maksimalno zadovoljni“, istaknuo je dr. Alen Šelović.

Bruno Zadro je napomenuo kako će novi ultrazvučni aparati omogućiti bolje praćenje trudnoće. 

2019 ginekologija bjelovar 14
dr. Bruno Zadro

„Dnevno zaprimimo više pacijentica nego što je to norma; kad poznajete pacijentice, kad radite relativno brzo i kad imate dobru opremu onda se to vrijeme od 20-ak minuta, koliko bi trebalo posvetiti svakoj ženi, može skratiti i na 15 minuta. To nam omogućuje da u tijeku radnog vremena pregledamo više pacijentica nego što je to standard.

U Bjelovaru imamo tri tima, a trebala bi biti četiri po broju pacijentica. Svi imamo više od 6 tisuća pacijentica, što nije lako, ali mi to stignemo. Također, nema čekanja; pacijentice se naručuju na preglede samo iz vlastitog komfora, da znaju kad će otprilike biti na redu. Pacijentice koje nisu naručene će također sve biti pogledane. Primarna zdravstvena zaštita mora po tome pitanju biti fleksibilna, mi nismo poliklinička zdravstvena zaštita – primimo svakog pacijenta u tom danu, ne postoje liste čekanja.

Što se tiče novih ultrazvučnih aparata, oni su bitno i značajno unaprijedili kvalitetu zdravstvene zaštite, poglavito trudnica. Do sad smo gledali trudnoće samo do 14 tjedana, a ovaj ultrazvuk nam omogućava da pratimo trudnoću do kraja. Također, ovi aparati su opremljeni i linearnom sondom, rekao je dr. Bruno Zadro.

Ravnateljica Doma zdravlja BBŽ, Ljubica Čaić smatra kako bjelovarsko zdravstvo ide u dobrom smjeru.

„Ne samo da se ulaže u opremu – to je sad zadnja faza opremanja primarne zdravstvene zaštite, posebice ovdje u Bjelovaru nego je uloženo i u građevinske objekte, na suvremen način je uređen i ovaj dispanzer za žene i pacijenti su dobili jedan novi standard.

Ovo je jedan od velikih projekata u suradnji sa Županijom koja nas vuče naprijed, nastojimo zajedno stvoriti uvjete za liječnike kao bi došli živjeti i raditi u našu županiju i kako bi naši pacijenti imali dostupnu primarnu zdravstvenu zaštitu.

Možemo se ponositi ginekološkom zdravstvenom zaštitom – imamo liječnike i timove, imamo opremu“, kazala je Čaić.

2019 ginekologija bjelovar 12

„Bjelovarsko–bilogorska županija nositelj je projekta “Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije”. Projekt je to koji je financiran europskim sredstvima i on je namijenjen da pomogne kvaliteti primarne zdravstvene zaštite. Ono što je specifično za našu županiju je to da smo zauzeli stav da ćemo opremiti ordinacije opće medicine na način da nećemo gledati razliku između zaposlenika i koncesionara. Ključno je da pacijenti imaju najvišu zdravstvenu zaštitu koja je moguća.

Niz naših ambulanti je obnovljen, ali sada ide i nabavka opreme – ginekološki aparati koji su nabavljeni ne samo za Bjelovar nego i u gradovima gdje su naše ispostave. Ovi ginekološki ultrazvučni aparati bi trebali dati novu mogućnost našim liječnicima da pokušaju napraviti sve što je u njihovoj moći da ginekološki standard u županiji bude unaprijeđen. To je standard kako za liječnike, tako i za pacijente. Kako u primarnoj zdravstevnoj zaštiti, tako, nadam se, sutra i u sekundarnoj. Svakim danom napravimo novi iskorak i ovog trenutka Županija polako završava taj projekt i ulazi u neke nove projekte kao što je obnova upravo ove bolnice u kojoj se sada nalazimo, poručio je župan Damir Bajs.  

 • 2019_ginekologija_bjelovar_422
 • 2019_ginekologija_bjelovar_266
 • 2019_ginekologija_bjelovar_26
 • 2019_ginekologija_bjelovar_9
 • 2019_ginekologija_bjelovar_14
 • 2019_ginekologija_bjelovar_19
 • 2019_ginekologija_bjelovar_43

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.