Crosst.hr

Županija u novom velikom projektu energetske obnove škola na svom području

2017 2 severin meduraca 6

U tijeku su posljednje pripreme za prijavu na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“

Bjelovarsko-bilogorska županija u novom je velikom projektu energetske obnove škola na svom području u partnerskom odnosu s općinama i gradovima. Naime, u tijeku su posljednje pripreme za prijavu na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija, kao osnivač 21 osnovne škole i 15 srednjih škola, za svoje učenike i učitelje želi osigurati najbolji standard. Glavna aktivnost, uz pripremu projekta Javno-privatnog partnerstva gdje je Županija obavila svoj dio posla, bila je i ulaganje u velike matične škole, a zatim i u područne škole.

U sklopu najnovijih aktivnosti desetak škola diljem Bjelovarsko-bilogorske županije prijaviti će se na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, kako bi smanjili troškove energenata, ali i osigurali bolje uvjete za svoje učenike. Među školama koje pripremaju projekte su i dvije Područne škole Osnovne škole Nova Rača i to one u Severinu i Međurači.

Podsjetimo, u Matičnoj školi u Novoj Rači protekle godine realizirali su ulaganje u poboljšanje energetske učinkovitosti, a obnova je bila vrijedna 749.051,72 kuna. Veći dio investicije pokrio se sredstvima od strane Europskog fonda za regionalni razvoj te od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je dijelom troškove obnove pokrila i Bjelovarsko-bilogorska županija. Bila je to jedna od najvećih investicija u školstvu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 2016. godine.

Također, u sklopu škole uredio se i dio okoliša, točnije asfaltiranje prilaznih staza, te igrališta u sklopu škole, a troškove su u partnerskom odnosu podijeli Općina Nova Rača i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Sada je na red došao projekt obnove Područnih škola u Severinu i Međurači koji obuhvaća:

a) U Područnoj školi u Međurači izmjenu vanjske ovojnice, izolaciju stropa, postavljanje nove stolarije te ugradnju sustava grijanja na obnovljive izvore energije – projekt vrijedan gotovo 250 tisuća kuna.
b) U Područnoj školi u Severinu izmjenu vanjske ovojnice, izolaciju stropa, postavljanje stolarije te ugradnju sustava grijanja na obnovljive izvore energije – projekt vrijedan preko 600 tisuća kuna.

Bjelovarsko-bilogorska županija u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave sufinancirat će obnovu s 40%, dok će Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja sufinancirati sa 60%. No, Županija će zatražiti povrat sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kako bi sufinanciranje bilo i manje.

„Dogovorili smo da ćemo sufinancirati 10% od ukupne vrijednosti. Bitno nam je ulaganje u mlade. I prije smo ulagali. Napravili smo ulazna vrata. Uvijek gledamo da uskočimo za sve što treba za mlade i da složimo. Sve ćemo riješiti uz pomoć Županije što god bude trebalo“, rekao je načelnik Općine Severin Žarko Žgela.

„Ako uspijemo proći na ovom projektu, dobit ćemo i vizualno ljepšu školu, pored same energetske uštede. Ovdje nam se povećava broj djece za razliku od nekih drugih područnih škola. Unazad nekoliko godina, mi smo imali sreću da nam se smanjio broj učenika u jednoj područnoj školi, ali nam se u drugoj područnoj školi povećao broj učenika. Tako da nije bilo nikakvih tehničkih viškova, svi su ostali na svojim radnim mjestima i nadam se isto tako da će ostati od jeseni. Ukupno sa 6 područnih škola i s matičnom školom u Novoj Rači ove godine imamo 275 učenika. U Severinu i Međurači imamo oko 55 učenika sve zajedno. Mislim da bez pomoći Županije ovaj projekt energetske obnove škole u Novoj Rači ne bi bio moguć, a isto tako ni ova dva projekta ne samo zbog sufinanciranja, nego i zbog svih drugih popratnih stvari Županija nam izlazi u susret. I zaista moram pohvaliti dosadašnju suradnju. I nadam se da će ta suradnja biti uspješna i ubuduće“, izjavio je ravnatelj Osnovne škole Nova Rača Dario Jaušić.

„Učiteljica sam u Severinu 36 godina. Prozori su u dosta lošem stanju i uštedjet će se dosta toplinske energije. Mislim da će biti zadovoljne mlade kolegice što ostaju kada se to sve napravi i da će to biti dobro za naše učenike, ponajviše za njih“, rekla je Milka Grgić, učiteljica razredne nastave u Područnoj školi Severin

„Ono što smo htjeli, kroz ovo razdoblje, je da pokušamo obnoviti najveći dio naših škola na način da se iskoriste sredstva vezana uz energetsku učinkovitost. Kroz ovih nekoliko godina mislim da smo to i uspjeli. Svake godine je bilo nekoliko velikih škola u obnovi. Promijenjena je stolarija, ponekad su promijenjeni krovovi da dobijemo standard koji je primjeren 21. stoljeću. I u 2017. godini objavljeni su natječaji i odlučili smo prijaviti niz naših škola. Uvjeti su promijenjeni, tako da se ne treba prijaviti 30% energetska ušteda, nego 50%. Projektanti su prionuli poslu. Naša Regionalna razvojna agencija u suradnji s našim ravnateljima, županijskim službama, načelnicima i gradonačelnicima rade na tome. Kako sada stoje stvari na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja ćemo se prijaviti na vrijeme i u roku. Očekujemo skoro 15-16 milijuna kuna i da će ući dio škola. Osnovna škola u Novoj Rači ušla je u veliki zahvat prošle godine od 100.000,00 eura energetske učinkovitosti, a sad želimo riješiti i područne škole. Ti projekti vrijedit će zajedno nešto manje od 2.000.000,00 kuna. Naša zadaća je uvijek ista – napraviti značajan pomak u standardu. U ovoj godini u tijeku su i radovi za najveći projekt u energetskoj obnovi škola u našoj Osnovnoj školi u Siraču. Nastavit ćemo tim putem i biti među prvim županijama po plaćanju sredstava i po ulaganju u školstvo.“, zaključio je župan Damir Bajs.
Izvor informacija:bbz.hr

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.