Crosst.hr

ŽUPANIJA predstavila nove mjere namijenjene gospodarstvenicima, obrtnicima i turističkom sektoru – uskoro raspisivanje natječaja

2018 zupaniaj mjere 8

U velikoj dvorani Županijske komore Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima predstavio je nove mjere u proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije za 2018. godinu namijenjene razvoju gospodarstva, obrtništva i turizma.

Bjelovarsko-bilogorska županija u svom proračunu osigurala je ove godine preko dva milijuna kuna direktnih potpora namijenjenih svojim gospodarstvenicima, obrtnicima i turističkom sektoru. Potpore su to koje su osmišljene i donese u dogovoru s našim gospodarstvenicima i obrtnicima, a vežu se na niz segmenata od sufinanciranja dokumentacije za europske projekte do sufinanciranja sustava kvalitete ili pak otvaranja novih obrta.

Ovogodišnji proračun županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo obrtništvo i regionalni razvoj povećan je za 1,5 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije i sada iznosi gotovo 12 milijuna kuna.

2018 zupaniaj mjere 26

Prema riječima župana Damira Bajsa, proračun Upravnog odjela za gospodarstvo povećan je otprilike za dva milijuna kuna u 2018.

 –  Osigurali smo i nove mjere među kojima su najznačajnije sasvim sigurno sufinanciranje EU projekata kako za male gospodarstvenike i srednje, tako i za obrtnike. Prijave na EU projekte, koje dolaze s područja naše županije, počinju polako slabiti. Državni natječaji su rijetki, dugo traju i ponekad su ljudi obeshrabreni obzirom na ulaganja koje imaju. Mi ćemo sufinancirati sve one prethodne aktivnosti,  građevinske dozvole, pripreme projekta, prijave, kako bi naši poduzetnici s vrlo malo rizika napravili pripremu projekta i prijavu. Dakle, mi ćemo sufinancirati do 3% vrijednosti prijave projekta kao pripremnu dokumentaciju za gospodarstvenike do 50 tisuća kuna, za obrtnike do 25. 000,00 kuna. Ta sredstva su bespovratna, i želimo da ta pomoć rezultira sa što više prijava s našega kraja. Puna dvorana ovdje u Gospodarskoj komori potvrđuje da smo na pravom putu.  Županija može i treba poduprijeti  upravo u ovom ključnom trenutku povlačenje sredstava, i to ne povlačenje sredstava samo od strane Gradova i Općina, nego upravo povlačenje sredstva od strane gospodarstva, rekao je župan na predstavljanu mjera, te dodao kako će se vrlo brzo ići u raspisivanje natječaja.

 

2018 zupaniaj mjere 3

Predsjednik Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić rekao je da su ove mjere dobre naročito za mlađe poduzetnike, jer jednostavno priprema projekata počinje od građevinske dozvole i to je taj jedan početni rizik, gdje mnogi poduzetnici kreću, bilo da se radi o EU projektu ili bilo kojem drugom projektu.

– Građevna dozvola traži iznos od oko 3% od ukupnog ulaganja, što je velik rizik. Poduzetnici se javljaju na natječaj i ne prolaze, gube samopouzdanje, povjerenje i sve ostalo što ide uz to i jednostavno staju s projektom. Stoga su ove mjere za pozdraviti, rekao je Ćorić i pojasnio trenutnu situaciju u gospodarstvu.

–  Situacija je znatno bolja jer imamo nekoliko većih projekata, od tvrtke Bjelin, Kronošpan, a ima investicija i kod ostalih. To su sigurno veći pomaci u odnosu na 2017. godinu kad je riječ o investiranju u dugotrajnu imovinu. Osim toga i zapošljivost je bolja jer smo već u 2017. imali oko 420 zaposlenih više nego 2016. i 2015. godine.

 

2018 zupaniaj mjere 18

Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore BBŽ- a govorio je o važnosti ovih mjera.

Bitno je da ima potpora koje se mogu dobiti, jer one o kojima slušamo na televiziji su jako daleko. Za te mjere obrtnici većinom nisu zainteresirani. Za razliku od toga ove opipljive mjere koje pruža Županija su sjajne. Obrtnici su kroz ove sušne godine potrošili one amortizacijske fondove i sada im trebaju poticaji za nove projekte, novu opremu, razvoj obrtništva, nova zapošljavanja, i zato je svaka ta mjera lokalne uprave, ovoga puta Županije, zaista dobrodošla. Protekle dvije godine stagnacije su po mom mišljenju doista pokazale da su nam potrebne nove mjere za novi početak, i važno je da se nastavlja kontinuitet suradnje obrtnika i Obrtničke komore sa Županijom, pojasnio je Grgić.

 

Nove mjere u proračunu za razvoj gospodarstva, obrtništva i turizma

 

 1.  Sufinanciranje dokumentacije za prijavu gospodarstvenika na EU fondove

 

Bjelovarsko-bilogorska županija bilježi sve bolje rezultate u gospodarstvu – porast broja zaposlenih, rast prihoda, dobiti, ulaganja, ali i smanjenje nezaposlenost. Ipak, kako bi se taj trend nastavio još snažnije, Županija uvodi novu mjeru za pomoć gospodarstvenicima „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu gospodarstvenika na EU fondove“. Mjera vrijedna 750.000,00 kuna namijenjena je našim gospodarstvenicima kako bi ih se potaknulo da se što više prijavljuju na europske, ali i nacionalne fondove, te da na taj način unaprijede svoje poslovanje i konkurentnost.

 

 1. Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove

 

I za naše obrtnike stiže mjera „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove“, vrijedna 500.000,00 kuna. Želja je Bjelovarsko-bilogorske županije  da i obrtništvo u punom zamahu krene prema naprijed, a jedan od načina su zasigurno europski, ali i nacionalni fondovi.

 

 1. Financiranje razvoja obrtništva

 

Za svoje obrtnike Županija uvodi još jednu mjeru „Financiranje razvoja obrtništva“ i to u iznosu od 100.000,00 kuna. Iako se obrtništvo oporavlja i raste broj zaposlenih kod obrtnika, Županija će svoje obrtnike dodatno motivirati sufinanciranjem otvaranja novih obrta koji bi se bavili izradom tradicijskih proizvoda ili usluga. Kao i dosada, dio sredstava bit će namijenjen i za sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore i njihove programe.

 

 1. Potpora razvoju kontinentalnog turizma

 

Bjelovarsko-bilogorska županija je sve poželjnija destinacija, što potvrđuju dobri rezultati u turizmu. Prošle godine ostvareno je ukupno 22 050 turističkih dolazaka i 73 394 noćenja, što je dvostruko povećanje brojki u turizmu samo u dvije godine. Ipak, kako bi turizam Bjelovarsko-bilogorske županije još više napredovao, Županija uvodi mjeru „Potpora razvoju kontinentalnog turizma“ i to u iznosu od 100.000,00 kuna, kako bi se potaknule nove investicije i time obogatila turistička ponuda naše županije.

 

 1. Turističke manifestacije od važnosti za županiju

 

„Turističke manifestacije od važnosti za županiju“ je druga mjera namijenjena turističkom sektoru i to za potpore organizatorima većih turističkih manifestacija na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Želja Županije, odnosno njenog čelnog čovjeka, je da se pomogne organizatorima turističkih manifestacija kako bi svoje manifestacije podigle na još viši nivo i kako bi one postale još više prepoznatljive, ne samo u županiji i Hrvatskoj, već i izvan njenih granica. Za tu namjenu u proračunu za 2018. godinu predviđeno je 150.000,00 kuna.

 

 1. Poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete kod gospodarskih subjekata

 

“Poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete kod gospodarskih subjekata“ je mjera koja će pomoći mikro i malim tvrtkama i obrtima za uvođenje sustava kvalitete u njihovo poslovanje. Riječ je o mjeri za koju je predviđen iznos od 100.000,00 kuna.

 

 1. Sufinanciranje nastupa na sajmovima

 

„Sufinanciranje nastupa na sajmovima“ – do sada se preko Obrtničke komore sufinancirao nastup na sajmovima, a sada se ta mjera proširuje i na mirko, malo i srednje poduzetništvo, odnosno gospodarstvo za što je u proračunu osigurano 130 tisuća kuna.

 

 • 2018_zupaniaj_mjere_26
 • 2018_zupaniaj_mjere_8
 • 2018_zupaniaj_mjere_11
 • 2018_zupaniaj_mjere_13
 • 2018_zupaniaj_mjere_3
 • 2018_zupaniaj_mjere_23
 • 2018_zupaniaj_mjere_29
 • 2018_zupaniaj_mjere_33
 • 2018_zupaniaj_mjere_38

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.