Crosst.hr

Županija prati trend europskog obrazovanja: radionice šumske pedagogije posebno razvijene u skandinavskim zemljama, te u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj

2018 škola prirode 22

Bjelovarsko-bilogorska županija pridružila se globalnom pokretu Six Seconds. Radi se o neprofitnoj organizaciji koja ima podršku UNICEF-a, a za cilj ima promicanje važnosti emocionalne inteligencije, prava i dobrobiti djece.

U skladu s tim, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se održava POP-UP festival emocija, dobrobiti i dječjih prava i to povodom proslave Međunarodnog dana djeteta. U sklopu festivala 23. i 24. studenog u Bjelovaru i Daruvaru održat će se edukativne aktivnosti. Jedna od njih je Predstavljanje koncepta šumske pedagogije na kojoj će sudjelovati zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu Tanja Novotni Golubić, koja je i organizator događaja. Riječ je o programu koje nosi naziv „Šumska pedagogija – ne tako obična priča o šumi“ u sklopu kojega će se održati dva predavanja na temu šumske pedagogije i prirodne pedagogije u Češkoj. Inače, u dva dana održavanja POP-UP festivala u Bjelovaru i Daruvaru predviđeno je nekoliko radionica i predavanja na kojima će se svi zainteresirani moći upoznati s konceptima šumske i intuitivne pedagogije kao inspiraciji za odgoj i obrazovanje djece u suvremenom, digitalnom društvu. U petak je događaju prisustvovala i zamjenica župana Bjelovarsko- bilogorske županije Bojana Hribljan.

2018 škola prirode 13

Ana Fornežar, predsjednica udruge Modelna šuma „Sliv rijeke Mirne“, koja se bavi održivim razvojem i šumskom pedagogijom i voditeljica radionica rekla je nešto više o temama koje izlaže, ali i o samoj radionici.

– Danas ću ovdje prezentirati koncept šumske pedagogije. Koje su njezine dobrobiti, rad Europske grupe za šumsku pedagogiju i prezentirati ću primjere dobre prakse iz inozemstva, ali i iz Istre. U usporedbi s inozemstvom, Hrvatska zapravo još nema razvijenu šumsku pedagogiju u onom pravom smislu. Postoje pokušaji da se to stvori u sklopu nekih javnih institucija. Za razliku od toga, u inozemstvu je šumska pedagogija vrlo razvijena, ima svoju tradiciju. Postoje šumske škole, šumski vrtići, postoji edukacija za šumske pedagoge i cijeli niz programa koji se provode na razini države. Na primjer, Berlin ima 20 šumskih škola na samom području grada.  Šumska pedagogija je pedagogija koja se događa u šumskom eko sustavu te koristi šume kao zdravu lokaciju za učenje, što pruža izuzetna senzorna iskustva. Šumska pedagogija spada u pedagogiju održivog razvoja. Što znači da ona kod sudionika jača kapacitet, odnosno stvara mišljenje za održivu budućnost.  Također, povodi se mišlju kako je najbolji način učenja upravo kroz vlastito iskustvo i istraživanjem u prirodnom, nepoznatom okruženju. Takav način učenja pojedinca educira o ekosustavu i time ga osposobljava da postane odgovoran za svoju budućnost. Šumske škole u inozemstvu funkcioniraju tako da ih djeca pohađaju u svojim izvannastavnim programima. Ovdje ću prezentirati i igraonicu Šumski istraživači Cuvete iz Novigrada, koju je osnovao znanstvenik Korado Korlević, a koja radi s djecom na principu šumske pedagogije, istaknula je Fornežar.

 

Zamjenica župana za Češku nacionalnu manjinu Tanja Novotni Golubić, a ujedno i organizatorica festivala zadovoljna je projektom.

2018 škola prirode 18 1

– Mislim da je ovo idealna prilika da osvjestimo kako je, bez obzira na to što smo ruralna sredina, većina naše djece izgubila taj poseban odnos s prirodom. Zato je vrlo važno o tome na vrijeme progovoriti dok ne bude kasno. Šuma uistinu jako dobro djeluje na psiho-fizički razvoj svakog djeteta. U planu imamo još projekata, a već sljedećeg tjedna pokrećemo razgovor s WWF-om  koji provode Akademiju prirode u Srbiji gdje nastavnici uče kako učiti djecu u određenom razvoju, pa postoji mogućnost da upravo na području naše županije bude otvorena prva takva akademija u Hrvatskoj, rekla je Tanja Novotni Golubić.

 

2018 škola prirode 17

Veronika Peteráčová, ravnateljica Lesni klub pojasnila je kako u Češkoj trenutno postoji 130 šumskih vrtića, od čega 30 registriranih koji dobivaju financijska sredstva od države. Ostalih 100 se uglavnom vode kao klubovi te su financirani su od strane privatnih donacija. Napominje i kako je ova pedagogija prvenstveno težnja roditelja, a prednost su joj grupe malih kapaciteta- primjerice 15-ak djece po grupi.

Svaka grupa minimalno tri sata dnevno provodi vani u prirodi gdje se i obrazuje.  Međutim, djeca posjećuju i kazališta, odlaze u trgovine po hranu koju pripremaju sami te pospremaju. Na taj način žive s mjestom u kojem sam vrtić djeluje.

– Ovo je vrlo moderan način zato što vraća djecu, ne samo prirodi već također i mjestu u kojem žive. Vrlo je važno da razvijaju odnos prema lokalnoj zajednici, ali i osjećaj prema prirodi i okolišu, ističe Peteráčová te napominje kako u Češkoj cijena takvih vrtića iznosi od 4 do 8 tisuća kruna, što bi u kunama bilo između 1100 i 2200 kuna.

 

Na Pop-up festivalu također možete prisustvovati i seminarima i radionicama iz područja intuitivne pedagogije koje vodi začetnik intuitivne pedagogije Thomas Pedroli.

 • 2018_škola_prirode_6
 • 2018_škola_prirode_7
 • 2018_škola_prirode_11
 • 2018_škola_prirode_18
 • 2018_škola_prirode_22
 • 2018_škola_prirode_13
 • 2018_škola_prirode_17

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.