Crosst.hr

ŽUPANIJA nastavlja ulaganje u medicinsku opremu – Bolnica sada raspolaže sa 18 respiratora i 70 kreveta

2020 10 30 bolnica 146

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs održao je u petak 30. listopada radni sastanak s ravnateljstvima županijskih zdravstvenih ustanova. Na sastanku se govorilo o ulaganju Županije i suradnji sa zdravstvenim ustanovama temeljenu na borbi protiv pandemije koronavirusa, očuvanju zdravlja naših stanovnika i pružanju zdravstvene zaštite.

Na konferenciji za medije javnost je upoznata sa svim koracima koji su poduzeti u procesu ulaganja u zdravstvo, odnosno opremu i prostor vezan uz COVID odjel Opće bolnice Bjelovar, ali i ostalih ustanova kao i planovima za naredno razdoblje.

O trenutnoj situaciji govorili su ravnatelj bjelovarske Opće bolnice Ali Allouch, bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs i županijska epidemiologija Vesna Grgić.

2020 10 30 bolnica 164

– Na samom početku epidemije imali smo dva kreveta za oboljele od koronavirusa. Brzo smo shvatili da situacija postaje ozbiljnija, zbog čega smo krenuli u osiguranje većih kapaciteta. Trenutno raspolažemo sa respektabilnim brojem, točnije 70 raspoloživih kreveta od kojih je 50 osigurano za oboljele pacijente, a 20 za opservaciju. Pripremamo i opremamo prostor za još 20 kreveta za oboljele, tako da ćemo ih ubrzo imati 90. Medicinari najviše nose teret ove pandemije. Djelatnici Opće bolnice daju sve od sebe kako bismo situaciju držali pod kontrolom. Bez obzira na poteškoće koje imamo, mislim da se dobro odgovaramo na izazove. Dokle god imamo dovoljno opreme i ljudi, naši pacijenti neće morati odlaziti u Zagreb. Naglašavam da respiracijski centar raspolaže s kompletnom opremom koja je potrebna najtežim bolesnicima. Građane molim da nam pomognu na način da ostanu odgovorni, poštivajući sve preporuke i mjere koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite RH. Važno je čuvati zdravstveni kadar koji je stavljen na prvu crtu. Na početku pandemije smo znali da su respiratori nužno potrebni za liječenje teško oboljelih pacijenata, pa smo sa županom Bajsom još u ožujku ove godine utvrdili potrebu opremanja bolnice sa devet dodatnih novih respiratora. Sretan sam što mogu reći da su svi respiratori našoj bolnici isporučeni danas i da je riječ o njakvalitetnijim uređajima na medicinskom tržištu. Uz tih devet još je jedan novi respirator doniran od strane Bjelovarsko – križevačke biskupije, pa se tako ukupna brojka respiratora u našoj bolnici udvostručila. Tako je omogućeno liječenje za najteže pacijente koji su do sada u većini slučajeva premješteni na liječenje u zagrebačke klinike. Svjesni činjenice da zagrebačke klinike popunjavanjem svojih kapaciteta više neće moći zaprimati teške slučajeve u bjelovarskoj Općoj bolnici poduzete su sve mjere i radnje, odnosno nabavljena je sva potrebna medicinska oprema kako bi se omogućilo liječenje i većeg broja teških slučajeva oboljenja od koronavirusa. Dva respiratora Opće bolnice Bjelovar su trenutno na posudbi u KB Dubrava, rekao je Ali Allouch, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dodajući kako je na današnji dan izvan pogona 88 djelatnika, dio zbog oboljenja, a dio zbog izrečene mjere samoizolacije.

Uz respiratore, Bjelovarsko – bilogorska županija je financirala i kupnju druge medicinske opreme poput aparata za hitnu dijalizu namijenjenog za COVID odjel, transportne respiratore, monitore za praćenje vitalnih funkcija, uređaja za dezinfekciju prostora i druge. Nabavljen je i jedan anesteziološki stol za hitne operativne zahvate za COVID pozitivne pacijente, čime je kompletno opremljen respiratorski centar na COVID odjelu u Bjelovaru. Oboljeli od koronavirusa u Bjelovaru se nalaze na tri mjesta, prvenstveno iz razloga što Opća bolnica Bjelovar spada u paviljonski tip bolnice, zbog čega je bolesnike potrebno smjestiti sukladno mogućnostima. Trenutno se u Bjelovaru u bolnici liječi 25 COVID pozitivnih pacijenata, dok ih je 14 na opservaciji.

Na svu sreću, pacijenata na respiratoru u ovom trenutku nema.

– Svaki dan imamo dosta novih slučajeva. Na području naše županije imamo 41 novu osobu pozitivnu na koronavirus. Po svakodnevnim brojkama vidimo da je došlo do jake lokalne transmisije. Mi ulažemo sve moguće napore kako bismo nadzirali tijek širenja zaraze, ali taj dio posla postaje sve teži jer većina pozitivnih ima negativnu epidemiološku anamnezu, odnosno ne može se utvrditi gdje su se točno zarazili. Druga loša stvar je što nam određeni broj oboljelih ne daje iskrene podatke o svojim kontaktima. Isto tako, imamo i dosta slučajeva koji su asimptomatski. Dolazi do toga da ljudi odlaze na posao, kreću se po vani, u društvu, a nisu ni svjesni da su zaraženi koronavirusom. Konstantno imamo pozitivne štićenike domova za starije, odgojiteljice u vrtićima, učitelje i profesore, dosta razreda u izolaciji i slično. Od ponedjeljka je donesen prijedlog da oboljela osoba sama kontaktira sve s kojima je bila u bliskom kontaktu. Te osobe se na temelju toga javljaju svojim obiteljskim liječnicima, otvara im se bolovanje i daju upute za ponašanje, zaključila je epidemiologija Vesna Grgić.

Bjelovarsko – bilogorska županija od  prvog dana borbe protiv pandemije koronavirusa stala je iza svoje zdravstvene ustanove i kao jedina do sada izdvojila sredstva vezana uz nabavku zaštitne opreme, proširenje bolničkih kapaciteta potrebnih  za COVID odjel i nabavku prijeko potrebne medicinske opreme za liječenje covid pozitivnih pacijenata. Županija je rebalansom  proračuna osigurala pet milijuna kuna potpora  za borbu  protiv korone  i navedena sredstva do sada su potrošena, a vezano ponajviše uz troškove u zdravstvu koje je prvo na udaru u obrani od koronavirusa s obzirom da redovna sredstva ne omogućavaju u potpunosti nabavku potrebnih zaštitnih  sredstava za borbu protiv COVIDA 19.

2020 10 30 bolnica 180

– Situacija se lagano pogoršava, iako smo još među županijama s manjim brojem zaraženih. Naš zdravstveni sustav se na vrijeme pripremio za jesenski i zimski period, no sve je veći broj pacijenata kojima je potrebna medicinska pomoć. Nabavljena je sva potrebna medicinska oprema, aparatura, potrošni materijal. Slobodno mogu reći da je bjelovarska bolnica sada među najopremljenijim općim bolnicama u Hrvatskoj, kada je u pitanju liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a. Ukoliko će biti potrebno, bolnica će dodatno povećati broj kreveta. U tom slučaju znamo da će se liječiti samo akutna oboljenja i COVID pacijenti. Zato sve građane molim za razumijevanje i odgovorno ponašanje, rekao je župan Damir Bajs. 

Treba napomenuti kako do sada svi pacijenti koji su trebali bolničko liječenje vezano uz oboljenje od COVIDA 19, isto su i dobili te nijedan pacijent nije ostao uskraćen za medicinsku zaštitu i njegu zbog manjka kreveta ili potrebne medicinske opreme. S ulaganjima u taj segment nastavlja se i dalje. Bjelovarsko – bilogorska županija bila je i ostaje glavni partner i potpora svom zdravstvenom sustavu.

 
 • 2020_10_30_bolnica_148
 • 2020_10_30_bolnica_146
 • 2020_10_30_bolnica_164
 • 2020_10_30_bolnica_180

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.