Crosst.hr

[ŽUPANIJA] Monografija ‘Ratni put 105. bjelovarske brigade HV’ – Sutra promocija monografije online – Pogledajte

2021 04 19 105 brigada 44

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs, županovi suradnici, predsjednik Udruge 105. brigade HV-a Željko Paun i dr.sc. Željko Karaula, autor monografije „Ratni put 105. bjelovarske brigade HV“,  održali su u ponedjeljak 19. travnja konferenciju za medije na kojoj su najavili predstavljanje navedene monografije.

Monografija „Ratni put 105. bjelovarske brigade HV“ prva je znanstvena publikacija za bilo koju postrojbu s područja Bjelovarsko-bilogorske županije čiji je ratni put znanstveno prikazan i obrađen. Bjelovarska 105. brigada jedna je od brojnih postrojbi koje su u obrani naše domovine ostavile neizbrisiv trag, ujedno i jedna od onih s najvećim brojem pripadnika, među kojima je bio i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Monografija „Ratni put 105. bjelovarske brigade HV“ vrijedno je djelo u čijem je stvaranju, u suradnji s Udrugom 105. brigade HV-a, veliki obol dala Bjelovarsko – bilogorska županija, a čije će se predstavljanje održati u srijedu, 21. travnja, u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru.


2021 04 19 105 brigada 29
Željko Paun, predsjednik Udruge 105. brigade HV-a

U ovu priču smo krenuli 2016. godine, kako bismo nešto vrijedno ostavili u nasljeđe budućim generacijama. Ne smije biti zaboravljeno gdje smo bili i što se sve događalo. Sa županom smo dogovorili izradu znanstvenog djela koje će imati određenu težinu i svrhu. Nažalost, zbog epidemiološke situacije do sada nismo mogli napraviti svečano predstavljanje monografije. Zahvaljujući svima koji su sudjelovali u ovom projektu, uspješno smo prikupili sadržaj i podatke, snalazili se na sve moguće načine. Prezentacija monografije će se održati u srijedu 21. travnja u KCM-u Bjelovar s početkom u 12 sati. Prisustvovat će general Josip Štimac, recenzenti Đuro Škurc, doktor znanosti Željko Karaula, ratni zapovjednik Ivan Stjepan, Mirko Antolić i ostali, rekao je Željko Paun, predsjednik Udruge 105. brigade HV-a.

2021 04 19 105 brigada 43

Bjelovarsko – bilogorska županija u Domovinskom je ratu u jednoj trećini svog prostora bila okupirana, ali i prva oslobođena. Ratna događanja u  kojima   je 105. bjelovarska brigada sudjelovala nisu  se odvijala samo  na  području naše  županije  nego diljem cijele Hrvatske, a  u  njima   je  sudjelovalo deset tisuća  branitelja, 92  ih  je  poginulo, a 350 ranjeno. Doktor znanosti Željko Karaula, autor je ovog vrijednog djela, u čijem je stvaranju, u suradnji s Udrugom 105. brigade HV-a, veliki obol dala Bjelovarsko – bilogorska županija koja je za izdavanje navedene monografije ukupno izdvojila 130 tisuća kuna.

2021 04 19 105 brigada 30
dr.sc. Željko Karaula, autor monografije „Ratni put 105. bjelovarske brigade HV“

Hrvatska je tih godina krenula novim putem i na svu sreću, u tome uspjela. 105. Bjelovarska brigada dostojno je obavila svoj posao na ratištu, odnosno obrane nove i mlade Republike Hrvatske, kao i njezine demokracije u nastajanju. Ciljevi lokalnih su čuvanje sjećanja na 105. brigadu, čuvanje uspomena na poginule pripadnike, obilježavanje važnih datuma i promoviranje istine o ratnom putu brigade. Upravo ova monografija omogućava da se svi navedeni ciljevi i ostvare. Za istraživanje i pisanje bilo je potrebno obići barem desetak arhiva, što javnih, što privatnih. Najveća arhivska građa 105. brigade nalazi se u Središnjem vojnom arhivu Ministarstva obrane RH te je do nje jako teško doći. Do nje sam i sam došao raznim službenim i neslužbenim putevima, no samo djelomično. Kao autor radio sam i pisao korektno i objektivno, na osnovu prikupljenih i dostupnih povijesnih izvora. Također, posegnuo sam i za nekim alternativnim opcijama. Dobar dio dokumenata i sadržaja pronašao sam u privatnim arhivama. Pomoć je zaista pristizala sa svih strana, mnogi su željeli pomoći te doprinijeti stvaranju ove monografije. Po mojoj procjeni, napravio sam između 30 i 40 intervjua, od kojih je jedan razgovor trajao ček šest sati. Udruga 105. brigade osigurala je velik broj fotografija, karti, na čemu sam posebno zahvalan, pojasnio je autor monografije Željko Karaula.

Između ostalog, za potrebe izdavanja Monografije napravljeno je istraživanje ratnog puta l 05. brigade Hrvatske vojske od početka osnivanja 1991. godine do završetka ratnih operacija

1995. godine, pa sve do njenog rasformiranja. Korištena je arhivska građa MORH-a, Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Nacionalne sveučilišne knjižnice i niza drugih, a svakako vrijedan dio vezan uz izdavanje Monografije su i korištenja i proučavanja relevantne literature o Domovinskom ratu te dokumentacija u privatnom posjedu pripadnika brigade kao i razgovori sa sudionicima ratnih događanja.

U bogatoj monografiji “Ratni  put 105. bjelovarske brigade HV” detaljno su opisane i obrađene sve vojne operacije u kojima je  l05.  brigada sudjelovala, djelo sadrži  veliki broj fotografija i vojnih karata kao i mnogo novih podataka o postrojbi koja je dala veliki doprinos u obrani naše domovine.

2021 04 19 105 brigada 37

I sam sam član Udruge 105. brigade, a isto tako bio sam i pripadnik istoimene brigade. Domovinski rat je obuhvatio cijelu Hrvatsku i svaka postrojba je imala svoj ratni put. 105. Brigade nije bila aktivna samo na području Bjelovarsko – bilogorske županije, već i šire.  Od ideje do same realizacije, odnosno izdavanja monografije trebalo je pet godina. Nije jednostavno obuhvatit tako opsežan ratni put, posebno iz razloga što je 105. brigada bila aktivna u nisu vojnih operacija širokog spektra i visokog stupnja djelovanja. Ne smijemo zaboraviti još jedno značajno djelo koje obrađuje tematiku Domovinskog rata na našem području. Riječ je o znanstvenoj publikaciji “Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine”, literaturi koja se odlukom ministra obrane koristi na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”. Na taj način Bjelovarsko – bilogorska  županija sudjeluje  u očuvanju  sjećanja  na vrijeme kada se Hrvatska borila za neovisnost te želi očuvati i  trajnu povezanost Županije i braniteljskih udruga koja pridonosi tome da se događanja iz Domovinskog rata nikada ne zaborave, zaključio je župan Bajs.

 • 2021_04_19_105_brigada_5
 • 2021_04_19_105_brigada_7
 • 2021_04_19_105_brigada_26
 • 2021_04_19_105_brigada_29
 • 2021_04_19_105_brigada_30
 • 2021_04_19_105_brigada_35
 • 2021_04_19_105_brigada_37
 • 2021_04_19_105_brigada_43
 • 2021_04_19_105_brigada_44

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.