Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

ŽUPANIJA KREĆE U NOVI INVESTICIJSKI CIKLUS – Očuvanje zdravlja stanovništva – Pomoć gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi

Bajs Ćorić Grgić

Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno radi na ostvarenju 2 primarna cilja:

1. Na očuvanju zdravlja stanovništva Bjelovarsko-bilogorske županije uslijed pandemije koronavirusa

2. Na pomoći gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusa

U skladu s prvim ciljem poduzetno je niz radnji i mjera kroz rad Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije za koji je u županijskom proračunu osigurano 5 milijuna kuna. Shodno tome Županija je  preuzela troškove svih aktivnosti županijskog Stožera civilne zaštite koji se odnose na nabavu zaštitne opreme, zaštitnih rukavica, maski, troškove karantene, dezinfekcijskih sredstava, a uz Odluku nacionalnog stožera, a na prijedlog Županijskog ukinute su e-propusnice na području županije, a Županijski stožer donio je Odluku putem kojeg se omogućuje prodaja poljoprivrednih proizvoda na kućnom pragu.

Drugi cilj Bjelovarsko-bilogorske županije je maksimalna pomoć gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi za što je u proračunu osigurano 5 milijuna kuna.

Stav Bjelovarsko-bilogorske županije i njenog čelnog čovjeka župana Damira Bajsa je da izlazak iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa nije moguć uz štednju javnog sektora, što su mišljenja mnogih čelnika jedinica lokalne samouprave, već upravno suprotno povećanje javnih investicija i osiguravanje posla našim građevinarima i srodnim djelatnostima u vremenima krize.

Već sada naše gospodarstvo i obrtništvo osjeća teret krize neovisno o mjerama Vlade, a očituje se to kroz porast nezaposlenosti, a mnoge tvrtke, obrti i OPG-ovi prestali su s radom bilo vezano uz mjere Nacionalnog stožera ili zbog toga što nemaju posla.

I upravo u toj situaciji porast javnih investicija je ključan, a Bjelovarsko-bilogorska županija iako je već sada najveći investitor na području županije kreće u novi investicijski ciklus.

Uz već postojeće radove na 15-ak gradilišta u županiji vrijedne 330 milijuna kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija ovog trenutka ima spremne projekte za raspisivanje natječaja i osigurana sredstva za još 15-ak investicija vrijednih preko 100 milijuna kuna, a vezane uz graditeljstvo i popratne industrije.

Time bi Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala posao ne samo za građevinski sektor, kojem pripada gotovo 20% zaposlenih u gospodarstvu i obrtništvu naše županije, nego i za mnoge druge djelatnosti. Da postoji potreba za time svjedoči i iskaz interesa naših poduzetnika i obrtnika zainteresirani za obavljanje radova na županijskim investicijama.

orić Grgić

-Gospodarstvo je u fazi hibernacije. Preko 50% gospodarskih subjekata jednostavno ne radi, a čim ne radi tada je to teška situacija za pokretanje gospodarstva. Uvijek je država ta, u ovom slučaju Županija, jedine koje mogu pokrenuti gospodarstvo i resetirati ga. Gospodin župan ispravno razmišlja jer investicije koje su velikog obima na nivou županije, u ovom slučaju oko 400 milijuna kuna, su vrlo značajne za građevinske tvrtke koje rade i funkcioniraju. To će im dati dobru situaciju da će te tvrtke raditi čitavu barem kalendarsku godinu, a kroz kalendarsku godinu stvari će biti daleko bolje. Mi imamo situaciju, uz građevinarstvo, na nivou županije da funkcionira prehrambena industrija i poljoprivredna. Pohvaljujem sve ove radnje koje poduzima Županija i zajedno s Obrtničkom komorom sudjelovat ćemo u pripremi naših subjekata za sve ove natječaje koji slijede, naglasio je Jakov Ćorić predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar.

-Zadovoljstvo mi je što je nastavljena suradnja Županije i Obrtničke komore BBŽ. Ovoga puta se to osobito odnosi na građevinski sektor. Raspisivanjem ovih 15 građevinskih projekata, župan i Županija su shvatili što je obrtništvu i poduzetništvu najvažnije, a to je da imaju posla. Imali smo sličnu akciju prije nešto više od dvije godine gdje smo informacijom našim građevinarima doprinijeli tome da su oni učestvovali u 60-ak posto tadašnjih projekata. Nadamo se da će to tako biti i sada, nakon onih 10 crnih godina.  Taman se prošle godine naše građevinarstvo osovilo na noge i bilo bi strašno šteta da ova korona vrati na one crne brojke. Nadamo se da je ovih 15 projekata dovoljno da oni prežive, makar do iduće godine pa valjda će se nešto i popraviti. Iznimno nas raduje i ovaj dogovor da se dio sredstava iz tog tzv. korona fonda za pomoć gospodarstvu će se preusmjeriti onima najpotrebnijima kroz izravne potpore onima koji ne mogu raditi, odlukom Stožera, i koji su u nezavidnoj situaciji, zajedno sa svojim radnicima. Tu će ta pomoć malim poduzetnicima, obrtnicima, strašno dobro doći. Izvrsna suradnja Obrtničke komore BBŽ i Županije opet daje konkretne rezultate i ja se samo mogu nadati da će ostati na takvoj razini i dalje, ističe Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore BBŽ.

Damir Bajs

-Gospodarstvo županije je bilo u uzlaznoj putanji prošlih godina, ali sada temeljem podataka Zavoda za zapošljavanje, gdje se povećava broj nezaposlenih, činjenice da značajan broj poduzetnika i obrtnika ne radi, temeljem mjera Stožera civilne zaštite i naravno, što ne postoji tržište za puno proizvoda koji se mogu proizvesti, odlučili smo napraviti ono što je možda i ključno, a to je ne štedjeti u vrijeme ove krize, ne štedjeti na investicijama. Bjelovarsko-bilogorska županija već je ovoga trenutka najveći investitor kada govorimo o građevinskom sektoru u ovom dijelu Hrvatske. Preko 15 projekata vrijednih 330 milijuna kuna to potvrđuju. Međutim, mi ćemo krenuti u novi investicijski ciklus, raspisati preko 15 novih građevinskih natječaja i to ćemo raditi u suradnji s našom Gospodarskom i Obrtničkom komorom. Mi moramo njima dati posla da prežive ovo teško vrijeme i da opstanu da bi, kada se stvari poboljšaju, mogli nastupiti i na širem tržištu. Također, u projektima koji su sada već u tijeku sve veći je udio kooperantskih ugovora s našim tvrtkama. Uz sve ove mjere bit će predloženo još nešto, a to je preraspodjela sredstava koju smo već napravili u županijskom proračunu vezano uz rješavanje pitanja potpore gospodarstvu na način da se napravi Fond potpore za one gospodarske subjekte i obrte koji ne mogu poslovati, a inače imaju manji broj zaposlenih. To ćemo riješiti zajedno s predsjednicima komora i uskoro na skupštini napraviti promjene koje će nam to omogućiti. U ovo vrijeme moramo biti svi zajedno, ali moramo i računati jedni na druge. Gospodarstvo je nama pomagalo kada je trebalo, sada je vrijeme da mi vratimo gospodarstvu“,naglasio je župan Bajs i dodao kako će se i on i njegovi zamjenici odreći dijela plaće u korist gospodarstva –  „Što se same Županije tiče, u okviru okolnosti u kojima se nalazimo, predložit ćemo smanjenje plaća za župana i zamjenike župana za 20%, a za ostale službe i djelatnike temeljem dogovora Vlade koji će postići sa sindikatima, a koji su sada u tijeku, zaključio je župan Bajs.

Izvor informacija: bbz.hr

 

 
Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.