Crosst.hr

ŽUPANIJA Kako će izgledati nastava kada se škole otvore? Bit će škola s jednom smjenom, dvije smjene i hibridnim modelom

2020 09 01 221409

Uoči skorašnjeg početka nove školske godine, u utorak 1. rujna održan je radni sastanak župana Damira Bajsa sa suradnicima, ravnateljstvima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova kojima je osnivač Bjelovarsko – bilogorska županije. S obzirom na pandemiju koronavirusa i epidemiološke mjere koje škole moraju provesti, glavna tema radnog sastanka bila je način rada i pripreme za novu školsku godinu, odnosno osiguranje uvjeta za održavanje nastave.

Na posljednjoj sjednici Stožera civilne zaštite BBŽ, a na prijedlog župana Damira Bajsa, donesena je Odluka da će Bjelovarsko – bilogorska županija osigurati potrebne maske i dezinfekcijska sredstva za sve svoje škole. Kako su se županijske škole pripremile i na koji će se način odvijati nastava u školama, rekli su na konferenciji za medije, bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs i ravnatelji škola.   

Branko Cvetković, ravnatelj Obrtničke škole Bjelovar pojasnio je zašto se njegova škola odlučila za hibridni model rada.

 Općeobrazovni i stručno teorijski dio odvijat će se u školi. Čitajući sve dobivene preporuke i upute za organiziranje ove školske godine, odabrali smo djelomično hibridni model školovanja. Taj dio je vezan samo na praktičnu nastavu. Najvažniji segment praktikuma ćemo provoditi u školi, kako bi naši učenici taj dio temeljito obradili, dok će se same pripreme za praktičnu nastavu odvijati on-line. Naime, školska radionica je prilično pretrpana učenicima, a dodatna otežana okolnost je što ju dijelimo sa učenicima Tehničke škole Bjelovar. U slučaju da dođe do smirivanja epidemiološke situacije, kompletno školsko gradivo namjeravamo obrađivati unutar škole, rekao je ravnatelj Cvetković.

Srednja škola Gimnazija iz Daruvara inače radi u jednoj smjeni, no zbog novonastale epidemijske situacije, jedna je od onih škola koje će promijeniti dosadašnji način rada, odnosno nastavu će provoditi u dvije smjene.

Gimnazija Daruvar nakon 65 godina kreće s radom u dvije smjene. Najveći razlog tome su prostorni uvjeti. Mi imamo 12 razrednih odjela i 12 učionica koje su dislocirane. Odlučili smo se za održavanje nastave po A modelu, što znači da će šest naših razreda u školu ići ujutro, a šest popodne. Osnivač nam je izašao ususret sa skraćivanjem školskog sata za pet minuta, pojasnila je ravnateljica Gimnazije Daruvar, Romana Herout.

-Osnova škola Štefanje jedna je od onih koja nije prisiljena mijenjati način rada, pa će tamošnji učenici u školu ići u jednoj smjeni i to prijepodnevnoj. Ravnateljica Vesna Pavlinec Kolarić je poručila da zahvaljujući konstantnom ulaganju u školstvo od strane Bjelovarsko – bilogorske županije, škola u ovim iznimno zahtjevnim okolnostima može bez problema osigurati jednosmjensku nastavu za svoje učenike.

Proučavajući naputke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mi smo donijeli odluku da ćemo raditi po A modelu te da će naši učenici nastavu pohađati kroz jutarnju smjenu. S obzirom da naš osnivač sustavno ulaže u školstvo, mi sada imamo i prostorne i materijalne uvjete za jednosmjenski rad, poštivajući sve propisane uvjete. Također, i jedan naš područni odjel će nastavu pratiti u jednoj smjeni. Vjerujem da će sve biti dobro odrađeno, iako je virus nepredvidljiv, rekla je ravnateljica Osnovne škole Štefanje.

2020 9 1 škola 1

Danas smo održali radni sastanak sa 36 ravnatelja osnovnih i srednjih škola sa područja naše županije. Ukupno šest škola, četiri osnovne i dvije srednje će prijeći na dvosmjenski rad. U novu školsku godinu krećemo sa 12 škola koje su ili dograđene ili energetski obnovljene, što stvara mogućnost lakšeg ispunjavanja propisanih epidemioloških mjera. Dakle, te škole sada imaju više prostora i bolji standard obrazovanja. U svim školama trenutno radi više od dvije tisuće djelatnika. Županija će na sebe preuzeti obavezu nabave 50 tisuća zaštitnih maski. S nama je bila i naša epidemiologinja Vesna Grgić koja je dala stručne odgovore na brojna epidemiološka pitanja. Eventualne nepoznanice koje će se pojavljivati ćemo rješavati u hodu, odnosno kada do takve situacije dođemo. Na ovaj način stvaramo zdravstvenu zaštitu učenika, djelatnika škole, ali i roditelja i članova obitelji. Trenutni, možda i najveći problem je prijevoz učenika, jer su propisani uvjeti dosta rigorozni. Od Čazmatransa očekujemo uvođenje dopunskih linija, posebno za učenike koji će ići u dvije smjene. Županija će biti spremna preuzeti taj dopunski trošak, a prijevoznik će morati osigurati tehničke potrebe. Postoji mogućnost za dodatno zapošljavanje osoblja koje će brinuti o dezinficiranju prostorija, no to ćemo još vidjeti, istaknuo je župan Damir Bajs.

Kako će izgledati nastava kada se škole otvore?

 

Većina škola, a zahvaljujući sustavnom ulaganju u županijske škole, na nastavu će ići u jednoj smjeni, dok 4 Osnovne škole mijenjaju način rada i prelaze na dvosmjenski rad i to škola u  Novoj  Rači, Osnovna škola Čazma,  Vladimira  Nazora  u  Daruvaru i  Osnovna  škola  u Grubišnom Polju.

Na dvosmjenski rad prelaze i 2 srednje škole, a riječ je o Gimnaziji Daruvar te Glazbenoj školi Brune Bjelinskog u Daruvaru, dok će Obrtnička škola Bjelovar i dalje raditi u jednoj smjeni, ali će nastavu održavati po hibridnom modelu.

Dakle, od ukupno 36 škola kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija njih 6 mijenja način rada, ali će primjenjivati hibridni način održavanja nastave, kako bi zadovoljili epidemiološke mjere vezane uz COVID 19.

Izborna nastava prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja odvijat će se on­line kao i u cijeloj Republici Hrvatskoj. Školski sat skratit će se za 5 minuta, odnosno trajat će 40 minuta u svim županijskim  školama kako bi se stekli preduvjeti za detaljnu dezinfekciju školskih prostorija.

Bjelovarsko-bilogorska županija osigurat će 4 platnene maske za svakog učenika, ali i djelatnike škola. Riječ je o ukupno 49 284 zaštitne maske, a dio šivaju zaposlenici županijske Ustanove Suvenir Arbor.

Naime, na prijedlog župana Damira Bajsa županijski Stožer civilne zaštite donio je Odluku da  Bjelovarsko-bilogorska županija preuzme na sebe nabavku potrebnih maski za učenike, ali i nastavnike. Uz to Županija će pokriti troškove vezane uz dezinfekcijska sredstva u našim školama.

Također, uslijed promjene načina rada u školama povećava se i broj potrebnih linija za prijevoz učenika što iziskuje i dodatne troškove i trenutno se vrše razgovori s ugovorenim prijevoznikom o ekonomičnosti i mogućem načinu prijevoza učenika u škole.
 • 2020_9_1_škola_3
 • 2020_9_1_škola_4
 • 2020_9_1_škola_1
 • 2020_9_1_škola_2

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.