Crosst.hr

Županija je na trećem mjestu po padu nezaposlenosti: Jedna od tema AKTUALNOG SATA uz pitanja o sanaciji klizišta, izgradnji dizala itd…

2018 skupštinabbž 138

Kao i do sada, Županijska skupština Bjelovarsko-bilogorske započela je s Aktualnim satom, na kojem je pitanje postavilo 14 vijećnika.

Prvo pitanje postavio je vijećnik Siniša Glavaš (BUZ).

– Razmišljate li koliko zaboravljenih građana naše županije nije godinama izašlo na ulicu, vidjelo sugrađane, uživalo u prirodi, jer žive u stambenim zgradama općina i gradova koje nemaju dizalo?

– Ti isti naši sugrađani su stopostotni invalidi prikovani uz kolica koja njihovi ukućani ne mogu iznositi uskim i strmim stepenicama, naročito ne s viših katova. Zato predlažem da se preko Ministarstva graditeljstva, rada i socijalne skrbi pokušaju privući sredstva iz Europske Unije, iz fondova solidarnosti, kako bi se po svim stambenim objektima s tri ili više katova izgradilo dizalo koje bi riješilo navedene probleme.

2018 skupštinabbž 144

Možemo li očekivati konkretne inicijative na terenu, po gradovima i općinama naše županije kada znamo da ista dizala mogu osigurati i jedinice lokalne samouprave i tako usrećiti dio žitelja koji živi u stanovima?

 

Na pitanje je odgovorio župan Damir Bajs.

2018 skupštinabbž 169 1

– Moramo brinuti o tome da svi naši sugrađani imaju pravo na pristup. Bjelovarska županija je omogućila da u apsolutnoj većini naših ambulanata, ustanova se ugradi odgovarajući pristup kako bi naši korisnici mogli iskoristiti navedeno. U okviru energetske obnove gdje postoji potreba ugrađuju se liftovi. Što se tiče zgrada. Tek nove zgrade imaju liftove. U ovom trenutku, Hrvatskoj će se omogućiti da, ako ispregovara promjenu sporazuma o pridruživanju, se dio sredstava prebaci upravo na te namjene. Postoji mogućnost sufinanciranja dijela kao zanimanje ljudi da se to dogodi. Županija bi mogla postaviti prijedlog i 2019. bi taj program možda i krenuo.

Ključno je to da gradovi i općine u jednom dijelu mogu sufinancirati, ali sve ovisi o uvjetima natječaja. Uvjeren sam da bismo svi zajedno mogli na tome poraditi, a što se tiče županije ja ću se potruditi da se taj plan i izvrši.

 

Vijećnik Boro Bašljan (HSS) pitao je:

Bjelovarsko-bilogorska županija je među onima koje imaju najveće količine kukuruza. U Hrvatskoj kukuruz čini 57 % od ukupnih žitarica. Otkup je počeo prije tri tjedna i nakon samo 10 dana je zaustavljen na nekoliko dana. Skladišni kapaciteti su zatrpani sojom jer je kukuruz stigao dosta rano. Pronađeno rješenje, koje se dogodilo samo u našoj županiji je rušenje cijene kukuruza s 0,85 kn na 0,60 kn. Zašto u natječajima naše Županije nema mjera sufinanciranja gradnje skladišnih kapaciteta kod malih OPG-ova, koji bi spriječili pad cijena? Hoćete li se Vi, Župane, informirati kod tih malih zakupljivača i otkupljivača, zašto je samo u našoj županiji došlo do ovog problema, kako bi se on ubuduće mogao izbjeći?

__________________________________________________________________

Župan je odgovorio:

-U 2018. smo uveli niz mjera kojima podupiremo naše poljoprivredne proizvođače. Smatramo da bi neke od dodatnih mjera bile dobre, ali ih ni Vi niste predložili prošle godine kada je bilo vrijeme za to. Županija financira prijavu i pripremu projekata i na tom djelu je na OPG-ovima žele li iskoristiti omogućena sredstva prijavljivanjem na programe vezane uz skladištenje, u ovom slučaju kukuruza. Što se pada cijena tiče, to nije u nadležnosti Županije, ali slažem se s Vama. Postoji problem jer postoji samo jedan otkupljivač stoga treba, u okviru konkurentnosti vidjeti, pruža li on iste usluge za istu cijenu. Mi ćemo to provjeriti i pokušati riješiti problem.

__________________________________________________________________

Vijećnika Tihomira Jaića (SDP) zanimalo je koliki je interes za natječaje za razvoj poljoprivrede.

– Koliko ima prijava te koliko sredstava je na raspolaganju pojedincima s obzirom na to da je Upravni odjel za poljoprivredu ove godine raspisao osam natječaja za razvoj poljoprivrede.

__________________________________________________________________

Na pitanje, župan Damir Bajs je rekao:

– Županija je raspisala niz natječaja sukladno potrebama poljoprivrednika. Zaprimljeno je 187 zahtjeva za kreditiranje proljetne sjetve, od toga 11 od strane OPG-ova i 11 od strane pravnih osoba. Ukupna vrijednost kreditiranja je negdje 23 milijuna kuna.

Što se zahtjeva za kreditiranjem stočarske proizvodnje u našoj Županiji tiče; pristiglo je 19 zahtjeva u vrijednosti ukupno 2 000 130 kn. Postoji i natječaj za financiranje pripreme dokumentacije, gdje smo do sada primili samo 2 zahtjeva, ali imamo ih u najavi još niz. Tu su i potpore vezane uz lovstvo i skladištenje meda. Javni poziv za sufinanciranje premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje. Ovog trenutka mi plaćamo pedesetpostotnu premiju osiguranja za štete od elementarnih i drugih nepogoda, tu pogodnost je do sad iskoristilo 185 naših poljoprivrednika, a postoji još 15 novih zahtjeva. Što se javnog poziva za analizu poljoprivrednog zemljišta tiče, za sada smo imali samo jedan zahtjev isplaćen u iznosu od 175 kn, ali očekujemo veći odaziv.

___________________________________________________________________

 

2018 skupštinabbž 176

Vijećnica Anamaria Šepl Plentaj (HDZ) postavila je pitanje županu vezano uz Daruvarske toplice.

– Župane, na zadnjoj Skupštini je na pitanje o izvješću poslovanja Daruvarskih toplica s vaše strane rečeno kako će isto biti dostavljeno na sljedeću Sjednicu županijske skupštine, što je zapravo ova Skupština, a mi izvješće o poslovanju nismo dobili. Stoga Vas molim obrazloženje zašto ga nema.

___________________________________________________________________

Župan Damir Bajs je pojasnio:

-Daruvarske toplice su nama uputile izvješće, ali smo mi tražili neka pojašnjenja. Kad ta pojašnjenja pristignu, naći će se na Županijskoj skupštini .

__________________________________________________________________

Pitanje postavio i vijećnik Dražen Paun (D.BAJS NL)

– Bili smo jedna od posljednjih županija po podacima po povlačenju sredstava iz Europskih fondova, pa me zanima kakvo je stanje sada te za koje namjene su povučena sredstva i što nam je to konkretno donijelo?

__________________________________________________________________

– Napravili smo značajan iskorak 2015. je Bjelovarsko- bilogorska županija bila na zadnjem mjestu što se tiče povlačenja sredstava iz Europskih fondova. Ovog trenutka Županija je prijavila projekte u vrijednosti pola milijarde kuna koji će se financirati Europskim sredstvima. Od toga je odobreno 400 milijuna kuna. Stoga je očito kako više nismo posljednji u Hrvatskoj. Od tih 400 milijuna kuna najveći dio vezan je na investiranje u zdravstvo i školstvo. Samo školstvo zauzima preko 130 000 000 kuna iz tih fondova, ostatak ide zdravstvu. Postoji i niz projekata socijalne naravi, a Županija podupire i druge projekte. Ono što nama nedostaje su državni projekti; gradnja mostova, cesta, niz državnih investicija. Ne postoji nijedan projekt koji vodi državna institucija, a da je financiran Europskim projektima, naglasio je župan Bajs.

__________________________________________________________________

2018 skupštinabbž 166

Silvestar Šefović (HDZ) uputio je pitanje predsjednici ŽS Đurđici Ištef Benšić.

– Budući da smo na četvrtoj Sjednici donijeli plan rada Županijske skupštine, i u tom planu rada smo po tromjesečjima definirali, koja ćemo Izvješća imati na kojim sjednicama Županijske skupštine. Tako smo u drugom tromjesečju trebali imati Izvješća BB voda i Županijske uprave za ceste.

U trećem tromjesečju smo pak po planu rada trebali imati polugodišnje Izvješće o izvršenju proračuna.

Zašto ne poštujemo plan rada Skupštine kojeg smo sami jednoglasno donijeli i što ćete po tom pitanju poduzeti ?

 

_________________________________________________________________

Predsjednica se izjasnila.

Početkom svake godine donosimo plan rada Županijske skupštine i uglavnom ga se pridržavamo. Ovo što ste naveli je manji dio toga i ja vjerujem da ćemo do kraja godine imati sva tražena Izvješća. Osobno me više vesele naknadno uvedene točke, kao pod današnjom točkom 6., Sporazum s Državno meteorološkim zavodom, koji je vezan uz odobrenje novog projekta Centra kompetentnosti Medicinskoj školi u Bjelovaru, a odnosi se na potrebe dogradnje.

__________________________________________________________________

2018 skupštinabbž 166

Vijećnik Štefović izrazio je nezadovoljstvo odgovorom i dodao:

– Radi se o tome da je prema zakonskoj odredbi Izvješće o izvršenju proračuna trebalo biti predano do 15. rujna ove godine, stoga molim da mi se ovaj Vaš odgovor uputi pisanim putem. Molim da mi se doista uputi pisano, jer sam i zadnji puta tražio pisani odgovor, a još uvijek ga nisam dobio.

__________________________________________________________________

2018 skupštinabbž 148

Nakon toga je ORAH-ov Ozren Bosanac pitanje postavio županu.

– Zanima me kakvo nam je kretanje gospodarstva, izvoza, zaposlenosti i broja zaposlenika u županiji s obzirom na velik odljev radno sposobnog stanovništva iz države ?

__________________________________________________________________

2018 skupštinabbž 169 1

– Bjelovarsko- bilogorska županija je prema Državnom zavodu za statistiku u 2014./2015. godini imala rast bruto dohotka od 7,5%, što je duplo više od prosjeka Republike Hrvatske. Zadnji podaci koji se vežu uz ukupnost našeg gospodarstva iz 2017., vezani uz uvoz i izvoz pokazali su da je naš izvoz porastao za 93%, po čemu smo daleko prva županija u RH i jedina županija koja više izvozi nego uvozi. Ovog trenutka, 2018. smo na trećem mjestu po padu nezaposlenosti u  Republici Hrvatskoj. U postocima je to 27,8%, a kada govorimo o investicijama porast je 43,6%, rekao je župan.

__________________________________________________________________

2018 skupštinabbž 170 1

Vijećnika Ivana Beljana (HSS) zanimalo je zašto ne prihvaćamo politički zaokret ?

– Smatram da župan samo izvlači određene parcijalne stvari iz gospodarstva i time ne stavlja stvar u globalu u ukupnost, a u ukupnosti je to katastrofalno stanje. Na primjer, 1998. godine broj radnoaktivnog stanovništva bio je 50 tisuća, danas je to 30 tisuća ljudi. Bojim se kako su ovi trendovi zabrinjavajući te da jednostavno moramo prihvatiti situaciju ukupnosti, a ne pojedinosti. Politički zaokret ne bi trebao mijenjati stranke već politiku stanja u ovoj županiji.

__________________________________________________________________

Župan je odgovorio:

– Kada govorimo o stanju gospodarstva, Vi me niste demantirali jer su svi moji podaci točni. Županija je među svim navedenim podacima među prvih pet županija Hrvatske. Pa Vas pitam, 2013., kada sam ja postao župan, kakva je onda bila situacija?

– Koliko smo onda radnih mjesta izgubili? Izvješće iz 2013. pokazuje gubitak stanovništva, smanjenje radnih mjesta te gubitak osiguranika. Ne možete očekivati da mi sami to u cijelosti riješimo u nekoliko godina. Sada su brojke kakve smo i obećali.

__________________________________________________________________

Vijećnik Zlatko Barila (HSU) također je postavio pitanje županu Damiru Bajsu.

– Kakve rezultate daju njegova zalaganja, pa i ove skupštine, za izgradnju bolnice i kako možemo zadržati zdravstvene kadrove, kako u našoj bolnici tako i na terenu?

Te najvažnije, koje mjere, koje smo odlučili za zadržavanje kadra, daju rezultata?

_________________________________________________________________

2018 skupštinabbž 169 1

Župan je pojasnio:

– Zdravstvo je jedna od djelatnosti kojima direktno upravljamo i u potpunosti je u našoj nadležnosti. U Županiji je u tijeku nekoliko projekata vezanih uz obnovu, opremanje i gradnju zdravstvenih ustanova. Završavamo Euro projekt vezan uz zdravstenu zaštitu te će sve ordinacije opće prakse imati najbolji mogući standard. Sve veći broj osiguranika i sve veći dio pretraga moći će se obaviti kod svog liječnika opće prakse. Taj projekt će završiti do kraja godine.

Također, predan je zahtjev za izmjenom lokacijske dozvole za bolnicu, ubrzo nakon toga nadamo se da ćemo moći raspisati i natječaj.

Što se zaposlenika tiče, Županija je donijela program trajne potpore medicinskom osoblju koje želi ostati na području Županije ili se doseliti ovamo. Natječaj je raspisan, imamo oko četrdesetak zahtjeva i još radimo one završne aktivnosti vezane uz pravne i porezne uvjete koje moramo zadovoljiti. Dajemo trideset potpora za stambene kredite za sve liječnike koji žele ovamo doći ili su tu, za podstanarstvo i naknade i stručno usavršavanje.

___________________________________________________________________

2018 skupštinabbž 150 1

Vijećnica Andrea Prugovečki Klepac (HSS) postavila je pitanje u ime KUD-ova s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

– U travnju je raspisan Javni poziv za potrebe u kulturi za 2018. godinu , a još uvijek nema nikakvog odgovora tko je prošao, a tko nije, ni o kojoj svoti se radi. Molim odgovor zašto se kasni toliko.

___________________________________________________________________

– Dobili smo niz zahtjeva i drago mi je da postoji takva aktivnost. Ovo produženje je vezano uz povećanje fonda za potrebe u kulturi. Županija želi povezati iznose koji su naznačeni u Javnom pozivu. Mi ćemo osigurati dopunska sredstva za KUD-ove i udruge koje su se javile na natječaj, istaknuo je Bajs.

__________________________________________________________________

2018 skupštinabbž 154

Pitanje je postavio i vijećnik Matija Jasenko (D.BAJS NL)

– Pitanje se odnosi na Centre izvrsnosti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Zanima me do koliko je predmeta došlo te koji je cilj predmeta.

___________________________________________________________________

Župan Damir Bajs je odgovorio:

– Nije dovoljno ulagati samo u opremu škola već i u učitelje i učenike. Mi smo druga županija koja je krenula s centrima, uz Varaždinsku. Ovo je prilika da učenici na besplatnoj razini mogu usavršiti svoje znanje. Županija također osigurava i prijevoz i prehranu svim uključenim učenicima. Ove godine smo uveli i Centar izvrsnosti iz informatike te se veselimo njegovom radu. 333 učenika polazi ta naša četiri centra, te je to jedan od najuspješnijih programa koje imamo. Naš plan je da kroz neko vrijeme gotovo 10% učenika svih škola bude u Centrima izvrsnosti. Napominjem i kako su rezultati naših učenika su bolji, a nadamo se da će program kroz vrijeme dati još bolje rezultate. Financiranje u znanje je ključ uspjeha za budućnost.

__________________________________________________________________

2018 skupštinabbž 158

Vijećnik Milan Radaković (SDP) pitao je župana, je li ima kakvih saznanja i radi li itko da se klizište u Batinjanima sanira?

___________________________________________________________________

– Navedena cesta je bila državna cesta, pa je država ustanovila da postoji klizište. Zatim je Država ustanovila da bi ukupan trošak rješavanja klizišta iznosio preko 20 000 000 kuna po troškovniku Hrvatskih cesta. Stoga su Hrvatske ceste sanaciju odlučile predati Županijskoj upravi za ceste i na taj način riješiti problem. Problem je taj što Županijska uprava ne može izdvojiti toliki iznos, te nam je u cilju osigurati sigurnost prometa pomoću nužnih radova. Zatražili smo sufinanciranje tog dijela, ali uzaludno. Obzirom na pogoršanje situacije, Županijska uprava za ceste zatražila je novi elaborat jer smatramo da je 20 000 000 neprimjeren iznos za traženo. Ako naiđemo na povoljnije rješenje koje garantira sigurnost, pokušat ćemo do rješenja doći tako, pojasnio je župan.

_________________________________________________________________

Marin Sabolović (HDZ) također se obratio županu.

– Član Školskog odbora treba imati završen najmanje preddiplomski stručni studij ili stručni studij na kojem se stječe najmanje 180 ECTS bodova. Imaju li svi članovi školskih odbora, kojima je osnivač Bjelovarsko- bilogorska županija adekvatnu stručnu spremu propisanu Zakonom, odnosno jesu li kvalificirani za tu dužnost?

_________________________________________________________________

Vijećnik je inzistirao da mu župan na pitanje odgovori kratkim “da” ili “ne”, ali je sam župan konstantirao kako to nije prikladan odgovor, te umjesto toga pojašnjava:

– Svi članovi Školskog odbora koje smo mi predložili ispunjavaju uvjete zakona o tom dijelu, a i sama kontrola Ministarstva školstva je nekoliko puta bila i nikad nisu postojale nikakve primjedbe na članove.

__________________________________________________________________

2018 skupštinabbž 160

Ivica Vranjić (HDZ) je nakon komentara o kompententosti Odbora poljoprivrednog sektora uputio molbu:

– Molim vas u pisanom obliku popis svih pročelnika, ravnatelja, direktora, predsjednika odbora, naše županije i njihovih trgovačkih društava te njihov status, jesu li imenovani kao vršitelji dužnosti ili su dobili stalno imenovanje. To sam nekoliko puta ponovio, nisam dobio odgovor pa tražim u pisanom obliku.

 • 2018_skupštinabbž_116
 • 2018_skupštinabbž_138
 • 2018_skupštinabbž_121
 • 2018_skupštinabbž_112
 • 2018_skupštinabbž_114
 • 2018_skupštinabbž_134
 • 2018_skupštinabbž_135
 • 2018_skupštinabbž_136

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.