Crosst.hr

Županija i Općina Veliko Trojstvo pripremili projekt dogradnje OŠ i gradnje dječjeg vrtića u Velikom Trojstvu: Projekt vrijedan 13,8 milijuna kuna

2019 veliko trojstvo 80

Bjelovarsko-bilogorska  županija u partnerskom odnosu provodi niz projekata sa svojim općinama i gradovima. Neki od njih su već završili, poput izgradnje velikogrđevačkih bazena, a neki su pred nama kao što je dogradnja škole i izgradnja vrtića u Velikom Trojstvu.

Spomenutim  projektom se predviđa da će se vrtić u Velikom Trojstvu  graditi pri tamošnjoj Osnovnoj  školi  što će u konačnici rezultirati mogućnošću zajedničkog  korištenja novih prostorija škole i vrtića, poput nove školske kuhinje.

Općina Veliko Trojstvo putem europskih sredstava osigurala je 7,2 milijuna kuna za projekt gradnje vrtića i dogradnje škole, odnosno maksimalnih l OO% sredstva koliko se moglo ostvariti na natječaju Ruralnog razvoja. Bjelovarsko-bilogorska županija u svom proračunu osigurala je 3,8 milijuna kuna za navedeni projekt.

Međutim,  javna nabava je pokazala kako je projekt planirane vrijednosti od 11,2 milijuna kuna porastao na 13,8 milijuna kuna te bi sukladno tomu Općina Veliko Trojstvo i Bjelovarsko­ bilogorska županija trebali osigurati još 2,8 milijuna kuna izvornih sredstava.

Ukoliko Općina Veliko Trojstvo osigura još potrebnih 2 milijuna kuna i BBŽ dodatnih 800 tisuća kuna potpisat će se ugovor o izvođenju radova. Spomenimo kako i postojećih sada već osiguranih 3,8 milijuna kuna su, također, izvorna sredstva Bjelovarsko-bilogorske županije.

Projekt  rekonstrukcije i dogradnje škole s dodatnim učionicama, dječjim vrtićem i jaslicama, kuhinjom i ostalim pratećim sadržajem obuhvaća gradnju dječjeg vrtića za dvije mješovite odgojne skupine ukupno 40 djece i jaslica za 12  mališana. Također,  u  projekt je uključena rekonstrukcija postojećih učionica te dogradnja 4 nove učionice s  kabinetima, zbornicom, hodnikom i sanitarnim čvorom, zajednička blagovaona i kuhinja za školsku djecu i djecu polaznike vrtića.

2019 veliko trojstvo 74

Inače, Osnovnu školu Veliko Trojstvo trenutno pohađa 241 učenik, zajedno s područnim školama dok matična škola ima 188 učenika. Kako za njih tako i za nastavnike i ostale zaposlenike škole realizacija ovoga projekta doprinijet će poboljšanju kvalitete nastave, omogućit će jednosmjenski rad i općenito bolji standard školovanja.

Izgradnjom vrtića omogućit će se novi standard za najmlađe mještane općine koji sada pohađaju vrtiće na području grada Bjelovara, a sada će imati vrtić u svojoj općini što će uvelike olakšati svakodnevni život njihovim roditeljima.

Podsjetimo, župan Damir Bajs potpisao je Pismo namjere kojim je dao potporu provedbi ovoga projekta koji je nastavak dobre suradnje i partnerskog odnosa Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Veliko Trojstvo, a sada se realizacija tog projekta i ostvaruje.

Kada govorimo o ulaganju u školstvo i obrazovanje treba naglasiti da je to jedan od prioriteta Bjelovarsko-bilogorske županije i  župana Damira Bajsa. U prilog tome ide podatak kako je u tijeku energetska obnova naših škola, kako velikih matičnih tako i manjih područnih, ukupne vrijednosti 130 milijuna kuna.

Riječ je o 40 projekata energetske obnove školskih zgrada, od kojih su neke već završene, na nekima su radovi u tijeku dok dio škola tek očekuje obnova od temelja do krova. Želja i cilj župana Damira Bajsa je da do kraja mandata sve županijske škole budu kompletno obnovljene, a nakon toga i opremljene novim namještajem.

Uz projekte koje Županija ostvaruje uz pomoć europskih sredstava svakako treba istaknuti projekte koji će se financirati isključivo županijskim sredstvima, a tu svakako ulazi izgradnja nove Glazbene  škole  u  Bjelovaru u vrijednosti od 20 milijuna kuna te  završetak školsko-sportskih dvorana u Velikoj Pisanici i Hercegovcu u iznosu od 10 milijuna kuna kroz dvije godine.

Tim povodom su Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić te ravnateljica OŠ Veliko Trojstvo Sanja Vranješević u petak, 4. siječnja održali konferenciju za medije.

Sanja Vranješević je kazala kako je ovaj projekt još jedan u nizu pozitivnih primjera zajedničke suradnje Bjelovarsko- bilogorske županije, općine Veliko Trojstvo i škole, te je zahvalila Županu i njegovim suradnicama na iskazanoj podršci na ovom projektu, ali i u svim ostalim projektima te segmentima rada osnovne škole Veliko Trojstvo.

Projektant Carek približio je sam projekt prisutnima te je pobliže pojasnio kako bi to sve trebalo izgledati.

2019 veliko trojstvo 33

– Radi se o rekonstrukciji postojeće osnovne škole i dogradnji, te izgradnji vrtića s kuhinjom i ostalim popratnim prostorijama. Osnovna škola je započeta još ’38. godine, a sve do danas je doživjela nekoliko promjena, te je prema današnjim zahtjevima bilo nužno pristupiti dogradnji i rekonstrukciji. Ideja je bila da se osnovna škola projektira za kapacitet od 189 učenika, dok vrtić ima kapacitet od 52 djece s popratnim prostorijama poput kuhinje. Lokacija nadogradnje se nalazi između sadašnje osnovne škole i dvorane te je spojena s direktnim pristupom, što je izuzetno bitno, a naročito zimi. Tlocrti su koncipirani da se u prizemlju smjestio dječji vrtić, dok je škola većim dijelom smještena na katu. Sve je povezano s vertikalno- podiznom platformom, koja omogućava osobama smanjenje pokretljivosti da koriste školu, naglasio je Carek.

Načelnik općine Veliko Trojstvo, Ivan Kovačić se zahvalio županu za izgradnju dvorane koja se u sklopu škole nalazi već 7 godina.

– Ovim projektom ćemo unaprijediti kompletan dio obrazovanja naše djece. Ovom prilikom se zahvaljujem i za izgradnju naše dvorane koja je ovdje u funkciji već 7 – 8 godina, ali i za sve druge projekte koje smo zajedno gradili; gospodin Bajs je naš najdugovječniji župan, rekao je Kovačić te je nadodao kako je ovo njihov najteži projekt dosad, ali i kako im nedostaju i sredstava za građevinski materijal.

2019 veliko trojstvo 43

– Ovim projektom zadovoljit ćemo sve potrebe koje treba imati jedna škola –  s tim ćemo dobiti prostor koji će zadovoljiti potrebe učenika od jasličkog doba pa sve do osmog razreda. Nijedan projekt nije bio tako težak kao ovaj projekt o kojem danas govorimo, a pored ovog projekta zajedno s Gradom Bjelovarom rješavamo i smetlište. Ovaj projekt je započeo prije 6 – 7 godina; građevinsku dozvolu za sve ovo imamo već jako dugo, ali nismo došli nikad na red, nikad nije bilo toliko novca. Nažalost, ponovno smo ušli u krizu te se povećavaju iznosi za građevinski materijal; do onoga što smo imali kao projektantski troškovnik, do onoga što je izliticirano –ali naša javna nabava je još u tijeku, nama nedostaje još otprilike 2 milijuna i 700 tisuća kuna za završetak ovog projekta. Krajnja mogućnost je dizanje kredita, ali postoje još i neke druge mogućnosti, poručio je načelnik Kovačić.

Župan Damir Bajs je rekao:

– Kada govorimo o ovom projektu, Bjelovarsko- bilogorska županija ima partnerske odnose s nizom općina i gradova; imamo niz projekata u koje zajedno ulazimo, a jedan od takvih projekata je upravo ovaj. Primjerice, mi smo s općinom Veliki Grđevac prije 2 godine napravili najveći europrojekt gotovo u županiji, ali i u Hrvatskoj – gradnja bazena. Županija surađuje s općinom Veliko Trojstvo od početka na nizu projekata, kazao je župan te nastavio o proračunu za ovaj projekt, koji je djelomično financiran od europskih sredstava.

2019 veliko trojstvo 46

– Što se ovog projekta tiče, ukupni projekt bio je predviđen na otprilike 11,2 milijuna kuna, s time da bi najveći dio, od otprilike 7,5 milijuna kuna trebao biti za vrtić, a ostatak na dogradnju škole. To je projekt koji je jednim dijelom financiran iz europskih sredstava –program koji je vezan uz vrtić, a što se tiče same škole, on bi trebao biti financiran isključivo sredstvima županijskog proračuna.Smatram da vrtići i škole mogu i trebaju biti zajedno; zašto ne koristiti zajedničke resurse, zajedničke kuhinje i sve ono što se može zajedno napraviti. Što se tiče same općine, ona je iskoristila mogućnost da ishodi praktički maksimalan iznos koji se je mogao za vrtiće, od skoro 7,5 milijuna kuna. Na županijskom proračunu smo predvidjeli za 2019. sredstva za početak ovog projekta i 2020. projekciju, i što se nas tiče spremni smo financirati prvu dogradnju i rekonstrukciju škole u županiji koja se temelji na županijskim sredstvima. Predviđena je izgradnja i rekonstrukcija škole, dodatne učionice, dječji vrtić, jaslice, kuhinja, također i nadogradnja postojećih učionica, nadogradnja 4 učionice s kabinetima, sanitarni čvorovi, sve ono što bi trebalo ovu školu pretvoriti u gotovo kompletno novu školu, rekao je župan Bajs i dodao:

– Moram naglasiti i da smo i oko dogovora oko raspisa natječaja rekli da će vjerojatno cijene ići na više, iako je projektirano ne tako davno. Ovog trenutka razlika je gotovo 3 milijuna kuna; ne bih htio da općina Trojstvo, roditelji i njihova djeca nemaju vrtić kakav mogu imati i mi ćemo osigurati svoj dio koji se odnosi na povećanje cijena; Županija će osigurati skoro 5 milijuna kuna , a općina će vjerujem naći mogućnost da onih 2 i nešto milijuna osigura kroz kredite. Također, kada se to sve završi ćemo i školi osigurati novi namještaj u jednom dijelu, to što nije predviđeno ovim projektom. Nema razloga da nova škola nebude i iznutra nova.

Župan je također napomenuo kako Županija ovog trenutka vodi projekte koji vrijede otprilike 450 milijuna kuna, a uskoro će ta brojka doći i do pola milijarde kuna. Neki od tih projekata su gotovi, neki su u tijeku, a neki će tek uskoro započeti.

 • 2019_veliko_trojstvo_61
 • 2019_veliko_trojstvo_65
 • 2019_veliko_trojstvo_68
 • 2019_veliko_trojstvo_72
 • 2019_veliko_trojstvo_74
 • 2019_veliko_trojstvo_78
 • 2019_veliko_trojstvo_80
 • 2019_veliko_trojstvo_83
 • 2019_veliko_trojstvo_12
 • 2019_veliko_trojstvo_37
 • 2019_veliko_trojstvo_40
 • 2019_veliko_trojstvo_14
 • 2019_veliko_trojstvo_17

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.