26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Župani Bajs i Kožić najavili veću suradnju Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije

2016 08 zagrebbj 16

Osim suradnje kroz Hrvatsku zajednicu županija i usuglašenih stavova oko decentralizacije, župani su najavili sudjelovanje izlagača Zagrebačke županije i predstavljanje Zagrebačke županije na 24. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u četvrtak 25. kolovoza održan je radni sastanak bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i zagrebačkog župana Stjepana Kožića. Dvojica župana razgovarali su o zajedničkoj suradnji dviju županiju unutar Hrvatske zajednice županija, osvrnuli su se na temu decentralizacije kao i drugim vrstama suradnje između Bjelovarsko- bilogorske i Zagrebačke županije, a više o tome rekli su na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Župan Damir Bajs je istaknuo da suradnja između Bjelovarsko- bilogorske i Zagrebačke županije postoji od početka i da su to dvije susjedne županije koje trebaju surađivati.
Razgovarali smo o zajedničkoj suradnji dviju županija u sklopu Hrvatske zajednice županija i decentralizaciji. Naime, Hrvatska zajednica županija ima jasan stav vezano za decentralizaciju, a to je da se s tim procesom treba započeti što prije. Kada govorimo o tome, naše županije, ali i sve ostale smatraju da je to opravdano i potrebito, što pokazuju i mnoga istraživanja da je Hrvatska jedna od najcentraliziranijih država u Europi. Uskoro će izbori i novi saziv Sabora i Vlade mora zastupati te interese jer postupak decentralizacije mora krenuti, naglasio je župan Bajs i nastavio da je to bila jedna od tema razgovora, a druga je nastavak suradnje na raznim poljima, a jedan od njih je predstavljanje Zagrebačke županije na 24. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu.

Što su sve razgovarali, rekao je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, istaknuvši da je riječ bila o zajedničkoj suradnji i djelovanju kroz Hrvatsku zajednicu županija, ali i zajedničkom prijavljivanju projekata na Europske fondove.
-Hrvatska zajednica županija je udruga svih županija i kao takva radi i koordinira na temama koje su važne za regionalne samouprave, a jedna od njih je i tema decentralizacije koja je započela još 2001. godine, ali do danas se nije značajno pomakla, a trebalo je puno toga se dogoditi. Kao što je župan Bajs rekao, statistički podatci pokazuju da je Hrvatska najcentraliziranija država u Europi. Samo 10 do 11 posto velikog kolača ide kroz lokalnu i regionalnu samoupravu, a 50 posto od toga ide kroz Grad Zagreb što također računice pokazuju. To su relativno skromna sredstva i nisu dovoljna za rad lokalnih i regionalnih samouprava. Zato je stav Hrvatske zajednice županije da pokušamo animirati sve one u koji budu u Saboru i koji će sjediti u novoj Vladi da razumiju ove probleme i da je decentralizacija nužna. Ja vjerujem, ali sigurno i drugi da je to jedini način opstanka malih općina, gradova i županija, što je i stav Hrvatske zajednice županija. O tome smo razgovarali i usuglasili se da ćemo surađivati kroz Hrvatsku zajednicu županiju, kako bi pokušali te vlastite probleme spojiti i pronaći rješenja, rekao je župan Kožić.

Osim suradnje kroz Hrvatsku zajednicu županija i usuglašenih stavova oko decentralizacije, župani su najavili sudjelovanje izlagača Zagrebačke županije i predstavljanje Zagrebačke županije na 24. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu.

Tako je župan Bajs rekao da je Bjelovarsko-bilogorska županija poljoprivredna i vodeća u proizvodnji mesa i mlijeka i da je svakog rujna glavno odredište cijele poljoprivredne Hrvatske, ali i šire.
Također je rekao da je Zagrebačka županija uvijek bila nazočna na Međunarodnom jesenskom sajmu u Gudovcu kao jedna od jakih poljoprivrednih županija i da će ove godine nastupiti i predstaviti svoje proizvode na vlastitom štandu.

Više o tome rekao je zagrebački župan Stjepan Kožić, istaknuvši da će Zagrebačka županija sudjelovati na 24. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom Zagrebačka sa svojim štandom na kojem će predstaviti svoju veliku ponudu poljoprivrednih proizvoda.
-Poljoprivreda je također jedna od glavnih grana u Zagrebačkoj županiji i veliku potporu pružamo našim poljoprivrednicima. Na sajmu u Gudovcu predstavit ćemo naše autohtone proizvode koji su oplemenjeni novim tehnologijama, ali i marketingom kako bismo ih plasirati na naše, ali i europsko tržište. Također, prezentirat ćemo što mi radimo za poljoprivrednike, koje potpore dodjeljujemo i kako smanjujemo razliku između urbanih i ruralnih sredina. Vjerujem da će mnogi obići naš štand i vidjeti što radimo i nudimo, istaknuo je zagrebački župan Stjepan Kožić.

Na kraju je župan Damir Bajs naglasio da više poslova treba prepustiti lokalnoj, ali prvenstveno regionalnoj upravi. Kao primjer naveo je distribuciju vode i gradnju vodoopskrbnog sistema, koju su sami vodili.
-Kada se određivala uslužna vodna područja koja trebaju i dalje voditi ukupne aktivnosti, nama to nije dano, niti Zagrebačkoj niti Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Nastupili smo zajedno i dobili podršku svih da nastavimo to samostalno voditi. Stoga želimo da nam se da mogućnost da ono što smo dobro vodili dosada, vodimo i dalje – zaključio je Bajs.

Slične objave