Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Župani Bajs, Čačić, Posavec, Kolar i Koren poslali prijedlog Vladi za osnivanje savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku

2017 9 PETZUPANA2017 1

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održan je sastanak župana Damira Bajsa s varaždinskim županom Radimirom Čačićem, koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom, krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom te međimurskim županom Matijom Posavce.

Nakon sastanka, župani su na konferenciji za medije iznijeli svoje zaključke.

Domaćin ovog sastanka i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs je rekao da su održali radni sastanak na kojem su utvrdili niz tema. Tako je prema riječima Bajsa dogovorena uža suradnja između ovih pet županija, odnosno povezanost i suradnja na svim nivoima koja su važna za svih pet županija, od kulture, turizma, gospodarstva, socijale i drugih. Bajs je istaknuo da tri županije već imaju takvu suradnju, Varaždinska, Krapinsko zagorska i  Međimurska, i sada se pridružuje Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka.

2017 9 PETZUPANA2017 17

Također je naglasio da suradnja nije samo između županija, već u nju ulaze i sve županijske institucije.

– Potpisat ćemo sporazum da ta suradnja biti redovita i da se zasniva na konkretnim projektima, i vjerujem da će doprinijeti ukupnosti naše pozicije prema onima kojima se obraćamo, a to su predstavnici Europske unije i Vlada Republike Hrvatske. Međutim, mi ćemo danas ovdje u Bjelovaru potpisati i jedan zajednički prijedlog prema Vladi Republike Hrvatske na temelju odluke koja već postoji, a odnosi se na  Slavoniju, Baranju i Srijem. Predložit ćemo zasnivanje savjeta koji bi omogućio da sjeverozapadni i središnji dio Hrvatske dobije mogućnost za koordinaciju provjere i praćenja europskih strukturnih i investicijskih fondova. Mi želimo da Vlada omogući da državne institucije u suradnji s nama  rade projekte i za ovaj kraj Hrvatske. Mislim da to zaslužuje i 660 tisuća stanovnika u ovih pet županija. Podržavamo odluku Vlade koja već postoji prema Slavoniji, ali mislimo da i ovaj dio Hrvatske može imati isti tretman s njihove strane, naglasio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

2017 9 PETZUPANA2017 29

Na sastanku se razgovaralo i o ravnomjernom razvoju Hrvatske, pa je tako krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao da Vlada treba jednako voditi brigu o svim dijelovima Hrvatske.

– Nas pet župana podržava program Slavonija i dižemo obadvije ruke u zrak za navedeni projekt  koji je vrijedan 2,5 milijarde eura, ali isto tako smatramo da su i naše potrebe izražene kroz komunalnu infrastrukturu, i kroz ostale projekte te stoga smatramo da bi Vlada trebala napraviti takav projekt za područje cijele Republike Hrvatske. Također, od Vlade tražimo da nakon donošenja državnog proračuna za 2018. godinu sjedne zajedno sa županima, i da počnemo razgovarti o financijskoj omotnici koja nam slijedi 2021. – 2027. Imamo svijetli primjer Poljske, gdje 50% od financijske omotnice odlučuje regionalna samouprava. Pokazalo se da sve funkcije koje su prebačene iz državne uprave županijama i gradovima, rade brže i učinkovitije. Ako želimo što veći postotak povlačenja sredstava iz eurospkih fondova, onda treba i dio financijske omotnice prebaciti na regionalnu samoupravu. Stoga ćemo danas poslati pismo premijeru Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske, nakon čega očekujemo da nas pozove na sastanak i da se pismeno očituju na naš prijedlog, naglasio je  župan Željko Kolar i dodao da je to ključna poruka za Vladu, jer oni su  izabrani da vode brigu o svojim županijama kako bi omogućili što bolje uvjete za svoje stanovnike, a ne da mladi odlaze iz naših krajeva.

2017 9 PETZUPANA2017 122

Jedna od tema ovog radnog sastanka bila je i širokopojasni Internet. Naime, riječ je o vrlo važnoj temi, ne samo za ovih pet županija već i za cijelu Hrvatsku. Više o tome pojasnio je varaždinski župan Radimir Čačić.

Javnost prati u posljednje vrijeme, i to je intenzivno u našim medijima  što se dešava sa širokopojasnim Internetom? Upoznati smo s  pozitivnim posljedicama uvođenja takve infrastrukture za razvoj gospodasrtva, a posebno je važno za demografsko održanje u ruralnom području. Širokopojasni internet je izuzetno važan za naše područje kako bi održali demografski i gospodarski prostor,  i u svakom drugom pogledu. Ovo je jedna od rijetkih tema za koju ovlasti, za vođenje ovih projekata imaju županije što nije uobičajeno u Hrvatskoj i uravo stoga je naša  odgovornost veća, rekao je Čačić i naglasio:

Mišljenje naše Varaždinske županije, a posebno mi je drago da je to mišljenje svih pet županija, jer smo suočeni s istom problematikom,  je taj da je granica za pristup internetu od 30 megabita u sekundi koju je postavila Vlada Republike Hrvatske, preniska i neambiciozna. Takva granica ne može osigurati kvalitetu širokopojasne infrastrukture. Imajte na umu, da je Europska unija sebi postavila do 2025. godine, granicu za pristup internetu od 1000 megabita u sekundi. Kao što vidite, mi smo sebi postavili 30 megabita i s time smo sami sebi postavili ciljeve koji nas zadržavaju duboko u prošlosti. Jasno je da ćemo slijedećih nekoliko godina još dublje zaostajati, i ako danas ne osiguramo optičku mrežu koja će garantirati 10 do 15 godina razvojnih, naći ćemo se u još dubljem problemu. Upozoravamo i smatramo da donja granica treba biti 100 megabita kao što je to donijela Vlada Republike Slovenije na poticaj svojih gradova i općina, jer su imali isti problem, isto im se nudila tehnologija od pre 20 godina, odbili su i donijeli odluku 100 megabita, naglsio je župan Čačić i dodao da oni kao kordinatori traže od Vlade da prepozna nužnost donje granice od 100 megabita u sekundi i da s takvim programom krenu, a ne da bacaju  eurospki novac na mreže od 30 megabita.

2017 9 PETZUPANA2017 35

Koliko je važna prometna povezanost, a posebno kada je riječ o Podravskoj magistrali koja je izostavljena iz prioriteta iz Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske, rekao je koprivničko-križevački župan Darko Koren naglasivši, da oni sami pojedinačno i nisu neka snaga, ali kad je njih pet župana, onda je to pet puta veća snaga.

– Na vrijeme smo shvatili nužnost ovakve suradnje i smatram da na ovaj način kvalitetnije možemo iznijeti naše probleme, i rješavati ih. Što se tiče prometne problematike, nismo zadovoljni da su neki prometni pravci izbačeni iz prioriteta Republike Hrvatske. Stoga ćemo raditi na tome i zajedničkim stavovima nastupiti prema Vladi, rekao je Koren i osvrnuo se na jedan od velikih problema Republike Hrvatske, a to je pitanje gospodarenja otpadom.

– Sjeverozapadna regija napravila je jedan velik iskorak i posao, koji garantira da će koliko-toliko uspjeti zadovoljiti rokove Europske unije, a da je Bjelovarsko-bilogorska županija u toj nekakvoj kombinaciji s nama, ali otom potom. Dakle, pitanje gospodarenja otpadom je trenutno za mene najznačanija tema, jer se regionalni centar koji pokriva četiri županije (Varaždinsku, Međimursku, Krapisnko-zagorsku i Koprivničko-križevačku), razvija kao koncept na području naše Koprivničko-križevačke županije. To je nešto što mene okupira u posljednje vrijeme i stoga ćemo aktivno progovarati o prometnoj povezanosti u Republici Hrvatskoj, naglasio je Koren i dodao da vjeruje da će njihov zajednički nastup uroditi plodom, jer smatra da zajedničke stavove pet župana ne može nitko promatrati nezainteresirano.

2017 9 PETZUPANA2017 41

Što se tiče suradnje na području zdravstva, o tome je govorio međimurski župan Matija Posavec. On je na početku istaknuo da je ovaj sastanak jedan u nizu, jer povezivanje i suradnja je itekako potrebna. Posavec je nastavio da razvoj Republike Hrvatske, u suštini ne ide odozgo već odozdo.

– Koliko su općine i gradovi razvijeni, toliko je razvijena i država. Zato je na nama da osmišljavamo projekte, da iniciramo i predlažemo sve ono što je važno za dobrobit naših građana. Otvorili smo jako puno tema i riješavat ćemo zajedno jednu po jednu, od pitanja širokopojasnog Interneta, gospodarenja otpadom do pitanja zdravstva. Radit ćemo na tome, da zdravstveni sustav razvijamo tako da svaka županijska bolnica radi na svom centru izvrsnosti, kako naši građani ne bi trebali trošili puno novaca za odlazak u Zagreb. Osim toga, jednako zajednička tema je turizam, gdje imamo puno potencijala za razvoj kontinentalnog turizma, a što je zanemareno od strane Vlade i Ministarstva turizma. Također, važno je korištenje europskih fondova. Kad je riječ o tome, ako je itko pokazao da se novci mogu povući, onda su to upravo Županije i njihove razvojne agencije, stoga i ovdje imamo potencijala, rekao je župan Posavec i još jedanput istaknuo da će njihovi sastanci biti na mjesečnoj razini i da je vjeruje da će ta suradnja imati velik utjecaj za realizaciju projekata.

2017 9 PETZUPANA2017 11

Na kraju je župan Damir Bajs izrazio zadovoljstvo u suradnji, naglasivši da je to veliki pomak u riješavanju zajedničkih interesa svih pet županija.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.