02. prosinca 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Župan Marušić s gradonačelnicima i načelnicima: Korištenje sredstava iz EU fondova, širokopojasni internet, problematika zdravstvenog sustava i druge teme

2021 09 28 kolegij 52

U ponedjeljak 27. rujna, bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić održao je drugi po redu kolegij s gradonačelnicima i načelnicima s područja Bjelovarsko – bilogorske županije, a kojem su prisustvovali i saborski zastupnici s područja županije, Miro Totgergeli i Vladimir Bilek.

Također, kolegiju je prisustvovao i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac koji je održao prezentaciju na temu „Korištenje sredstava iz europskih fondova te nove mogućnosti programskog razdoblja 2021.-2027.“ 

2021 09 28 kolegij 34
Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU

– Danas samo sudionike kolegija upoznao s prijašnjim periodom od 2014. – 2020. godine, kako bismo vidjeli na kojoj se poziciji nalazi Bjelovarsko – bilogorska županija i da iz te situacije izvučemo određene pouke. Operativni program “Konkurentnost i kohezija” je najveći operativni program, iznosi gotovo sedam milijardi eura i tu smo na 1,02 posto, odnosno na predzadnjem mjestu od svih županija u Hrvatskoj. U prezentaciji smo vidjeli kako ovaj segment puno kvalitetnije provode neke druge županije. To nam svakako treba biti škola, kako bi se naša Županija što kvalitetnije pripremila za ulaganje što više dobivenih sredstava u vrtiće, škole, ceste, domove, energetsku obnovu javnih višestambenih zgrada, nove aglomeracije, nova reciklažna dvorišta i ostalo. Natječaji se pripremaju i tek dolaze, pa vremena za pripremu ima. Bez povlačenja sredstava iz europskih fondova značajniji iskorak u bilo kojoj našoj općini ili gradu nije moguć. Hrvatska će u sljedećem razdoblju na raspolaganju imati više od 183 milijarde kuna. Zaista će biti jako puno mogućnosti za sve, istaknuo je državni tajnik Velimir Žunac. 

Na kolegiju se moglo čuti i o sufinanciranju planova razvoja širokopojasne infrastrukture na području Bjelovarsko – bilogorske županije, prezentirana je VI. Izmjena i dopuna Prostornog plana Bjelovarsko – bilogorske županije. 

2021 09 28 kolegij 18
Neven Kaić o o sufinanciranju planova razvoja širokopojasne infrastrukture na području Bjelovarsko – bilogorske županije

– Na području Bjelovarsko – bilogorske županije bila su tri  veća projekta, odnosno jedan klaster oko Bjelovara, jedan oko Čazme, Garešnice i okolnih općina te oko Daruvara i Grubišnog Polja. Svi projekti su napravljeni korektno, uredno su prijavljeni na natječaj od Ministarstva regionalnog razvoja i tada smo čekali kakav će biti odaziv operatera. Nažalost, HT-u i A1  su se u tada značajno srezale investicijske proračune, zbog čega su morali odustati od vrlo ambicioznih planova. U pandemiji koronavirusa smo zapravo vidjeli koliko je ova infrastruktura vrlo važna, poput e-škola i e-zdravstva koje su radile, ali su zbog neadekvatne infrastrukture većini građana bile smanjeno dostupne. Prošli tjedan je HAKOM poslao službenu obavijest na bivše nositelje i sve druge zainteresirane da se krene u izradu dokumentacije koja će biti potrebna za novi natječaj. Rokovi nalažu ugovaranje do kraja drugog kvartala 2022. godine, kako bi se projekt stigao provesti do kraja 2026. Procjena HAKOM-a je oko 20 novih projekata u RH koji će se moći sufinancirati putem raspoloživih financijskih sredstava. Predstoji nam priprema dokumentacije, javna rasprava, preliminarne provjere, konačna provjera od strane HAKOM-a te prijava projekta. Dobra strana cijele situacije je što sada na raspolaganju imamo još jednog operatera, Telemach. Naš prijedlog je da Daruvar više ne sudjeluje u projektu, da smanjimo projektno područje Bjelovara i Čazme te da Grad Garešnica i Grad Grubišno Polje postanu nositelji novog projekta koji će obuhvaćati okolne općine.  Ovaj segment biti će stvar dogovora načelnika i gradonačelnika, jer to nije nešto što propisuje HAKOM ili neko drugo tijelo. Nažalost, u Hrvatskoj će biti područja koja i dalje operaterima neće biti zanimljiva, poput Dalmatinske zagore, pojedinih otoka, Ličko – senjske županije i Banovina, detaljno je pojasnio predavač Neven Kaić.  

Jedna od tema bila je i problematika zdravstvenog sustava na razini primarne zdravstvene zaštite u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji kao i mogućnosti edukacije lokalnih službenika u Centru za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar o kojima je govorio Saša Križ. 

2021 09 28 kolegij 93
Josip Rajković, v.d. Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije

– Na području naše županije, Dom zdravlja u svojoj nadležnosti ima 38 ambulanti opće medicine koje se financiraju iz glavarine HZZO-a. Utvrđeno je da od ukupnog broja, 18 ambulanti   se pokriva samo na pola hladnog pogona, dakle glavarina HZZO-a je u pola, u odnosu na trošak kojeg ambulanta stvara. Sukladno ugovoru o radu, Dom zdravlja mora u cijelosti platiti punu plaću za sestru i doktora, zbog čega na mjesečnoj bazi Dom zdravlja gubi oko 300 tisuća kuna, što predstavlja godišnji manjak od tri milijuna kuna. Jedan od naših prijedloga je pokušaj dogovora s HZZ-om o novom ugovaranju zdravstvene zaštite gdje bi se ti kriteriji malo poboljšali i proširili. Dakle, cilj je dogovoriti veće iznose glavarine. Također, u planu je i dogovor o sufinanciranju od strane općina. Zasada u županiji imamo tri nova liječnika, no s obzirom da imamo nekoliko kritičnih područja i dalje smo u potrebi za određenim brojem. Pregovori su u tijeku i nadamo se da će prihvatiti našu ponudu, rekao je Josip Rajković, v.d. Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Od strane načelnika i gradonačelnika mogli su se čuti prijedlozi za rješavanje postojeće problematike, ali i konkretni problemi s kojima se i dalje susreću. 

2021 09 28 kolegij 98
Boro Bašljan, načelnik Općine Hercegovac

– Naša liječnica je nakon više od 35 godina otišla u mirovinu.  Općina je otkupila njezin stan koji se nalazi odmah do ambulante. Stan smo dali na korištenje novom liječniku starom 26 godina i to bez naknade. Njegova obveza je samo plaćanje energenata. Upravo na taj način smo mladog liječnika potaknuli na zapošljavanje u našoj općini, pojasnio je Boro Bašljan, načelnik Općine Hercegovac.  

2021 09 28 kolegij 21
Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme

– Više sam puta tijekom proteklih godina upozoravao na lošu organizaciju rada, jer smo i mi u Čazmi imali jednu jako lošu situaciju. Predlažem da napravimo jedan sastanak na kojem ćemo raspravljati o poboljšanju situacije, novim, boljim modelima rada, osiguranju pedijatrijske službe te obnovi zgrade u kojoj rade naši liječnici, istaknuo je Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme.  

Da je održavanje ovakvih kolegija iznimno važno, potvrdio je i bjelovarsko – bilogorski župan. 

2021 09 28 kolegij 60
Marko Marušić, bjelovarsko – bilogorski župan

– Kvalitetna suradnja župana s gradonačelnicima i načelnicima jedan je od preduvjeta stvaranja boljeg stanja u našoj županiji. O problemima, rješenjima, idejama i mogućnostima napretka moramo razgovarati konstantno, bez ikakvih zadrška i razdvajanja. Zajednički rad je ono što nam daje mogućnost da što bolje i pametnije donesemo odluke na dobrobit cijele županije, odnosno svih gradova i općina, istaknuo je župan Marušić.

2021 09 28 kolegij 24
Zvjezdana Galkowski, ravnateljica CUK-a

Na samom kraju kolegija, ravnateljica CUK-a, Zvjezdana Galkowski upoznala je sve gradonačelnike i načelnike Bjelovarsko – bilogorske županije o edukacijama koje nudi Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar. 

2021 09 28 kolegij 892021 09 28 kolegij 14


 

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.