Crosst.hr

Župan Damir Bajs upriličio prijem za polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

2016 11 ratnaskola 74

Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ najviša je vojna škola u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni dužnosnici iz Republike Hrvatske i inozemstva

U ponedjeljak, 28. studenog u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kod župana Damira Bajsa upriličen je prijem za polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ pod vodstvom brigadira Krešimira Trstenjaka i brigadira Željka Akrapa.

Riječ je o 19. naraštaju polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ koji u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2016./17. godini provode studijsko putovanje po sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a u sklopu kojeg su posjetili i našu županiju.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ najviša je vojna škola u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni dužnosnici iz Republike Hrvatske i inozemstva.
U 19. naraštaju Ratne škole ukupno je 15 polaznika, a osim visokih časnika iz Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH, sudjeluju i visoki časnici iz Makedonije i Bosne i Hercegovine, te djelatnica iz MVEP i Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Na prijemu kod župana Damira Bajs, načelnik Ratne škole i voditelj studijskog putovanja brigadir Krešimir Trstenjak zahvalio se županu na prijemu.
– Kao načelnik Ratne škole zahvaljujem se na vremenu koje ste odvojili za nas. U međuvremenu smo proširili s djelatnicima drugih tijela državne uprave koji dolaze na školovanje u Ratnu školu. Svrha školovanja ove najviše razine vojne izobrazbe je da dobijemo dužnosnike, koji će biti spremni odgovoriti na sve suvremene izazove da preuzmu odgovarajuće dužnosti na najvišoj razini iz područja nacionalne sigurnosti i obrane. Današnji posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je dio nastavnih planova i programa koji su propisani u Ratnoj školi da polaznici mogu upoznati različitosti Republike Hrvatske, izazove s kojima se danas susrećete, a isto tako i s vizijom, rekao je Krešimir Trstenjak, načelnik Ratne škole i voditelj studijskog putovanja.
Povodom posjete Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, polaznike Ratne škole župan je upoznao s događanjima u Domovinskom ratu na području naše županije.

Tako je župan rekao da imamo iznimno puno postrojbi Hrvatske vojske, daleko više nego što je prosjek ukupnosti drugih županija.
– Imamo natprosječno veliki broj ljudi, koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Kad govorimo o Domovinskom ratu, moram istaknuti da je trećina Bjelovarsko-bilogorske županije bila pod okupacijom. Stjecajem okolnosti, ovo je bio prvi kraj Hrvatske koji je oslobođen u operaciji „Otkos10“, a nakon toga su slijedile druge operacije, rekao je župan i dodao da je nažalost tih šest mjeseci ostavilo trag na ovom području.

Župan je goste upoznao i sa gospodarskim i turističkim rezultatima u našoj županiji, istaknuvši da je naša županija među vodećim županijama u Hrvatskoj u proizvodnji mlijeka, sira, meda i stočarstvu.
– Osim toga, naša županija je poznata po drvnoj industriji, a tu je i tekstilna i metalna industrija, rekao je Bajs i dodao da je gospodarstvo u porastu što se vidi i po broju zaposlenih osoba.
Na kraju je župan govorio i o turističkim rezultatima te povećanju turističkih destinacija u našoj županiji.

U ime polaznika 19. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” županu je na prijemu zahvalio pukovnik Tomislav Kovačić te je ovom prigodom županu uručio knjigu „Razvoj streljačkog naoružanja“.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.