Crosst.hr

Župan Damir Bajs upriličio prijem za esperantiste

2016 10 esperantisti 27

Najavljen Međunarodni esperanto festival INTER-FEST u Bjelovaru

U srijedu 19. listopada župan Damir Bajs primio je predstavnike Društva esperantista Bjelovar, predsjednika udruge Franju Forjana, dopredsjednika Udruge zagrebačkih esperantista Josipa Pleadina te blagajnika bjelovarskog Društva esperantista Nenada Margetića.

Bila je ovo posebna prigoda da bjelovarski esperantisti predstave javnosti svoj rad i aktivnosti te organizaciju Međunarodnog esperantskog kulturnog festivala INTER-FEST-a, koji će se u Bjelovaru održati od 6. do 12. kolovoza 2017. godine i na kojem se očekuje između 200 do 300 sudionika iz tridesetak zemalja.

-Naše bjelovarsko Društvo esperantista vrlo je aktivno, ima dugu tradiciju i zapažen značaj u djelovanju esperantista u Republici Hrvatskoj, rekao je župan Damir Bajs na početku prijema i ukazao na važnost, koju bjelovarski esperantisti imaju u promociji Bjelovara i okolice svojim djelovanjem; među kojima je i prijevod Lovrakove knjige “Vlak u snijegu” na esperanto koji je izdan 2015.

Bajs je također istaknuo da je ovo primanje, uz promoviranje i zahvalu esperantistima za sve učinjeno, upriličeno i kao najava organizacije INTER-FEST-a.
-Sada imamo konkretne planove vezane za Međunarodni esperanto festival INTER-FEST, koji će biti održan u kolovozu 2017. godine. Tada će Bjelovar biti centar esperanta ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

Župan je također potvrdio spremnost Županije za pokroviteljstvo i potporu organizaciji jedne takve posebne priredbe u suradnji s lokalnom samoupravom i ostalim institucijama, te zahvalio esperantistima na hrabrosti i spremnosti da organiziraju događanje od međunarodnog značaja za Bjelovar.

Predsjednik Društva esperantista Bjelovar Franjo Forijan govorio je o prijevodu knjige ” Vlaka u snijegu” naglasivši da je ove godine na Svjetskom kongresu esperantista održanom u Slovačkoj taj prijevod dobio i glavnu nagradu. Tako je ovom prigodom predsjednik Forijan uručio županu kopiju nagrade i zahvalio na dosadašnjoj potpori županije.
Forijan je također govorio o daljnjim aktivnostima vezanim za promociju prijevoda Lovrakove knjige, istaknuvši da će u Gradskom muzeju Bjelovar 22. listopada, 2016. biti održana retrospektiva lika i djela Tibora Sekelja na koju dolazi i novinarka Radio Pekinga, ali i gosti i predavači iz regije i Kine, i da će to biti prilika da se postigne dogovor za prijevod knjige “Vlaka u snijegu” na kineski.

Vezano uz sam INTER-FEST, Forijan je potvrdio da će se Festival održati sljedeće godine od 6 – 12 kolovoza.
-Datum je odabran na ljetnu školsku stanku kada bi kapaciteti novoizgrađenog Učeničkog doma mogli poslužiti za smještaj posjetitelja. Upravo ovom prilikom molimo gospodina Bajsa za pomoć pri ustupanju kapaciteta Učeničkog doma jer to je od krucijalnog značaja za uspjeh manifestacije, s obzirom na to da nam uz sudionike iz regije dolaze i gosti iz Koreje.

Zagrebački gost Josip Pleadin okupljenima je rekao par riječi više o samom Međunarodni esperanto festivalu.
– Sam festival će se pozabaviti različitim aspektima umjetnosti, od glazbe, književnosti, teatra i filmske umjetnosti. Cilj je prvenstveno privući europske esperantiste, a onda esperantiste i s drugih kontinenata. Mi smo povezali samu organizaciju s idejom koju je promovirao župan, gospodin Bajs, a to je kontinentalni turizam, istaknuo je Pleadin i dodao da je njihov cilj i želja da se ponuda manifestacija i događanja proširi s obale i većih urbanih centara na unutrašnjost i manje sredine.

Pleadin je također istaknuo da je u izradi monografija o povijesti esperanta u Bjelovaru i posebno se zahvalio županu Damiru Bajsu na podršci koju su hrvatski esperantisti imali tijekom njegova ministarskog mandata prilikom održavanja 9. Kongresa Hrvatskih esperantista u Bjelovaru.

Među okupljenima je bila županijska savjetnica za javnu nabavu Marija Saks koja je također i članica Društva esperantista Bjelovar i koja je podijelila svoja iskustva vezana uz esperanto. Marija je istaknula je da je u njezinom slučaju obiteljska tradicija koja je počela s djedom.
-INTER-FEST je značajan za približavanje i upoznavanje esperantista iz različitih dijelova svijeta. Sam esperanto nije težak jer je to kombinacija drugih jezika među kojima su jezici srodni hrvatskom, pa postoji doza familijarnosti. Na to se nadovezao Josip Pleadina, istaknuvši da bez obzira na samo, oko 2 milijuna koliko broji svjetska zajednica esperantista, moć esperanta je u povezivanju ljudi različitih dijelova svijeta.

Predstavnik Društva esperantista Bjelovar i blagajnik društva Nenad Margetić ukratko je redstavio povijest Društva.
– Društvo je osnovano 1909. godine i funkcioniralo je bez prekida do 1990. Nakon tog razdoblja neaktivnosti, Društvo je ponovno počelo prije nekoliko godina s radom i aktivnostima usmjerenim na propagiranje esperanta i privlačenju novih članova.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.