Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Župan Damir Bajs: Svako peto dijete u Županijskim osnovnim školama imalo je besplatan školski obrok

2017 9 skolarovisce 116

Zahvaljujući projektu “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromašva” osigurano 138 tisuća I 425 besplatnih obroka za 791 učenika

Bjelovarsko – bilogorska županija niz godina financira besplatan školski obrok za učenike u osnovnim školama kojima je taj vid pomoći bio neophodan. Prošle školske godine na županijski program financiranja besplatnog školskog obroka nadovezao se i europski projekt „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“.

Riječ je bilo o projektu vrijednom 957.104,43 kuna koji je Bjelovarsko – bilogorska županija prijavila na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih i zahvaljujući kojemu je 791 učenik u ukupno 21 županijskoj osnovnoj školi imao osiguran besplatan školski obrok tijekom cijele školske godine. No, unatoč tom projektu Bjelovarsko – bilogorska županija nastavila je provoditi svoj dotadašnji program financiranja školskog obroka za 263 učenika za što je bilo izdvojeno 300 tisuća kuna iz županijskog proračuna.

2017 9 skolarovisce 34

Tako je sveukupno prošle školske godine besplatan obrok u Osnovnim školama Bjelovarsko-bilogorske županije imalo 1 054 učenika za što je putem europskog projekta i putem županijskih sredstava bilo osigurano gotovo 1,3 milijuna kuna.

2017 9 skolarovisce 29

– Ugovor o provedbi projekta potpisan je 28. kolovoza 2016. i trajao je ukupno deset mjeseci, a izradila ga je Regionalna agencija Bjelovarsko – bilogorske županije. Od ukupne vrijednosti projekta, 95 posto bilo je namijenjeno za troškove nabave hrane, a pet posto za administrativne izdatke. Opći cilj projekta bio je unapređenje kvalitete života društveno ugroženih skupina. Svrha projekta bila je potrebitoj djeci osigurati jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na prehranu, u ovom slučaju obrok za vrijeme trajanja Uz županijske osnovne škole, partner na projektu bila je Udruga osoba s invaliditetom iz  Daruvara, koja je bila voditelj projekta. Tijekom provedbe projekta, osiguran je redovni svakodnevni obrok za 791 učenika u 21 osnovnoj školi na području naše županije. Ukupno je tijekom provedbe projekta osigurano 138 tisuća i 425 obroka, za čiju je pripremu iskorišteno ukupno 117 različitih namirnica, što govori da su se za pripremu koristile različite i kvalitetne namirnice. Projektne aktivnosti doprinijele su i tome da obitelji pripadnika ciljne skupine povećavaju vlastiti osjećaj društvene pripadnosti, doprinose razvoju lokalne zajednice. Posebno bih se zahvalio svim djelatnicima škola koje su sudjelovale na projektu, svi su bili iznimno susretljivi, rekao je voditelj projekta Davor Marić.

Učenike koji su imali potrebu za besplatnim školskim obrokom temeljem kriterija odabrale su same škole koje na licu mjesta vide kojim je učenicima, odnosno roditeljima pomoć potrebna, a ne isključivo putem primjerice sustava za socijalnu skrb. Na taj način u konačnici stav je da se Županije da se svakom roditelju, odnosno djetetu pomogne ukoliko je to potrebno.

2017 9 skolarovisce 44

-Kao škola smo imali najviše problema dostizanja cijena, jelovnika iz razloga što svako naše treće dijete je uključeno u besplatnu prehranu. Tko je 49 učenika bilo financirano putem Županije, 87 učenika kroz projekt o kojem danas govorimo, plus učenici za koje se brinula Općina Rovišće. Ni meni ni voditelju projekta nije bilo lako, ali smo uspjeli. Najviše me veseli to što smo dostigli zadani cilj, odnosno povukli sredstva koja smo planirali. Nadam se da smo svi zajedno puno toga naučili i da možemo krenuti u novi projekt, istaknula je ravnateljica Osnovne škole Rovišće, Blanka Klemić.

Stav Bjelovarsko – bilogorske županije da svaki učenik kojemu je potrebna pomoć u vidu osiguravanja školskog obroka tu pomoć mora i dobiti. Sukladno s tim Bjelovarsko – bilogorska županija nastavlja financiranje školskih obroka svim učenicima kojima je to potrebno i ove školske godine bez obzira što još uvijek nisu osigurana sredstva putem europskog projekta, a na koji će BBŽ prijaviti i ove kolske godine. Također, ovih je dana raspisan novi natječaj „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ za školsku godinu 2017./2018., i dok se natječaj ne okonča Bjelovarsko-bilogorska županija dala je nalog svim školama da svi učenici koji su do sada imali besplatni obrok imaju i dalje, a Županija će iz svojih sredstava financirati obroke za sve i prebroditi vrijeme  do okončanja natječaja i povlačenja sredstva.

2017 9 skolarovisce 49

– Svi znamo kolike su potrebe djece u našem okruženju. Mi zaista imamo jako puno djece kojoj je pomoć neophodna i to u više stvari. Mi se kao Općina trudimo na razne načine surađivati sa školom i mislim da smo u tom pogledu relativno uspješni. Učenicima nismo mogli osigurati knjige, ali smo im pomogli u vidu nabave bilježnica i pribora. Siguran sam da nam treba ovakvih projekata, okupljanja i dobrih rezultata, izjavio je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

Gledano na bazi školske godine pomoglo se roditeljima s oko 1 300 kuna po djetetu za potrebe školske kuhinje, a taj na svojevrsni način ušteđen novac roditelji su mogli utrošiti na neke druge stvari potrebne njihovoj djeci, primjerice nabavku udžbenika ili pribora za školu. Završnu riječ na konferenciji daj je bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs.

2017 9 skolarovisce 62

– Kroz financiranje i razne školske projeke moramo omogućiti da djeca imaju standard koji zaslužuju. Pri odabiru učenika mi se nismo vodili primjerice kriterijima Centra za socijalnu skrb, već stvarnoj potrebi djece i njihovih obitelji. Odabir su radile škole jer one najbolje znaju situaciju svojih učenika. Zahvaljujući projektima i zajedničkoj suradnji, nismo dozvolili da ikoje dijete bude isključeno iz besplatnog obroka. Kada sagledamo sve brojke, dolazimo do jednog prosjeka, a to je da je svako peto dijete, odnosno učenik u osnovnoj školi u našoj županiji imalo besplatan obrok. Prilikom posjeta školama, uvjerio sam se i vidio da se projekti provode na odgovarajući način. S projektima nastavljamo dalje i moram naglasiti da će Županija sudjelovati u osiguravanju besplatnih obroka, bez obzira na dinamiku natječaja. Već ovaj tjedan ćemo sigurno aplicirati projekt na „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“. Vjerujem da ćemo biti uspješni i učinkoviti i ovaj put. Znam da ravnateljima i drugima koji rade u školama nije lako provesti sve što je zadano, od opravdavanja sredstava, do velikog broja papirologije. Županija, naše službe i Razvojna agencija su uvijek na raspolaganju, rekao je Bajs koji je zajedno sa svim suradnicima i partnerima na projektu obišao Osnovnu školu Rovišće i njezine učenike.

 

 

 

 

 

.

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.