Crosst.hr

Župan Damir Bajs potpisao ugovore s 43 Lovačke udruge s područja županije

2016 12 zupanija lovci 55

Potpisani su Ugovori o novčanim potporama za razvoj i unapređenje lovstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije s predstavnicima 43 lovačke udruge

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je Ugovore o novčanim potporama za razvoj i unapređenje lovstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije s 43 lovačke udruge. Ugovori su potpisani u petak, 23. prosinca, u Lovačkom domu Kuna u mjestu Kraljevac.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu novčanih potpora za razvoj i unapređenje lovstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije i to za unos pernate divljači, zeca, odstrijel lisica, osiguranje lovišta, izgradnju lovačkih kuća, kavezni uzgoj zeca, legalizaciju lovačkih kuća, kupovinu zemljišta, osposobljavanje lovočuvara i ocjenjivača, lovnu kinologiju, lovno streljaštvo i lovno-gospodarske osnove. Za navedene namjene odobreno je 139 zahtjeva u ukupnom iznosu od 1.271.987,42 kuna za sve lovačke udruge koje su lovozakupnici 43 zajednička lovišta na području naše županije.

Prije potpisivanja ugovora sve predstavnike i članove lovačkih udruga pozdravio je župan Damir Bajs.
– Pozdravljam sve vas koji ste došli u Kraljevac, a posebno se zahvaljujem domaćinima, predsjedniku Lovačkog saveza BBŽ i načelniku Prišćanu kao sudomaćinu na suradnji na području lovstva, ali i na nizu drugih aktivnosti. Što se tiče lovstva na području naše županije u 2016. godini bilo je dogovaranja, potpisivanja, poništenja i svašta se dešavalo, ali rezultat svega je da su sve ove udruge koje su imale ugovor sa županijom produžile. Mi smo u ovom trenutku jedna od vrlo rijetkih županija u Hrvatskoj u kojoj na zajedničkim lovištima gospodare domaće lovačke udruge. Uvijek, kada dođete u Zagreb postavlja se pitanje kako voditi lovstvo Hrvatske? Uglavnom su odgovori, da treba sve dati pod državnu koncesiju ili onome tko daje više novaca. Međutim, mišljenje nas u Županiji i mene kao županija nije baš tako. Ako mora biti državna koncesija, onda smatramo da moraju biti i lovne udruge koje se brinu o našim lovištima. Točnije, smatramo da neki od koncesionara se brinu o lovištima, ali zato ima i situacija gdje se promijenilo i tri koncesionara na jedno lovište. Svaki koncesionar je napravio što je mislio i trebalo je puno vremena da se šteta koja je nastala na lovištima oporavi. Dakle, mi takav slučaj nismo imali. Naše udruge se brinu o lovištima i to je cilj svake naše udruge, rekao je župan Damir Bajs i dodao da lovstvo mora ostati u domeni domaćih lovačkih udruga.

Župan je također istaknuo da je Bjelovarsko-bilogorska županija bogata lovištima u sklopu kojih je 43 zajednička lovišta. Stoga je Županija temeljem dogovora s Lovačkim savezom županije promijenila odluku o potporama lovstvu. Tako smo dogovorili neke potpore koje su jednokratne, povećali smo potporu za subvencioniranje osiguranja na 70%. Ove godine ćemo subvencionirati sa 700.000,00 kuna osiguranje u lovstvu jer znamo da je to najveći teret za ono što lovačka udruga mora platiti. Županija će ukupno za 43 udruge kroz više od 120 ugovora osigurati oko 1,3 milijuna kuna. S obzirom da vi nama uplaćujete oko 600.000,00 kuna u županijski proračun, mi vraćamo vama skoro dva i pol puta više novca. Najvažnije je da naša lovišta koja su među najboljima u Hrvatskoj da takva i ostanu, rekao je župan Damir Bajs prigodom potpisivanja ugovora s lovačkim udrugama.

Na potpisivanju ugovora nazočio je u ime domaćina Zlatko Komljenović, predsjednik udruge „Kuna“ i sudomaćina, načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan te predsjednik Lovačkog saveza BBŽ Miroslav Čačija.

Zlatko Komljenović, predsjednik udruge „Kuna“ rekao je da Lovačka udruga „Kuna“ Kraljevac posluje samostalno od 1996. godine.
– Naše lovište je veličine 1.998 hektara i imamo srneću divljač, te visoku i nisku divljač. 2015. godine smo dobili odlikovanje za rad u lovstvu od Saveza i od ove godine po prvi puta gospodarimo s jelenskom divljači. Nama ova sredstva koja ćemo dobiti od Županije znače mnogo jer ćemo s tim novcima ići dalje u lovstvo. Prijavili smo se za subvencije za osiguranje lovišta i izradu desetogodišnje osnove. Zato se zahvaljujem županu i Županiji na odobrenim sredstvima.

Slavko Prišćan, načelnik Općine Rovišće pohvalio je suradnju sa Županijom, istaknuvši da je ona iznimno dobra, ne samo po pitanju lovstva, nego i suradnja sa županom Damirom Bajsom na drugim razinama.
– Kada je riječ o suradnji sa županom Bajsom, onda je to pitanje infrastrukture, cesta, izgradnja nekih nogostupa, društvenih domova, ambulanti, a ponekad i vrtića koji nisu u samom resoru same Županije, i velika pomoć što se tiče škole. Zato čestitke županu na dosadašnjem radu, za ono što je napravio za nas, za naše umirovljenike, udruge i kulturno umjetnička društva, te naravno za sve druge aktivnosti, rekao je načelnik Prišćan i posebno pohvalio rad Županije s lovačkim udrugama.

Miroslav Čačija, predsjednik Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije također je istaknuo da nema podrške i subvencija, pogotovo osiguranja lovišta, mnoga društva bi već bila zatvorena.
– Zahvaljujem županu što je sa svojim suradnicima, a na kraju krajeva i sa Skupštinom, odlučio subvencionirati taj dio s čak 70%. Ove godine smo imali i produljenje ugovora vezanog za daljnji desetogodišnji zakup. Treba izraditi gospodarsku osnovu i treba izraditi temeljni akt kojim bi svako društvo moglo ostvariti ono što je u prirodi zabilježeno. Sve to nam je Županija omogućila i subvencionirala, kazao je Miroslav Čačija, predsjednik Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu novčanih potpora za razvoj i unapređenje lovstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije i to za trinaest namjena:

1. Unos pernate divljači – 107.435,15 kuna za 15 udruga
2. Unos zeca – 10.500,00 kuna za 3 udruge
3. Odstrjel lisica – 24.100,00 kuna za 26 udruga
4. Osiguranje lovišta – 656.540,21 kuna za 40 udruga
5. Kavezni uzgoj zeca – 50.000,00 kuna za 1 udrugu
6. Izgradnja lovačkih kuća – 50.059,08 kuna za 2 udruge
7. Legalizacija lovačkih kuća – 14.897,98 kuna za 5 udruga
8. Kupovina zemljišta – 4.800,00 kuna za 1 udrugu
9. Osposobljavanje lovočuvara i ocjenjivača – 8.350,00 kuna za 4 udruge
10. Lovna kinologija – 31.000,00 kuna za 1 udrugu
11. Lovno streljaštvo – 26.500,00 kuna za 1 udrugu
12. Lovnogospodarske osnove – 287.805,00 kuna za 4 udruge
13. Promidžba lovstva – nije bilo prijava

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.