08. prosinca 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Župan Bajs za brzu cestu, Totgergeli se zadovoljio običnom

2017 3 bajstotgergelibrzacesta 10

Ministar ovim prijedlogom krši i prometnu strategiju koja je na snazi, i prostorne planove županije koji su također na snazi, i to što se mene tiče neće tako proći, oštro je poručio župan Damir Bajs.

Na Županijskoj skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije održanoj u ponedjeljak 13. ožujka 2017., kroz pitanje vijećnice Bojane Hribljan mogla su se vidjeti potpuno dva oprečna mišljenja vezana uz nastavak gradnje brze ceste prema Bjelovaru. Naime, županu Bajsu potpuno je neprihvatljivo da se prema Bjelovaru nastavi graditi obična cesta, čime se saborski zastupnik i pretendent na mjesto župana Miro Totgergeli u potpunosti složio.

SDP-ova vijećnica Bojana Hribljan pozdravila je sve županijske vijećnike i župana Bajsa kojem je bilo upućeno pitanje vezano za svojevrsnu prometnu izoliranost. Jedan od dva prometna projekta, pruga Sveti Ivan Žabno – Gradec, je u izgradnji, ali ostaje pitanje prometnice.
– Nedavno je u našim medijima izašao upit saborskog zastupnika Darija Hrebaka ministru pomorstva, prometa i infrastrukture, te ministrov odgovor o izgradnji prometnice Zagreb-Vrbovec-Bjelovar u kojem piše kako je predviđena izmjena lokacijske dozvole što će uključiti nove faze ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola za jedan kolnik, i za konačno rješenje punog profila brze ceste za Bjelovar. Na odgovor kako će se prvo graditi jedan kolnik a potom drugi kolnik u drugoj fazi, protukandidat za župana Miro Totgergeli rekao je kako misli da je to dobro, te dodao kako zbog činjenice da se svi ostali objekti poput nadvožnjaka i mostova grade za dva kolnika smatra da trebamo biti zadovoljni. Moje pitanje je, da li ste Vi kao župan zadovoljni s pretvaranjem projekta autoputa u državnu cestu?

Župan Damir Bajs rekao je kako je pitanje ove prometnice strateško pitanje za Bjelovarsko-bilogorsku županiju.
– Mogu izraziti zadovoljstvo po pitanju izlaska iz prometne izoliranosti samo za jedan projekt, a to je izgradnja željezničke pruge. Pruga nas treba pretvoriti gotovo u predgrađe grada Zagreba, i to će biti gotovo ove godine. Da li možemo biti zadovoljni s prijedlogom ministra prometa da se nešto što je projektirano, ugovoreno, i dijelom izvedeno kao autoput pretvori u državnu cestu? Kratko – ne! Mi već imamo jednu državnu cestu prema Zagrebu u ovoj županiji. Ne treba nam druga državna cesta nego autoput ili brza cesta. Taj projekt je napola gotov. Ne treba graditi nove nadvožnjake, dovoljno je doći u Velike Sredice i pogledati nadvožnjak vrijedan 40 milijuna kuna, kao i mnoge druge takve, da bismo vidjeli dokle je projekt došao. To nisu nadvožnjaci za državnu cestu s dva traka. Prema tome, dok sam ja župan u Županiji niti ću predložiti promjenu prostornog plana županije Županijskoj skupštini, niti ću biti zadovoljan, nego ću napraviti sve što je u našoj moći da Bjelovar dobije pravu brzu prometnicu, bila to autocesta ili brza cesta. Mi imamo i studiju Fakulteta prometnih znanosti koja govori kako izgradnjom obične ceste s dvije trake Bjelovar ne dobiva ništa. Uostalom, kad govorimo o tome ne mislim da bi to trebao biti kraj, nego bi ta brza cesta ili autoput trebali nastaviti dalje prema Virovitici i Mađarskoj. Ta ideja postoji u prostornim planovima već 50 godina. Ministar ovim prijedlogom krši i prometnu strategiju koja je na snazi, i prostorne planove županije koji su također na snazi, i to što se mene tiče neće tako proći, oštro je poručio župan Damir Bajs.

Slične objave