Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Župan Bajs: Svako dijete kojemu je pomoć potrebna imat će pomoćnika u nastavi

zupan damir bajs

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u petak 20. rujna, održana je  konferencija za medije na temu Pomoćnici (asistenti) u nastavi. Na konferenciji su govorili bjelovarsko- bilogorski župan Damir Bajs, ravnateljica Osnovne škole „Ivana Nepomuka Jemeršića“ Grubišno Polje Snježana Šeliš te  ravnatelj Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar Dalibor Vukalović.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija omogućava učenicima koji imaju znatne razvojne teškoće, da se uz rehabilitacijsku  i stručnu  profesionalnu potporu uspješno uključe u sustav odgoja i obrazovanja u sredini u kojoj žive. Politika Županije i župana Damira Bajsa je da svako dijete kojemu je pomoć potrebna ima pomoćnika u nastavi, a tako će biti i ove godine.

U novoj školskoj godini 88 učenika s teškoćama u razvoju imat će pomoćnika u nastavi, dok se za njih 11 čeka daljnje očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja. No, važno je napomenuti da će, Bjelovarsko-bilogorska županija, kao i do sada, učiniti sve što je potrebno kako bi svi učenici koji imaju na to pravo, imali pomoćnike u nastavi koji će biti financirani sredstvima Europske unije, udruga ili iz županijskog proračuna. 

Prošle školske godine  pomoćnike u nastavi imalo je 66 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama naše županije, od kojih je za 57 njih financiranje pomoćnika osigurano putem navedenog projekta „Uz potporu sve je moguće, faza III“, dok je devet pomoćnika financirano iz županijskog proračuna u iznosu od 414 tisuća kuna. Također, tijekom prošle školske godine preko 4 udruge s područja naše županije prijavljeno je četrdesetak učenika.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija osigurava sredstva za pomoćnike u nastavi od školske godine 2014./2015. Tada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo 25 pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju, a Bjelovarsko bilogorska županija sufinancirala je njih 20 i u tu svrhu izdvojila 400.000,00 kuna.

Osiguravanje sredstava da bi svi učenici s teškoćama u razvoju imali pomoćnika u nastavi nastavilo se i iduće školske godine i to putem projekta „Uz potporu sve je moguće“. Tijekom dosadašnjih godina Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je pomoćnike u nastavi za 15 učenika koji istu potporu nisu ostvarili putem europskog projekta ili projekata udruga. U tu svrhu, Županija je izdvojila 650 tisuća kuna.

Tako je ravnateljica OŠ „Ivana Nepomuka Jemeršića“ Grubišno Polje, Snježana Šeliš istaknula da je njihova škola jedna od onih koje imaju najviše pomoćnika, ako ne i najviše u cijeloj županiji.

2019 bjelovar info pomocnici u nastavi 2

– Prošle godine imali smo 12 pomoćnika u nastavi, preko tri načina financiranja. Najveći dio bio je kroz projekt „Uz potporu sve je moguće“, dio preko Udruge invalida Grubišno Polje te iz županijskog proračuna. Nažalost, pojavljuje se problem da jedan dio učenika ne dobije pomoćnike i naša Županija tada svake godine u tom dijelu uskače. Stoga sam zaista zahvalna Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i našem županu što mogu reći da nijedno naše dijete nije bez pomoćnika u nastavi, naglasila je ravnateljica Šeliš te dodala da ove godine nisu dobili Rješenje suglasnosti.

– Međutim, naša djeca koja se ne mogu kretati i danas imaju pomoćnke u nastavi koji redovito volontiraju već drugi tjedan i nastavit će koliko god bude potrebno.

Ravnateljica je također kazala da je posao pomoćnika izuzetno složen i odgovoran, jer je svako dijete posebna individua, ima specifične teškoće i taj spektar teškoća je izuzetno širok. Međutim, pomoćnici su se snašli kao pravi stručnjaci.

– Djeca se izuzetno vežu za svoje asistente i stoga nastojimo svih ovih godina da isti pomoćnici rade sa istim učenicima, jer se zaista radi o jednoj posebnoj vezi. Također, njihov konatkt ne prestaje s odlaskom djece sa nastave, ili odlaskom na praznike, već su oni stalno prisutni u njihovim životima, pojasnila je ravnateljica OŠ „Ivana Nepomuka Jemeršića“ Grubišno Polje, Snježana Šeliš te se zahvalila županu Damiru Bajsu.

_________________________________________________________________

2019 bjelovar info pomocnici u nastavi 9

U ime ravnatelja srednjih škola s područja naše županije, Dalibor Vukalović, ravnatelj Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, također je istaknuo:

– Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar zadnjih desetaka godina poznata je po radu s učenicima s teškoćama u razvoju gdje smo na županijskoj razini sigurno vodeći po postotku učenika s teškoćama koje obrazujemo u odnosu na ukupan broj učenika koji imamo. Imamo veliko iskustvo i dobru ekipu koja s tim učenicima radi. Imamo dobro iskustvao, ali unatoč tomu, učenicima treba dodatna pomoć da savladaju program i steknu kompetencije koje su u strukovnoj školi potrebne. Na našu sreću i zadovoljstvo, prije nekoliko godina krenuli su projekti na koje smo se prijavili, i Županija je uvijek osigurala sredstva za pomoćnike u nastavi. Prošle godine smo imali 5 asistenata za 7 učenika, a ove godine smo tražili 4 asistenta za šestero učenika, rekao je ravanatelj DaliborVukalović.

Kad je riječ o školstvu, učenicima i pomoćnicima u nastavi, župan Damir Bajs je naglasio da Županija ima posebnu odgovornost u izgradnji obrazovnog sustava.

– Jedna od naših odgovornosti je da svako dijete koje ide u županijske škole ima osigurana prava koja su svrsishodna i razmjerna njegovim potrebama. To znači da od naših 10 tisuća učenika, dio učenika ima teškoće u razvoju. Svi ti učenici od 2015. pa nadalje, temeljem politike koju mi imamo imaju pravo na pomoćnika u nastavi. Moram reći da nismo nijednom dopustili da zbog nedostatka novaca dođe do neangažiranja ljudi koji im pomažu. U prošloj školskoj godini imali smo učenike koji nisu ostvarili potporu putem europskog projekta ili projekata udruga, ali su sredstva osigurana iz županijskog proračuna, rekao je župan i dodao:

U novoj školskoj godini osigurat ćemo u županijskom proračunu sva sredstva koja su potrebna da bi sva djeca koja imaju Rješenje dobila asistenta, neovisno da li su pokrivena sredstvima Europske unije. U ovoj godini imamo prijavljenih 88 učenika, za još 11 čekamo Rješenje po žalbi. Očito je da ćemo ove školske godine morati osigurati znatno veća sredstva, točnije umjesto 400 tisuća kuna ove godine, u 2020. oko milijun i dvjesto tisuća kuna, i to kako bi svako dijete dobilo pomoćnika u nastavi, istaknuo je župan Damir Bajs, te naglasio da politika koja ide kroz godine je zapravo vezana uz onu temeljnu činjenicu, a to je da roditeljima djece i samoj djeci asistenti iznimno puno znače, a sami pomoćnici postali su dio obitelji.

 


Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.