Crosst.hr

Župan Bajs sa suradnicima nazočio radnom sastanku u PU Bjelovarsko-bilogorskoj

spDSC 0724

Na radnom sastanku načelnik PU BB Dragutin Vurnek prezentirao je stanje sigurnosti nazočnim čelnicima lokalne i regionalne samouprave, odnosno pregled osnovnih statističkih pokazatelja kriminaliteta, prekršaja i stanja u prometu, odnosno sigurnosnih pojava i događaja koji su obilježili proteklu godinu.

Na radnom sastanku načelnik PU Bjelovarsko-bilogorske Dragutin Vurnek prezentirao je stanje sigurnosti nazočnim čelnicima lokalne i regionalne samouprave, odnosno pregled osnovnih statističkih pokazatelja kriminaliteta, prekršaja i stanja u prometu, odnosno sigurnosnih pojava i događaja koji su obilježili proteklu godinu.

„U protekloj, 2016. godini zabilježena su 1.352 kaznena djela (1.154 kaznena djela po privatnoj tužbi), 8 više nego u 2015. godini; 721 prometna nesreća; 18.129 prekršaja u prometu; 483 prekršaja protiv javnog reda i mira; 1.065 ostalih prekršaja. Svake godine je povoljnije stanje što se tiče prekršaja protiv javnog reda i mira. Kada je riječ o prometnim nesrećama, vrlo su male oscilacije u odnosu na protekle godine. Broj kaznenih djela je između 1.200 i 1.500 na godišnjoj razini. U posljednjih 5 godina zabilježeno je skoro 1.800 prekršaja protiv javnog reda i mira manje u odnosu na prethodnih 5 godina ili 30%. Najučestaliji prekršaji su svađa i vika, slijede tučnjave, nakon toga vrijeđanje policijskih službenika, drsko ponašanje i davanje alkoholnih pića mlađim osobama i osobama pod utjecajem alkohola. Kriminalitet ako uspoređujemo ovih 5 godina s 5 godina ranije, vidimo da zabilježeno 12,7% manje kaznenih djela u odnosu na prethodno razdoblje. Najzastupljeniji je opći kriminalitet sa 75%, slijedi gospodarski, organizirani, droge, maloljetnički i ostala kaznena djela. U prosjeku ovih 5 godina razriješeno je oko 65% kaznenih djela što je nešto iznad prosjeka Republike Hrvatske koji je trenutno 62,5%. Zabilježeno je 34% manje prometnih nesreća u razdoblju od 2012. do 2016. godine (55 smrtno stradalih osoba) u odnosu na razdoblje od 2007. do 2011. godine (95 smrtno stradalih osoba). Danas se događa 1 prometna nesreća na svakih 90 registriranih voznih jedinica. U našoj Policijskoj upravi u proteklih 5 godina nemamo neriješenih teških kaznenih djela kao što su ubojstva i slično, rekao je Dragutin Vurnek, načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u svom“, izviješću vezanom uz stanje sigurnosti.

„Zahvalio bih načelniku Dragutinu Vurneku, našoj Policijskoj upravi, njegovom zamjeniku, njegovim suradnicima, ovdje prisutnim zapovjednicima naših područnih postaja gradova na tome što se ponovno nalazimo ovdje u Policijskoj upravi da vidimo kakva je situacija stanja sigurnosti na području naše županije. Nemam vam što reći, nego izreći svoje zadovoljstvo onime što smo sada čuli. Po brojkama, grafikonima i svemu što se skriva iza toga, stoji da imamo bitno manje kaznenih djela, prometnih nesreća. To pokazuje ozbiljan, studiozan i profesionalan rad naše Policijske uprave. Istaknuo bih rješavanje teških kaznenih djela koje je u stopostotnom dijelu. Shodno tome, zahvalio bih se Policijskoj upravi na suradnji, na ovim rezultatima i na činjenici da smo svake godine sigurniji i sigurniji. I dalje računamo na ovakve rezultate, na ovakav profesionalizam i na ovakvo rješavanje i vrlo teških situacija“, zaključio je župan Bajs.
Izvor informacija: bbz.hr

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.