Crosst.hr

Župan Bajs s učenicima i mentorima u Centru izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika

2016 10 centar 238

S radom počeli Centri izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika za školsku godinu 2016./2017.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji počeo je s radom Centar izvrsnosti iz matematike 2016./ 2017. i Centar izvrsnosti iz engleskog jezika. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija kao druga županija u Hrvatskoj prije dvije godine krenula je s Centrom izvrsnosti iz matematike, a godinu dana kasnije s radom je krenuo i Centar izvrsnosti iz engleskog jezika.

Povodom početka rada Centara izvrsnosti u ovoj školskoj godini 2016./2017. učenike i mentore posjetio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, zagovornik i pokretač Centra izvrsnosti u našoj županiji.

U sklopu obilaska, župan je zajedno sa suradnicima razgovarao sa učenicima i mentorima. Moglo se vidjeti da je interes učenika i profesora za ovaj vid stjecanja dodatnih znanja više nego dobar, a i rezultati ova dva Centra izvrsnosti polako dolaze do izražaja.

To je potvrdio i župan Damir Bajs, istaknuvši da je svrha Centara izvrsnosti došla na plodno tlo, jer popularizira se matematika i engleski jezik koji omogućuju kvalitetnije i brže napredovanje nadarenih učenika iz navedenih predmeta.
-Moramo investirati u školstvo, ali moramo ujedno ulagati i u znanje. Ulaganje u znanje je ulaganje u Centre izvrsnosti, odnosno u naše profesore i naše učenike. Koliko je to važno i dobro potvrđuju i ova dva Centra izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika i stoga zahvaljujem svim voditeljima, ali i bjelovarskoj Gimnaziji kao domaćinu gdje se provodi ovaj projekt, rekao je župan i nastavio da Bjelovarsko-bilogorska županija ne vodi projekt ona je samo podrška kako bi osigurala nadarenim učenicima da dodatno napreduju i podignu razinu svoga znanja.
-Na nama je da osiguramo sredstva za rad Centara, da organiziramo prijevoz i užinu za sve profesore i učenike, i za sve to zajedno Županija je u svom proračunu za ovu školsku godinu osigurala pola milijuna kuna.

Bajs je također rekao da su ova dva Centra izvrsna što pokazuje i interes učenika, ali je isto tako najavio i otvaranje centara iz drugih predmeta.
-Kako bi to uspjeli moramo osigurati financiranje, i kada natječaj bude objavljen mi ćemo se prijaviti zajedno s našim školama kako bi uspjeli u dobivanju sredstava za proširenje ovog programa barem za dva predmeta, kazao je župan i naglasio da se na znanju ne smije štedjeti.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/2016_10_centar_164.jpg
Zora Glavač, voditeljica Centra izvrsnosti iz matematike rekla je da Centar postiže dobre rezultate i da učenici vidno povećavaju razinu svoga znanja.
-Uspješni su na školskim i Županijski natjecanjima, ali ono što je meni bitno i važno da su oni kao studenti izvrsni. Kad odu na studij onda kod njih problema nema u tim elementarnim stvarima, oni su stvarno dobro obrazovani, kazala je voditeljica Glavač i dodala da njima kao profesorima nije teško da se pripreme i da tu subotu izdvoje za učenike i da daju najviše od sebe koliko mogu.

Voditeljica Glavač govorila je i kako radi Centar izvrsnosti iz matematike, istaknuvši da oni prate redovni školski program i da tu cjelinu koju su učenici prošli, na ovim satima to nadograđujemo.
-Oni jednostavno šire svoje vidike i mogu se lakše služiti s tim što je naučeno.

Na pitanje, da je jedan od učenika upisao zagrebački MIOC, profesorica Glavač je rekla da je to njihov učenik.
– Toliko je bio dobar, otišao je na državno natjecanje, a onda je htio tu matematiku dobiti kao vrhunsku. Iako je na Miocu vrlo težak prijemni ispit, jer oni imaju za srednju školu prijemni, on je to napisao najbolje, ali kaže vikendom sam ja u Bjelovaru, jer ovaj Centar je meni dao podlogu, ponosno je rekla profesorica Zora Glavač.

Irena Pavlović, voditeljica Centra izvrsnosti iz engleskog jezika govorila je o velikom interesu učenika.
– Nažalost, nismo mogli sve upisati. Prijavilo se oko 200 učenika, ali kapacitet je ograničen na četiri grupe. Imamo 88 polaznika, od toga su pola učenici koji su već bili u prvoj godini i sada nastavljaju, i učenici koji su ove godine položili klasifikacijski ispit, rekla je Pavlović i nastavila da su iskustva iz prve godine izvrsna što pokazuju i mentori koji su se vratili raditi s učenicima, ali i samih učenika koji su proširili dobar glas i odlučili nastaviti dalje.
– Učenici ne samo da nadograđuju svoje znanje iz redovne nastave, da proširuju vokabular već stječu i neke druge vještine koje su im potrebne za daljnje školovanje, za nastavak života i rada, ipak se ovdje radi na jedan drugačiji način nego u svakodnevnom radu u školi, naglasila je Irena Pavlović, voditeljica Centra izvrsnosti iz engleskog jezika.

Što se tiče učenika, i jednog i drugog centra, oni su više nego zadovoljni. Ističu da je to dodatno stjecanje znanja i da će im to znanje pomoći u daljnjem školovanju.

Tako na ovom projektu radi 14 mentora iz matematike i 14 mentora iz engleskog jezika. Obuhvaćeni su učenici 7. i 8. razreda osnovnih, te svi razredi srednjih škola. U ovoj školskoj godini 90 učenika pohađa Centar izvrsnosti iz matematike i njih 88 engleski jezik.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.