Crosst.hr

Župan Bajs s predstavnicima gospodarstva o izgradnji brze ceste kao važnog preduvjeta za razvoj županijskog gospodarstva

2018 bajs brza cesta 5

Bjelovarsko-bilogorska županija ima dobre pokazatelje kada govorimo o stanju gospodarstva posljednjih godina i po rastu gospodarstva na vrhu je ljestvice hrvatskih županija. Po posljednjim dostupnim podacima BDP županijskog gospodarstva raste duplo brže od državnog prosjeka, točnije bilježi rast za 7,5%. To je važan pokazatelj za razvoj gospodarstva kojemu bi uvelike pomogla i brza ceste prema Bjelovaru. Tim povodom je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u ponedjeljak 10. prosinca održana konferencija za medije na temu stvaranje preduvjeta za raspisivanje natječaja za gradnju brze ceste prema Bjelovaru i značaj te prometnice za daljnji razvoj gospodarstva i obrtništva bjelovarsko-bilogorskog kraja.

Vezano za izgradnju brze ceste i njezinoj važnosti za gospodarstvo govorili su bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić.

Tako je na konferenciji istaknuto da je Bjelovarsko-bilogorska županija prva u Hrvatskoj kada govorimo o omjeru izvoza i uvoza, odnosno više izvozimo nego što uvozimo roba, treći smo u državi po padu nezaposlenosti, četvrti po porastu investicija u gospodarstvo, raste nam zaposlenost i ovu godinu prema trendovima trebali bi završiti s 900 osoba više zaposlenih u realnom sektoru. Također, u našoj županiji zabilježen je rast plaća veći od 9%.

To su sve jako pozitivne informacije, koje daju i te kako dobar vjetar u leđa kada govorimo o trendovima, ali da bi se županija približila sredini ljestvice hrvatskih županija u gospodarskom sektoru jednu od najvažnijih uloga daljnjeg razvoja ima povezivanje Bjelovara, odnosno županije, brzom cestom do Zagreba. Naime, i prema mišljenju Vladine agencije za konkurentnost ni jedna županija ne može dobiti nove investitore ako na svom području nema izgrađenu brzu cestu ili autocestu.

Nažalost, mi smo tek jedna od dvije hrvatske županije koja nema ni metra autoceste ni brze ceste. To bi se trebalo promijeniti. Naime, amandmanom saborskih zastupnika iz Đurđevca, Virovitice i Daruvara u proračunu za iduću godinu osigurano je 37 milijuna kuna za nastavak gradnje brze ceste prema Bjelovaru, a u proračunu za 2020., preko 500 milijuna kuna.

Time su se stvorili preduvjeti da se iduće godine raspiše natječaj za nastavak gradnje brze ceste od Farkaševca prema Bjelovaru ukoliko Hrvatske ceste napokon riješe potrebu dokumentaciju, odnosno ishode građevinsku dozvolu čije je izdavanje već sada u velikom zaostatku.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs očekuje od direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića do to i riješi i da se s izgradnjom i krene i to kako je planiramo u punom profilu brze ceste u četiri traka. Također, buduća brza cesta treba sadržavati osim izlaza u Velikom Korenovu i izlaz na području općine Rovišće kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal brze ceste i omogućilo i đurđevačkom kraju prilaz na istu.

Tako je župan istaknuo da je na izglasavanju državnog Proračuna, od strane Premijera, prihvaćen amandman naših saborskih zastupnika, Vesne Bedeković, Josipa Đakića, Vladimira Bileka i Željka Lackovića, kojim je za 2019. predviđeno 37 milijuna kuna sredstava.

– Prihvaćanjem amandmana to je postalo dio državnog Proračuna. Kao bitna i najvažnija mogućnost otvorilo se da kroz projekciju za 2020. od gotovo 540 milijuna kuna, za našu cestu Bjelovar Farkaševac, u 2019. počne izgradnja brze ceste i time se riješi jedno pitanje spoja koji omogućava konkurentnost u gospodarstvu. Bjelovarsko-bilogorska županija zadnjih godina bilježi iznimno dobre pokazatelje. Prema zadnjim podacima, kada govorimo o bruto nacionalnom dohotku po stanovniku, dva puta smo bolji od državnog prosjeka i druga županija u Hrvatskoj po porastu od 7,6 posto za 2014. i 2015. godinu. To se nastavlja i dalje. U 2018. Županija se nalazi uvijek među prvih pet županija po porastima ili pozitivnim smanjenjima. To se odnosi na omjer izvoza i uvoza, povećanje uvoza, pad nezaposlenosti, porast investicija u gospodarstvu i rast zaposlenosti. Imamo i jedan od najvećih porasta plaća u Hrvatskoj, 9 posto za 2018. Te investicije, ti porasti će trajati još neko vrijeme, samo naravno bez brze ceste pitanje je možemo li nastaviti s takvim trendovima. Godinu, dvije ili tri možda da, ali nakon toga, bez brze ceste pitanje je može li županija i županijsko gospodarstvo biti tamo gdje treba, a to je među prvih deset županija Hrvatske. Mislim da je ključno da Hrvatske ceste koje su ugovaratelj ovoga posla, ovu odluku Vlade o izgradnji brze ceste pretvore u stvarnost,naglasio je župan Damir Bajs.

Predsjednik HGK- Županijske komore Bjelovar, Jakov Ćorić je rekao da su svi pokazatelji članica Hrvatske gospodarske komore u pozitivnim trendovima.

– Imamo pokazatelje za 2016. i 2017. godinu, a za ovu godinu će biti još i bolji. Dobili smo 660 više zaposlenih na nivou županije, prihodi su rasli sa 6 milijardi 400 milijuna kuna na gotovo 7 milijardi. Rast dobiti je za više od 14,2 posto. Broj firmi koje su poslovale s dobiti rastao je za 10 posto. To su vrlo značajni pokazatelji. I neto plaće i nadnice su rasle za 9 posto. Za 2018. godinu će ti podaci biti još značajniji. Pad je nezaposlenih. Imamo rast investicija za 46,3 posto. Izgradnjom brze ceste doći će i do novih ulaganja, novih poduzetnika i investicija što bi značilo dodatni pomak i na dulji rok, dogodila bi se daleko bolja situacija u svim segmentima.

Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije također je istaknuo da ne treba biti preveliki stručnjak u ekonomiji da se vidi da je brza cesta i dobra povezanost, preduvjet bilo kakvog značajnijeg ekonomskog razvoja.

– Što se tiče obrtništva u županiji nama se ovo jako lijepo poklopilo. Ovo je godina kada će obrtništvo odbaciti svoju štaku i krenuti nekim optimističnijim tonovima. To podrazumijeva 40-ak obrta više što je stotinjak zaposlenih. Brza cesta nam treba na svaki način. Vratit će se i naši mladi, a sigurno je povezanost jedan od osnovnih uvjeta. Ovo je za mene najznačajnija vijest posljednjih nekoliko godina.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.