22. rujna 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Župan Bajs obišao radove na saniranju velikog klizišta u mjestu Krivaja, u Općini Berek

2016 11 berek krivaja 217

Vrijednost sanacije je preko pola milijuna kuna

U ponedjeljak 21. studenog, župan Damir Bajs i načelnik Općine Berek Mato Tonković sa suradnicima obišli su radove u mjestu Krivaja, u Općini Berek gdje je 2015. godine, u mjesecu travnju nakon velikih padalina nastalo najveće klizište i propadanje zemlje.

Podsjetimo, u 2015. godini Bjelovarsko-bilogorsku županiju, u mjesecu travnju pogodilo je nevrijeme sa velikim oborinama i uslijed toga nastala su velika klizišta na području županije, a jedno od najvećih bilo je u mjestu Krivaja. Župan je tada posjetio mjesto i obitelj Sabo, gdje je nastalo ovo veliko klizište i gdje je zemlja propala skoro tri do četiri metra. Sve dvorišne zgrade i dio kuće počeo je propadati. Nakon obilaska ovog klizišta i svih drugih na području županije, župan je proglasio elementarnu nepogodu za cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju, prijavio štete, ali je isto tako najavio i sanaciju. Kako povratnih informacija o prijavi šteta nema, a župan je obećao sanacije, Bjelovarsko-bilogorska županija krenula je odmah u saniranje šteta. Riječ je o velikim klizištima i bilo je potrebno detaljno pregledati teren, pripremiti sve što je potrebno i onda krenuti u saniranje zemljišta.

U mjestu Krivaja, sanacija je započela, radovi su u tijeku i tim je povodom župan ponovno došao u Krivaju kako bi se uvjerio da radovi idu po planu.

Nakon obilaska, župan Bajs je rekao da su Bjelovarsko-bilogorsku županiju zahvatila velika klizišta nakon velikih oborina i da se dio klizišta nalazi blizu cesta.
– Kada je riječ o županijskim cestama rekli smo da ćemo to sanirati, jer želimo da naši sugrađani imaju sigurnost u prometu. Osim cesta stradali su i mnogi objekti, a jedno od tih je i ovdje u mjestu Krivaja. Prvo smo morali napraviti pripremu, a nakon toga krenuli sa radovima. Kao što vidite radovi su u tijeku i ova sanacija vrijedna je oko 500 do 600 tisuća kuna, rekao je župan Damir Bajs i dodao da se sanacija mora napraviti zbog sigurnosti mještana koji ovdje žive.

Što se tiče pripremnih radnji prije početka sanacije, župan je rekao da se morala napraviti stručna studija kako bi sanacija bila učinkovita, a ne samo površinska.
– Ovdje u mjestu Krivaja, studija je pokazala da se mora temeljito raditi zbog velike poroznosti tla i stoga je i sanacija krenula u tom smjeru.

Načelnik Općine Berek, Mato Tonković također je rekao da je riječ o velikom klizištu koje je zahvatilo obiteljsko dvorište, ali i važnu prometnicu kroz mjesto.
– U takvim situacijama, tko će drugi pomoći nego Općina i Županija. Općina je tu da pomogne svojim mještanima, a Županiji veliko hvala što je iznašla sredstva da sanira ovo veliko klizište i omogući svojim stanovnicima siguran život i sigurno prometovanje.

Sanacija terena u Krivaji trenutno se odvija bez poteškoća, a na ruku izvođačima radova idu i povoljni vremenski uvjeti. Nakon obilaska vide se i prvi rezultati sanacije, a riječ je o ugrađenim drenovima čija je uloga sakupljanje procjedne podzemne vode. Završetak radova na sanaciji terena u Krivaji očekuje se krajem 2016.

Autor: Branka Sobodić

Slične objave