21. siječnja 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Župan Bajs obišao čazmanske osnovnoškolce povodom početka nove školske godine i uvođenja novog programa “Škola za život”

Prvi dan nove školske godine 2018./2019., Osnovnu školu Čazma posjetio je župan Damir Bajs sa suradnicima, gdje je čazmanskim osnovnoškolcima, ali i njihovim nastavnicima i učiteljima poželio uspješnu novu školsku godinu. Ove školske godine Osnovnu školu Čazma pohađa 461 učenik u matičnoj školi i 138 učenika u područnim školama – ukupno 599 učenika.

Župan je obišao razrede koji će ove godine u obrazovni program krenuti po eksperimentalnom programu Ministarstva znanosti i obrazovanja „Škola za život“. Naime, čazmanska Osnovna škola jedna je od 72 škole koje su ušle u program „Škole za život“ u Republici Hrvatskoj i na taj način našla se u odabranom društvu škola koje kreću s novim sustavom obrazovanja i koje će biti ogledni primjer u Hrvatskoj kako bi školstvo u svim školama u budućnosti  trebalo izgledati.

Što će u škole donijeti novi eksperimentalni  program Škola za život“ pojasnila je nastavnica kemije i biologije u osnovnoj školi Čazma, Tamara Brozović Jurišić.

__________________________________________________________________

Nastavnica je također istaknula da novi program donosi i više praktičnog dijela što je učenicima važno.

__________________________________________________________________

Brozović Jurišić je dodala, da je škola u zadnje dvije godine već u eksperimentalnom programu e-škole i da je ovo kontinuirani nastavak digitalnih kompetencija ne samo kod učenika, nego i kod nastavnika.

_________________________________________________________________

Što se tiče udžbenika, Jurišić je kazala da se njoj sviđaju udžbenici jer su tanji, manji, lakši, imaju manje sadržaja, pa će se i učenicima jako svidjeti.

Vezano za pripreme za eksperimentalnu fazu kurikularne reforme „Škola za život”, Jurišić je istaknula:

_________________________________________________________________

Nastavnica Tamara Brozović Jurišić opisala je i kako izgleda jedan sat kemije.

– Jedan sat kemije izgleda tako da se temelji na pokusu. Prvo kreće nekakav uvodni dio gdje upoznajem učenike s onim što ćemo odrađivati, to ne traje dugo 5-10 minuta i nakon toga se kreće na izvođenje pokusa. Neke pokuse izvodim ja demonstrativno koji su opasniji, ali većinu 90% pokusa izvode sama djeca. Dobro je to što već godinama se kemija odvija u blok satu, tako da se može odraditi veći broj pokusa, a ne samo jedan. Ponekad učenici ostaju i preko odmora raditi pokuse. Nakon izvedenog pokusa i tijekom pokusa učenici vode bilješke, skiciraju, nakon toga kreće analiza, rasprava i na kraju zaključak i po mogućnosti rješenje problema.

 

Nastavnica engleskog jezika u osnovnoj školi Čazma, Danijela Šajtar također je istaknula da će novi program donijeti puno benifita zato što će olakšati način rada učenicima i učiteljima.

___________________________________________________________________

Svi smo uložili veliki trud tijekom prošle školske godine i tijekom našeg godišnjeg u svladavanju novih nastavnih metoda, rekla je nastavnica Šajtar i dodala:

__________________________________________________________________r

Ravnateljica Osnovne škole Čazma Lidija Osman pojasnila je koliko je učenika obuhvaćeno novim eksperimentalnim programom „Škola za život.

_________________________________________________________________

Ravnateljica je također istaknula da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo 217 tisuća kuna za nabavu tableta koji će stići ovoga tjedna.

__________________________________________________________________

Počela je nova školska godina i novi program „Škola za život“ u kojem se nalaze tri škole s područja županije, a jedna od njih je i Osnovna škola Čazma, rekao je župan i dodao da je to povod njihovog dolaska u školu.

__________________________________________________________________

Ono što je puno važnije od samo lakših knjiga jeste da će novi program omogućiti drugačiji način razmišljanja, da će se manje bubati, a više razmišljati i da taj program treba dati jedan novi iskorak u ukupnosti, ja bih rekao hrvatskog sistema koji je vezan uz školstvo, rekao je župan i dodao:

_________________________________________________________________

Sam ulazak u program „Škole za život“ može se smatrati uspjehom, jer na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja pristiglo je trostruko više prijava od u konačnici izabranih škola koje su morale zadovoljiti kriterije natječaja u smislu prostora i socijalnih kriterija, a uz Osnovnu školu Čazma u našoj županiji u spomenuti program ušle su i Osnovna škola Mate Lovraka iz Velikog Grđevca i Srednja škola Augusta Šenoe iz Garešnice. 

Program će se provoditi u svim tim školama, pa tako i čazmanskoj u 1. i 5. razredu u svim predmetima i u 7. razredu u predmetima biologija, kemija i fizika – ukupno 217 učenika u Osnovnoj školi Čazma.

Učenike i njihove roditelje očekuje potpuno novi pristup u radu – mijenjaju se nastavne metode i oblici rada te metode vrednovanja, uvode se novi nastavni digitalni udžbenici, novi kurikulum po nastavnim predmetima, škola se oprema tabletima za učenike i prijenosnim računalima za učitelje, opremaju se kabineti biologije, kemije, fizike, sportski rekviziti i glazbeni instrumentarij.

Uz sve to ide i besplatan pristup Internetu. 

Za roditelje će se organizirati radionice i predavanja kako bi se aktivno uključili u eksperimentalni program. Bitno je naglasiti da za roditelje nema dodatnog financijskog opterećenja jer je Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo 200 milijuna kuna što državnih, što europskih sredstava, a svoju potporu daje i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Što se konkretno tiče Osnovne škole Čazma učenicima će se podijeliti 217 tableta u vrijednosti od 217 tisuća kuna, a svaki od učenika dobit će i udžbenike prilagođene programu „Škola za život“. Također, Osnovnoj školi Čazma odobreno je 250 tisuća kuna za opremanje škole što podrazumijeva laptope za nastavnike, interaktivne ploče, projektore, ali i opremanje kabineta fizike, kemije, biologije, prirode, tehničke kulture i tjelesne i zdravstvene kulture. Dakle, do sada je putem programa „Škola za život“ u čazmansku Osnovnu školu u opremanje uloženo pola milijuna kuna.

Sve u svemu, učenike i njihove nastavnike očekuje potpuno novi pristup radu, novi kurikulumi, digitalni udžbenici, tableti, opremljeni kabineti, besplatan Internet, nove metode poučavanja koje iziskuju kritičko i logičko zaključivanje kod učenika. Sve u svemu nastava svojstvena vremenu u kojem živimo i standardu 21. stoljeća.

No, program „Škole za život nije jedina novost u čazmanskoj Osnovnoj školi. Naime, pred njom je i kompletna energetska obnova. Projekt obnove Osnovne škole Čazma, od temelja do krova, vrijedan je 8,2 milijuna kuna, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prihvatilo je najviši iznos maksimalno bespovratnih sredstava u iznosu od 3.636.228,78 kuna, dok se ostatak obvezuje osigurati Bjelovarsko-bilogorska županija.

Pred Osnovnom školom Čazma tako je kompletna energetska obnova koja, između ostalog, podrazumijeva izmjenu krovišta, izmjenu izolacije prema stropu, izmjenu stolarije, postavljanje nove vanjske ovojnice, rekonstrukciju podova, izmjenu instalacija vode i rekonstrukciju sustava grijanja te postavljanje LED rasvjete.

Uz matičnu školu u Čazmi na posljednjem natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s čazmanskog područja prošle su još dvije područne škole i to u Mikloušu i Gornjem Dragancu – obnove vrijedne 3,2 milijuna kuna.

Time će biti u potpunosti od temelja do krova obnovljene tri škole na čazmanskom području u što će se uložiti gotovo 12 milijuna kuna, nakon čega kreće opremanje škola potrebnim novim namještajem, garderobnim ormarićima, klupama, stolica, ormarima katedrama i ostalim potrebnim.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.