26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Župan Bajs i gradonačelnik Korušec uručili 39 certifikata – PROIZVODI HRVATSKOG SELJAKA

2016 06 trznica 183

Grad Bjelovar se, zajedno s Komunalcem, Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Savjetodavnom službom, Podružnicom Bjelovarsko-bilogorske županije, uključio u projekt Certificiranja seljačkih tržnica. To je Projekt obilježavanja poljoprivrednih proizvođača domaćih proizvoda.

Certifikati „Proizvodi hrvatskog seljaka“ uručeni su 30. lipnja na Gradskoj tržnici u Bjelovaru trideset devetorici poljoprivrednih proizvođača. Od navedenih, dva su proizvođača nova, a 37 ih je re-certificirano. Radi se o kontinuiranim procesima koje odobrava Povjerenstvo za izdavanje certifikata temeljem rezultata nadzora, a Bjelovarska tržnica je 2012. godine postala osma certificirana seljačka tržnica u Hrvatskoj. Na svečanom uručenju certifikata prisutne su pozdravili i obratili im se Josip Heged, član Uprave Komunalca d.o.o. Bjelovar, Miljenko Ernoić, stručni tajnik Udruge Hrvatskih tržnica, Hrvoje Horvat, ravnatelj Savjetodavne službe Zagreb, gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs.

-Sam projekt je započeo 2005., s nekim jedinicama lokalne samouprave, a danas obuhvaća 16 tržnica i otprilike 620 OPG-a. Naš cilj je bio vrlo jednostavan. Htjeli smo dati potrošačima jamstvo porijekla proizvoda. U suradnji sa Savjetodavnom službom, Gradovima i Županijama svake godine prije početka sezone prodaje obilazimo proizvođače i provjeravamo proizvodnju, i onda to ističemo na certifikatu. Tako pomažemo istaknuti proizvođače, naročito mlađim generacijama potrošača koji polako gube naviku odlaska na tržnicu – rekao je Miljenko Ernoić, stručni tajnik Udruge Hrvatskih tržnica.

Procedura za certifikaciju i recertifikaciu je uvijek ista, tako da je onima koji se ponovo prijavljuju malo lakše jer znaju što povjerenstvo očekuje od njih. Pored velikih sustava marketinga trgovačkih lanaca, ovakav certifikat proizvođačima je idealna prilika da ih se i medijski poprati te da se priključe vizualnom identitetu certifikata. U pomoć nekima, prema riječima Miljenka Ernoića, su se uključili i gradovi dajući im subvencije za najam prostora na tržnici.

-Građani Bjelovara ali i svi koji dolaze kupovati na Bjelovarskoj tržnici kupuju zdravu hranu, i proizvode bjelovarskih OPG-a. Grad Bjelovar na ovaj način pomaže financijski i logistički. Poljoprivredna gospodarstva i direktno djeluje na stvaranje novih OPG-a i jačanje postojećih. Mi zapravo direktno i indirektno stvaramo uvjete za ostanak mladih ljudi na selu, i oživljavamo naše ruralne sredine. Jednim djelom jačamo i žensko poduzetništvo, i time smo vrlo zadovoljni. Ovu mjeru su dobro prihvatili i proizvođači i naši kupci – rekao je gradonačelnik Antun Korušec.

O tome što na ovaj način dobivaju poljoprivredni proizvođači, sa svog stanovišta rekao je i župan Damir Bajs.
-Jedna smo od vodećih poljoprivrednih županija Hrvatske, i ključno je da ljudima našeg kraja omogućimo pristup tržištu. Čini mi se da je ovo pravi put. Dajemo i sigurnost onima koji dolaze na tržnicu da kupuju domaće poljoprivredne proizvode. Tako pomažemo i poljoprivrednicima i potrošačima. Projekt se provodi niz godina, pokazao se uspješnim, i posebno me veseli što se broj OPG-ova povećava – rekao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Obiteljska tvrtka Tenagra vlasnika Davora Krce jedna je od rijetkih pravnih osoba koja je dobila certifikat „Proizvodi hrvatskog seljaka“. – Certifikat imamo od samog početka, dakle od 2013. godine, i mislim da uz prepoznavanje kvalitete od strane kupaca on još nosi dodatnu sigurnost – rekao je Davor Krca.

OPG Gjuranić također sudjeluje u certificiranju na bjelovarskoj tržnici od prve godine. Vlasnica priznaje kako je primjetila povećanu potražnju zahvaljujući certifikatu koji su dobili, iako najveći promet ostvaruje kod starijih mušterija koji ih prepoznaju otprije. Proizvođači priznaju kako zapravo nitko od njih ne živi isključivo od prodaje na tržnici. Nekima je to usputna prodaja uz veleprodaju, a nekima uz mirovinu.

Slične objave