26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Živi zid u Bjelovaru predstavio kandidate, program i osvrnuo se na probleme u zdravstvu

2016 08 bjelovar01 242

Kandidati Živog zida govorili su o najvažnijim pitanjima za koja će se zalagati, poput povećanja minimalne plaće na 3.500 kuna neto, smanjenja doprinosa na rad za 20%, isplati 13. mirovine od povrata opljačkanog novca u pretvorbi i privatizaciji, te mnogim drugim temama.

Predsjednik stranke Živi zid Ivan Vilibor Sinčić u ponedjeljak 22. kolovoza je sa koalicijskim partnerima iz stranka Promijenimo Hrvatsku, Udruga Franak, Akcija mladih, Abeceda demokracije i Hrvatska demokratska seljačka stranka, predstavio kandidate i program u 2. izbornoj jedinici. Pod sloganom stranka „Zadnji na listi, prvi za ljude“, u Bjelovaru su govorili o najvažnijim pitanjima za koja će se zalagati, poput povećanja minimalne plaće na 3.500 kuna neto, smanjenja doprinosa na rad za 20%, isplati 13. mirovine od povrata opljačkanog novca u pretvorbi i privatizaciji, te mnogim drugim temama. Najvažnije na koje su se osvrnuli bilo je zdravstveni sustav.

-Naš program se ne svodi čisto na ekonomska pitanja. Zalažemo se za promjenu i stabilizaciju zdravstvenog sustava koji danas troši previše novaca. 23 milijarde kuna iz državnog proračuna se godišnje izdvaja za zdravstvo. Dosadašnji pokušaji reforme bili su parcijalni i pod neprihvatljivim utjecajem politike. Sanaciju vode ljudi koji nisu kompetentni, a javna nabava je netransparentna. Javna nabava se treba centralizirati. Posebno ističemo važnost uloge primarne zdravstvene zaštite, koja je prijašnjih godina bila sistematski potiskivana. Današnji sustav počiva na predanosti i entuzijazmu liječnika i medicinskih sestara i tehničara, ali oni nisu motivirani za rad i zato odlaze. Računica govori da bi im se s provedenim mjerama plaća mogla povećati za 30% do 50%, a ujedno bi se mogao povećati broj specijalizanata koji bi ušao u sustav – rekao je Ivan Lovrinović.

Kandidacijsku listu 15. čini i Krunoslav Palata, nezavisni kandidati pod brojem 9, iz Bjelovara.
-Upoznat sam sa situacijom u zdravstvu i u našoj Općoj bolnici. Jedno od pitanja koje nas muči je izgradnja nove bolnice, jer znamo da su nam zgrade starije od stotinjak godina. Taj paviljonski tip bolnice je vrlo neprikladan za održavanje, a novu bolnicu čekamo već godinama. Krajnje je vrijeme da se kriruški sustav objedini pod jedan krov i da možemo imati zdravstvenu ustanovu dostojnu građana naše županije i okolice – poručio je Krunoslav Palata.

Predsjednik Županijskog ogranka HDSS-a Marijan Javurek istaknuo je kako mu je drago što danas može sudjelovati u predstavljanju programa pred okupljenima. On se pak osvrnuo se na poljoprivrednu proizvodnju i podsjetio na nekad jake tvornice koje je Bjelovar imao.
-Spočitava mi se što ja govorim i znam o poljoprivredi, ali uvijek ću ponovo napomenuti da znam kako su moji roditelji koji su se bavili poljoprivredom nekad s jednom kravom othranili i školovali troje djece, a danas poljoprivrednici jedva uspjevaju s puno više. Njima je važno da imaju nekog tko će ih koordinirati i tko će svojim koalicijskim partnerima znati prenesti što ih tišti jer će to rezultirati boljim riješavanjem njihovih problema. Zato mi je drago što sam u ovoj koaliciji i nadam se da ćete nam dati svoje povjerenje – napomenuo je Marijan Javurek.

Profesor Marijan Jošt, borac protiv GMO hrane nadovezao se svojom izjavom.
-Slovenci su dali popis hrane koja sadrži GMO. Tu se nalazi i dječja hrana. Nažalost, mi još uvijek takav popis nemamo. Zaboravlja se i da su se sve naše županije proglasile GMO slobodnim. Izjavu o podršci GMO-u koju je potpisalo 107 nobelovaca treba uzeti u veliko razmatranje jer su je potpisali medicinari, kemičari i fizičari koji nemaju pojma o poljoprivredi. Živi zid se protivi GMO-u i mislim da su tu u skladu s preko 90% građana Hrvatske – rekao je Marijan Jošt.

Ivan Vilibor Sinčić vratio se na početnu temu zdravstva zaključivši kako su afere vezane za zdravstvo pokazale da je javno zdravstvo premreženo političkom korupcijom i da se iz njega izvlači novac.
-Naša poruka je da se privatno zdravstvo treba razvijati privatnim novcem, a javno zdravstvo javnim novcem. Ono što je najvažnije, ova koalicija planira unutar USKOK-a osnovati posebno tijelo koje bi se borilo isključivo protiv organizirane korupcije i kriminala u javnom zdravstvu, i protiv izvlačenja novca iz javnog zdravstva. Govorimo o ciframa od stotinu milijuna kuna, milijardama kroz godine, i to jednostavno treba zaustaviti jer se tu mogu osigurati sredstva za daljnji razvoj zdravstva. Neke zemlje imaju nekoliko takvih tijela, a mi nemamo nijedno – poručio je Ivan Vilibor Sinčić.

Jedna od točaka za koju se ova koalicija jedina zalaže je ukidanje dopunskog zdravstvenog osiguranja, jer javno zdravstvo se ionako financira od strane građana i nema potrebe za dodatnim plaćanjima koja pogađaju najugroženije slojeve. Na pitanje kako bi se to odrazilo već postojeća milijunska dugovanja bolnica, Ivan Pernar iz Živog zida objasnio je kako se postojeća dugovanja pokušavaju prikazati kao prihodovni manjak dok nitko ne gleda rashode.
-Rashodovna strana je i javna nabava koja se vodi na kriminalan način da se primjerice neki uređaj trostruko preplati. Donedavno smo imali i osnovne liste ljekova na kojima su pojedini ljekovi iste namjene ali različitih proizvođača bili do 30% skuplji jedni od drugih. Godinama se izbjegavalo maknuti skuplje ljekove s liste osnovnih ljekova, a na kraju je to rezultiralo uštedom od 400 milijuna kuna preko noći. Tako se izvlačio novac. Kad se s rashodovne strane raščisti kriminal, treba razgovarati o prihodovnoj. S druge strane, država je socijalna i ako se onda pojavi kakav manjak treba ga pokriti država a ne udariti po građanima – dodao je Ivan Pernar.

Slične objave