Crosst.hr

Zimska škola učenja srpskog jezika i kulture u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

2017 1 školasrpskogjezika2017 28

Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, a uz financijsku podršku Vlade Republike Srbije, provodi projekt „Učimo srpski jezik i kulturu u našim školama“.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji počela je Zimska škola srpskog jezika i kulture „Kukavica 2017“, od 2. do 5. siječnja. Naime, riječ je o prvoj Zimskoj školi druženja i učenja srpskog jezika i kulture na području naše županije koju organizira Vijeće srpske nacionalne manjine BBŽ u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, a uz financijsku podršku Vlade Republike Srbije.

Školu učenja srpskog jezika i kulture pohađa 35 učenika s područja županije i nastava se održava u prostorijama Sportsko-rekreacijskog centra u Kukavici.

Učenike, nastavnike i organizatore u srijedu 3. siječnja posjetio je župan Damir Bajs sa suradnicima, u pratnji načelnika Velikog Grđevca Marijana Dautanca i načelnika Velike Pisanice Fredija Palija.

Tim je povodom župan Damir Bajs razgovarao sa učenicima koji su iskazali zadovoljstvo učenja i stjecanja novih znanja o srpskom jeziku, kulturi, povijesti i tradiciji.

Nakon razgovara s učenicima župan Damir Bajs je rekao da je Bjelovarsko-bilogorska županija poznata kao županija s velikim brojem manjina, a jedna od njih je i srpska nacionalna manjina koja je najbrojnija.
– Osim što je srpska nacionalna manjina jedna od najbrojnijih ona je i vrlo aktivna, a pokazatelj svega toga je i organizacija ove Zimske škole učenja srpskog jezika, kulture, tradicije i običaja. Vijeće srpske nacionalne manjine BBŽ u suradnji s brojnim agencijama i Srpskim društvom Prosvjeta kao i s Bjelovarsko-bilogorskom županijom napravilo je jedan veliki pomak. Vijeće se prijavilo na natječaj koji je objavila Vlada Republike Srbije i dobili su sredstva. U sklopu toga organizirana je i Zimska škola pod nazivom „Učimo srpski jezik i kulturu u našim školama“. Škola se odvija u našoj ustanovi, ovdje u Kukavici i veliko je zadovoljstvo vidjeti ovako veliki broj učenika koji su odlučili da dio zimskih praznika provedu u učenju na ovaj način. U razgovoru s učenicima, vidio sam da su zadovoljni s učenjem jezika i kulture, a ono što je najvažnije oni se kroz učenje druže i to će sigurno ostati svima njima u sjećanju, rekao je župan Bajs i još jedanput stavio naglasak da je riječ o jeziku i kulturi jedne nacionalne manjine i da se radi o međudržavnom projektu koji se prvi puta odvija na području naše županije.

Župan je također naglasio da su Bjelovarsko-bilogorska županija i on kao župan podržali ovaj projekt i da će Županija uvijek biti podrška u daljnjim projektima Srpske nacionalne manjine, ali i svih drugih manjina na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Darko Karanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine BBŽ i jedan od potpredsjednika Srpskog narodnog vijeća rekao je da je ”Škola učenja srpskog jezika i kulture” jedan dobar projekt na kojem se zahvaljuje predsjedniku vijeća Srpske zajednice Grada Pakraca Nikolu Ivanoviću koji je zajedno sa zamjenikom župana za Srpsku nacionalnu manjinu BBŽ Sašom Lukićem osmislio ovaj projekt.
– Ideja je odlična i htjeli smo organizirati Ljetnu školu, ali nismo uspjeli zbog određenih tehničkih okolnosti i pripreme parlamentarnih izbora, ali je zato otvorena Zimska škola učenja srpskog jezika i kulture u našim školama. Cilj ovog projekta je da se djeca uče čuvati baštinu i opstojnost srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, da uče o temeljnim vrijednostima kroz jezik, pismo i kulturu o pripadnosti srpskoj zajednici, a isto tako potičemo djecu i njihove roditelje da pokrenemo srpski jezik u školama gdje ga za sada nema. Što se tiče škole u Dežanovcu, tu uspješno provodimo učenje srpskog jezika, nešto malo u Daruvaru i tu priču bi htjeli proširiti. Osim srpskog jezika, htjeli bi da pokrenemo i pravoslavni vjeronauk, rekao je Karanović i dodao da je sukladno tom cilju i pokrenuta ova ideja.

Karanović se također zahvalio Ministarstvu Republike Srbije – Uredu za dijasporu sa Srbima u regionu, te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i županu Damiru Bajsu koji je financijski zatvorio ovu konstrukciju.
– Bez pomoći Županije ovaj projekt ne bi mogli realizirati i stoga ćemo danas uručiti zahvalnice županu Damiru Bajsu i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Kako bi projekt zaživio, zaslužan je i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca Nikola Ivanović.
O projektu, Ivanović je istaknuo da je suradnja najbitnija.
– Zahvaljujući dobroj suradnji sa Sašom Lukićem, zamjenikom župana za Srpsku nacionalnu manjinu na području BBŽ i gospodinu Darku Karanoviću, predsjedniku Vijeća srpske nacionalne manjine BBŽ, projekt je uspješno odrađen i realiziran. Također je važno istaknuti da je to i potreba na području Bjelovarsko-bilogorske županije, jer prije provođenje projekta provedena je informativna kampanja s roditeljima djece o pokretanju nastave na srpskom jeziku i pravoslavnog vjeronauka kroz dva sata tjedno u školama na području vaše županije. Htjeli smo razgovarati s ljudima, informirati ih i obavijestiti, a nakon tih razgovora pokrenuta je ova ideja i ovaj projekt. Jedan od ciljeva ovog projekta je nagraditi djecu koja su uvijek aktivna da se druže kroz učenje jezika, kulture i običaja kako bi unaprijedili svoje znanje, rekao je Nikola Ivanović predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca i zahvalio svojim kolegama na suradnji, ali i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na podršci.

Sve što su istaknuli predsjednici Darko Karanović i Nikola Ivanović, potvrdio je i Saša Lukić, zamjenik župana za srpsku nacionalnu manjinu BBŽ.
– Ideja je postojala, ali nije bilo nikakvih natječaja. Prvi natječaj je raspisan u proljeće 2016. godine i tako je sve počelo. Htjeli smo da to bude Ljetna škola, ali zbog izbora u Republici Srbiji odgovor smo dobili na jesen i trebali smo školu održati do kraja 2016. godine. Zatražili smo prolongiranje projekta i dobili smo odgovor da će financijska sredstva ostati ista i da školu možemo održati u 2017. godini. Tako smo zahvaljujući sredstvima putem natječaja i podršci župana Damira Bajsa i Bjelovarsko-bilogorske županije uspjeli realizirati ovaj projekt, rekao je Saša Lukić i dodao da će nastaviti raditi da Škola učenja srpskog jezika i kulture postane tradicija u našoj županiji.

U zimsku školu učenja srpskog jezika i kulture prijavilo se oko 40-ak djece, a zbog aktualnih prehlada u školi se nalazi 35 učenika. Svi su oni zadovoljni s učenjem i druženjem, a to je potvrdio i Srđan Dožudić, učenik petog razreda I. osnovne škole u Bjelovaru.
– Lijepo mi je ovdje s prijateljima, družimo se i učimo ćirilicu. Htio sam više naučiti, iako sam učio s tatom, ovdje ću u četiri dana sigurno više naučiti, rekao je veselo Srđan Dožudić i dodao da je ćirilicu učio i u ljetnoj školi na Viru, a ovdje će uz druženje i učenje s prijateljima sve to više usavršiti.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.