Crosst.hr

Žene Gudovca i Bjelovara udružile se u njegovanje starih običaja i organizirale čijanje perja

2017 1 čijana češkaobec20127 60

Kako bi održale staru seosku tradiciju, žene su organizirale druženje uz čijanje guščjeg perja, kartanje bele uz glazbu i ples

U subotu, 21. siječnja, 2017. u seoskom Domu u Gudovcu pokraj Bjelovara održana je prava seoska večer uz čijanje guščjeg perja, kartanje bele, ples i druženje uz stare seoske običaje.

Ovaj poznati narodni običaj pod nazivom čijana, organizirala je Udruga žena Gudovac na čelu s predsjednicom Vesnom Belošević i Klub žena Bjelovar s predsjednicom Zlatom Ribarić.

Mnoge članice ovih udruga sjećaju se ovog običaja, koji je okupljao i stare i mlade. Žene su čijale perje, a muškarci su kartali. Kako bi atmosfera bila još bolja, uvijek je bila dobra glazba i dobra hrana. Bile su to posebne večeri izlaska. Cure su upoznavale dečke, a perje se čijalo i punili se popluni i jastuci. Sve se to pripremalo kćerkama za udaju. Ovi lijepi i stari običaji polako su nestajali i takvih okupljanja danas više nema.

Kako se ne bi zaboravilo, ove žene su odlučile organizirati ovakve manifestacije, okupiti svoje sugrađane i mještane i tako uključiti mlade članove i članice u udruge kako bi i oni naučili njegovati ove narodne običaje da se ne zaborave.

Lijepo je bilo vidjeti kako je ova manifestacija napunila seoski Dom u Gudovcu. Zajednička organizacija bila je pun pogodak. Bilo je tu svega, od guščjeg perja, domaće hrane, pića i slatkih domaćih delicija. Dok su žene čijale, muškarci su kartali. Kako bi atmosfera bila još bolja zaslužna je bila i dobra glazba.
Tako se čijalo, pjevalo i plesalo do ranih jutarnjih sati.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.