Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

ZDRAVSTVO ZA SVE: Imamo bolnice koje funkcioniraju samo dopodne jer popodne se radi kod privatnika

2019 bjelovar info demokrati 30

Javna tribina pod nazivom „Zdravstvo za sve“ održana je u četvrtak 19. rujna u prostorijama stranke Demokrati u Bjelovaru. Tribinu je organizirala Regionalna podružnica Sjeveroistok, na čelu s potpredsjednicom stranke Bojanom Hribljan, a tribini su sudjelovali predsjednik Demokrata Mirando Mrsić, Spomenka Avberšek i sindikalni povjerenik Miroslav Pranjić iz Opće bolnice Bjelovar.

Predsjednik Mirando Mrsić rekao je da je Demokratima kao relativno mladoj stranci bitno na ovaj način se promovirati sa svojim programom i dati do znanja javnosti kakav sustav žele napraviti i kako ga unaprijediti. Čovjek im je prvi u fokusu, i zbog toga su svjesni da je zdravstvo nezaobilazna tema. Hrvatski zdravstveni sustav trebalo je davno unaprijediti, ali ova Vlada u potpunosti je to propustila napraviti.

Mi smo zemlja koja najviše izdvaja po stanovniku za zdravstvo. Tako visoka izdvajanja trebala bi rezultirati izvrsnom zdravstvenom zaštitom, međutim to nije tako. Povrh svega tu su i sve veće liste čekanja. To dokazuje da ne treba samo ulupavati novac u sustav već da ga treba reformirati. Najveći problem je bolnički sustav. Previše je bolnica na našem prostoru. Primjera radi, grad Chicago sa 11 milijuna stanovnika ima pet bolnica, a mi sa 4,5 milijuna stanovnika imamo 64 bolnice. Međutim, u to nitko ne dira jer su svi svjesni da će onaj tko dirne u to izgubit iduće izbore. Sustav bolnica mora biti racionalan, i ne mogu raditi svi sve. Upravo zbog toga imamo i manjak liječnika i manjak medicinskih sestara. Sve reforme su išle na sanaciju gubitaka, međutim bolnice mjesečno troše 150 milijuna kuna i to je nemoguće nadoknaditi – objašnjava Mirando Mrsić.

Program koji Demokrati zastupaju je Štamparov model, što znači da Domove zdravlja treba vezati u bolnički sustav, podići ih na višu razinu, opremiti ih specijalističkim uređajima i staviti specijaliste na raspolaganje, a bolnice specijalizirati za onu kazuistiku koju područje traži. Višak bolničkih kapaciteta bio bi prebačen na palijativnu skrb, hospicij, i glavnu skrb prebaciti na sustav dnevnih bolnica. Tako bi trebalo ustrojiti cijeli sustav i urediti sve bolnice, što bi posljedično manje koštalo a bilo bi puno efikasnije. Mrsić tvrdi da će nas na to na kraju prisiliti sama financijska situacija jer nijedna garnitura Vlade to neće napraviti, samo što će nažalost do toga doći tek kad preopterećeni sustav bude rezultirao žrtvama.

2019 bjelovar info demokrati 15

– Slijedeći problem je problem primarne zdravstvene zaštite, a to je da je omogućena koncesija te da liječnici koncesionari imaju bitno veće plaće no kolege koji su ostali u Domovima zdravlja. Pogubna ideja ministra Kujundžića da svi odu u koncesije dovela bi do gašenja Domova zdravlja. Srećom, kako nastavlja Mrsić, ona se ne ostvaruje.

– Zalažemo se za slovenski model, a to je izjednačavanje plaća. Kad imate istu plaću nema više jagme za koncesijama, i tako sad u Sloveniji imate i pad broja koncesija jer zapravo nema lukrativnosti. Borit ćemo se za te ideje kroz naš program i smatramo da je to nešto na čemu ćemo moći okupiti i druge stranke – rekao je uvodno Mrsić.

S napuštanjem sindikata i ulaskom u Demokrate Spomenka Avberšek nastavila se zalagati za socijalni razgovor između stranaka i sindikata. Socijalno partnerstvo u stranci zahvaljujući i njenim idejama započelo je od samih početaka stranke. Dijalog je na tribini nastavila i sa, kako kaže, svojim povjerenikom Miroslavom Pranjićem. Slaže se s Mrsićem oko problema koji postoje u zdravstvenom sustavu. Zdravstveni sustav je javno dobro, a kad se u njemu osjeti miris novca onda, kako kaže, vrag dolazi po svoje.

Imamo bolnice koje funkcioniraju samo dopodne jer popodne se radi kod privatnika. Izgubili smo čovjeka u tome svemu, pacijenti zbog lista čekanja prije nažalost umiru no što dođu na red na pretrage. Mi se bavimo samim sobom, a nismo tu za one za koje trebamo biti. Demokrati će se boriti za strogo odvajanje javnog od privatnog. Protiv privatnika nemamo ništa, neka rade svoj posao, neka si budu konkurencija međusobno. Borba će biti teška jer nema jačeg lobija od liječničkog, ali ne može biti rješenje plaćati pretrage i razmišljati kako platiti kruh istovremeno – poručila je Spomenka Avberšek, te dodala kako se nada da će doći i do toga da ravnatelji bolnica jednog dana budu ekonomisti koji će znati raspolagati s novcem i prepoznati tko doista radi među zaposlenicima.

2019 bjelovar info demokrati 25

Temu je nastavio Miroslav Pranjić iz Samostalnog sindikata zdravstvene i socijalne skrbi koji se osvrnuo na aktualne pregovore između Vlade i sindikata te rekao kako oni nisu vođeni u dobroj vjeri od samog početka, već sa figom u džepu o strane Vlade. Vlada u godinu dana nije uspjela u pregovore uključiti liječnike. Sindikat ih je uključio preko medicinskih sestara kako bi mogli sudjelovati, gotovo četiri mjeseca se pregovaralo, dogovor je postignut početkom srpnja, i drugi dan je Vlada parafirano odbila potpisati.

Poslije toga uslijedili su godišnji a nakon njih pregovori su krenuli ispočetka. Išli smo puno brže, došli ponovo do istog problema a to je kolektivni ugovor i vrednovanje dodataka. Na kraju smo tražili da nas primi i premijer zajedno s ministrom i da on to parafira. Trenutno pregovaramo o osnovici za iduću godinu, koeficijente, regres i božićnicu, i nadamo se da će to sad biti potpisano ovih dana. Izborili smo 7% povećanja kroz pregovore. Čak je i ministar priznao da smo bili skromni ali rekao je kako se u ovom trenutku više ne može – izvijestio je o tijeku pregovora Pranjić.

Dodaje kako je na mirnom prosvjedu i u Bjelovaru bilo vidljivo da ima puno nezadovoljnih sustavom, pogotovo nezdravstvenih djelatnika, međutim pregovori teku s još jednim sindikatom koji ima samo zdravstveni kadar.

Bolnički sustav trebalo bi vratiti u portfelj države. Županije to teško financiraju i nemaju sve jednake mogućnosti. Ipak, to treba napraviti na drugačiji način, a ne ovako kako je dosad vođeno. Sindikati imaju moć i znaju sustav pa bi mogli to obavljati i imati odgovornost. U skandinavskim zemljama sindikati vode i mirovinske fondove. Oni bi mogli napraviti potrebne promjene, od uvjeta rada do samih bolničkih uvjeta. Bolnice ne treba zatvoriti ali ih treba prenamijeniti.

Također je javna tribina ukazala na nelogičnosti oko dežurstava koja traju 24 sata. Prvenstveno u pregovorima s Europskom unijom, pri pristupanju prilagođavali smo se njihovim pravilima. Kako oni ne poznaju dežurstva već smjene od 8 sati, mi smo dežurstvo definirali kao rad.

2019 bjelovar info demokrati 20

Rad od 24 sata realno nije moguć jer osoba postaje opasna. Dežurstvo je u zakonu definirano kao prisustvo a ne rad. A sada je dežurstvo ušlo u redovit fond sati. Ako deset dežurstava od 24 sata daje 240 sati, onda se tu radi o 50 do 60 prekovremenih što znači da satnicu odmah morate povećati za 50% a onda to ukupno izađe preko dvije plaće. Naravno da sustav to ne može izdržati i isplaćivati. To treba zabraniti. Ja jesam za da se čovjeku plati koji radi. Ali ovo nije moguće izvoditi. Također treba uvesti i kontrolu rada jer realno, ima onih koji potežu i za druge i onih koji nema ni na radnom mjestu. Rad se može kontrolirati a onima koji ne rade treba odbiti od plaće. Ne možemo funkcionirati da nas ima koji ne rade i dobiju istu plaću kao i oni koji pokrivaju njihov rad. I treba reći konačno istinu o tome – zaključila je Spomenka Avberšek.

To je također jedan od bitnih razloga zašto su liste čekanja sve veće. Većina dijagnostika i u bjelovarskoj bolnici radi samo dopodne. Na pitanje kako riješiti taj problem navela je primjer kako je KBC Rijeka imao rješenje svojevremeno, međutim potrajalo je svega 4 mjeseca. Iako se dokazalo da je moguće pratiti rad cijela struka se digla protiv tog prijedloga i protiv ravnatelja. Pritom ističe kako taj problem kreće od menadžmenta pa nadalje. Istovremeno, u drugim zemljama i privatno nikome od njih ne bi palo na pamet odlaziti s radnog mjesta prije vremena. Na tragu toga Demokrati se zalažu i za strogo odvajanje javnog rada od privatnog, odnosno onemogućavanje da onaj tko dopodne radi u bolnici popodne radi privatno, ali kao preduvjet tome navode obavezno povećanje plaća radnicima u javnom zdravstvu. Pacijente pak najviše pogađa taj osjećaj nepravde koji je osjetljiv, gdje se jasno osjeća drugačija kvaliteta djelatnosti, pa čak i odnosa prema pacijentu, kad dolaze u bolnicu u odnosu na to kad dolaze privatno.

2019 bjelovar info demokrati 4

Tribina je potrajala i potaknula još brojna pitanja i nelogičnosti koje muče korisnike zdravstvenog sustava a sudionici su davali jasne odgovore utemeljene primarno na brizi za pacijenta. Kako je ovo jedna od gorućih tema o kojoj se treba svakako nastaviti raspravljati i ukazivati na probleme te tražiti rješenja pokazala je i činjenica da su i nakon završetka službenog dijela nastavljeni razgovori. Time su Demokrati uspješno ukazali na problem, a čini se da su spremni i za konkretna rješenja što je na trenutnoj političkoj sceni svakako osvježavajuće.Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.