16. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Završio još jedan važan projekt usmjeren na zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba

projekt korak naprijed 3

Europski projekt  pod nazivom „KORAK NAPRIJED – povećanje zapošljivosti skupina u nepovoljnom položaju“ imao je za cilj doprinijeti povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada kroz pripremu i provedbu inovativnih lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja usklađenih s lokalnim potrebama i strateškim prioritetima. Inovativnim pristupom osigurano je povećanje zapošljivosti ranjivih skupina na tržištu rada u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.  Nositelj projekta je bjelovarska Socijalna zadruga „Pružimo ruke“, dok su kao partneri sudjelovali Bjelovarska udruga za razvoj i zapošljavanje – BURZA i Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko – bilogorske županije. Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Bjelovar obnašao je ulogu suradnika na projektu. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Interes naših građana za projekt je bio jako dobar. Žene najviše zanimaju cvjećarstvo, aranžerstvo i povrtlarstvo, dok se za voćarstvo nisu prijavljivale. Vrlo brzo smo shvatili da su njihove želje u skladu s realnim potrebama tržišta. Nakon završenih edukacija pet žena je odmah dobilo priliku za zapošljavanje. Posebno bih izdvojila činjenicu da smo u projekt uključili rad na znakovnom jeziku, što je sasvim sigurno određena baza za neke slijedeće projekte, kako ta skupina ne bi ostala zanemarena. Za poznavanje znakovnog jezika javljali su se ljudi i izvan našeg grada i županije. To nam je velika motivacija za dalje. Znakovni jezik je zaista potreban, posebno sada kada svi nosimo maske. Dragocjeno nam je bilo žene pripremiti za pisanje životopisa, naročito nakon novih formi koje su zadane. Također, polaznice su uspješno svladale i pripremu za razgovor s poslodavcima na kojem je vrlo važno ostaviti dobar dojam, poručila je Đurđa Adlešić, voditeljica Zadruge „Pružimo ruke“. 

Ciljane skupine bile su dugotrajno nezaposlene osobe, mladi do 29 godina nezaposleni iznad šest mjeseci i osobe starije od 29 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci nezaposleni hrvatski branitelji, djeca dragovoljaca Domovinskog rata, članovi obitelji stradalnika/ca Domovinskog rata, djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida, osobe s invaliditetom te osobe od 50 godina i starije.

projekt korak naprijed 1

Područni ured HZZ Bjelovar bio je suradnik na projektu, na način da smo tražili nezaposlene osobe koje su se potom kroz projekt obrazovale. Riječ je o 36 osoba koje su se nalazile u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. U najvećoj mjeri sudjelovale su teže zapošljive žene čiji su najčešći odabir zanimanja za cvjećarku, aranžerku i slično. Prednost ovih edukacija svakako su stjecanje dodatnih kvalifikacija koje osobe kasnije mogu neke od mjera HZZ-a, primjerice za samozapošljavanje, nakon čega počinje vlastiti put u budućnost, osnivanje obrta, pokretanje poduzetništva. To je dobra prilika, posebno u ova prilično teška i kompliciranija vremena. Nažalost, zbog cijele situacije se ponuda mjesta prilično smanjila. Bilježimo porast nezaposlenih i zato su ovakvi projekti važni. Oni pružaju nadu, kvalifikaciju i dodatne vještine, istaknula je Martina Topalović, predstojnica Područnog ureda u Bjelovaru.

Vrijeme trajanje projekta iznosilo je 24 mjeseci tijekom kojih su svi sudionici će prošli osnovne motivacijske i komunikacijske radionice i radionicu o društvenom poduzetništvu. Oni koji su se odlučili na samozapošljavanje sudjelovali su i na radionici poslovnog planiranja.

Ovaj projekt mi je omogućio da se prvi put okušam u poslovima vođenja projekta. Prema svim pokazateljima, projekt je polučio željene rezultate i s tim smo jako zadovoljni. Ostajem raditi u zadruzi na novim projektima. Planiramo se prijaviti na puno toga, od europskih, nacionalnih, pa do lokalnih natječaja. Sveukupno, naš projekt je obuhvatio 41 osobu. U jednom periodu nas je dosta omela cijela situacija vezana za koronu, no mi smo se vrlo dobro organizirali, isplanirali sve daljnje korake i u tome bili učinkoviti i uspješni. Projekt je vrijedio 472 tisuće kuna i u potpunosti je financiran od strane Europske unije, pojasnila je Mihaela Boltižar, voditeljica projekta „Korak naprijed – povećanje zapošljivosti skupina u nepovoljnom položaju.

Jako nam je drago što smo  bili dio ovoga projekta jer je unutar njega bila predviđena edukacija za osam osoba koje bi danas, sutra radile sa gluhim i nagluhim osobama. Tečaj znakovnog jezika organiziran je na Visokom učilištu i na njega se odazvalo čak 25 osoba, među kojima su bili zdravstveni djelatnici, osobe koje se u svakodnevnom radu susreću sa gluhima i nagluhima. Učenjem znakovnog jezika povećava se senzibilnost društvene zajednice i šire javnosti. Mnogi još uvijek nisu svjesni poteškoća s kojima se gluhe i nagluhe osobe susreću u svakodnevnom životu. Ukoliko te osobe nemaju podršku prevoditelja, njihova komunikacija je jako otežana. Sva djeca koja imaju poteškoća sa sluhom, u Hrvatskoj su uspješno integrirana u obrazovni sustav. Na taj način zajednica tu djecu prihvaća od njihove najranije dobi. Naša udruga na području županije trenutno broji stotinjak članova, od kojih je 30 posto potpuno gluho. Od 2007. godine u Hrvatskoj je počeo razvoj prevladavanja komunikacijskih barijera pomoću prevoditelja. Taj program naša udruga provodi od 2010. godine i imamo dvije prevoditeljice koje su na raspolaganju za 40 gluhih osobe, rekla je Marina Balenović, tumač i prevoditeljica te tajnica u bjelovarskoj Udruzi osoba oštećena sluha.

projekt korak naprijed 4

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.