Crosst.hr

Završeno preuređenje – Otvoren Dječji odjel bjelovarske knjižnice

2017 2 djecjaknjiznica2017 49

Grad Bjelovar financirao radove na uređenju poda na Dječjem odjelu knjižnice

Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru za najmlađe je sugrađane bajkovito mjesto gdje odrastajući hrane svoju dušu zanimljivom literaturom i razvijaju socijalnu interakciju kroz sudjelovanje u igraonici. Ključnu ulogu pritom imaju vrijedne zaposlenice koje prateći njihovo odrastanje dobivaju nezamjenjivu ulogu u njihovim životima. Stoga je važno da hram u kojem se događaju tako bitne životne interakcije bude adekvatno uređen i opremljen.

Grad Bjelovar je tako financirao radove na uređenju poda na Dječjem odjelu. Sa završetkom radova, gradonačelnik Antun Korušec je sa zamjenicama Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević u utorak 21. veljače obišao prostor Dječjeg odjela knjižnice na Šetalištu dr. Ivše Lebovića.

– Grad Bjelovar kao osnivač knjižnice ponosi se radom knjižnice i njenim zaposlenicima. Sve je uređeno tako da bude na što boljem raspolaganju građanima. Knjižnica radi tijekom cijele godine, a u njenu mrežu ulazi i 50 lokacija na kojima staje Bibliobus. Od 5905 članova koje knjižnica trenutno broji, 700 su djeca predškolske dobi. U Dječji odjel 2012. godine uložili smo 460.000 kuna, a sada je napravljena izmjena podova u iznosu od 94.000 kuna koja garantira potpunu zdravstvenu ispravnost i ugodan boravak djeci koja ovdje dolaze, rekao je gradonačelnik Antun Korušec.

– U proteklih mjesec dana kako smo imali zatvorena vrata zbog ovog preuređenja, doista smo shvatili koliko smo nedostajali našim sugrađanima koji su željno iščekivali ponovan rad Dječjeg odjela. Jako smo zadovoljni zbog uređenja prostora jer smo primijetili u posljednje vrijeme kako dio roditelja nevoljko dovodi djecu u prostor igraonice jer nismo imali zadovoljene higijenske uvjete. Sada imamo novi pod i besprijekorne higijenske uvjete, i vjerujem da će svi roditelji ponovo rado dovesti svoju djecu. U sklopu našeg programa na Dječjem odjelu knjižnice imamo igraonicu za svaku dob predškolskog uzrasta, a tu je i igraonica na engleskom jeziku. Također, tu je i čitav niz programa za školsku djecu, kreativne radionice, književni susreti, događanja tijekom svih praznika, i mislim da za svakoga ima ponešto, a najvažnije od svega, kroz sve navedene programe potičemo čitanje kod djece, rekla je Vjeruška Štivić sa Dječjeg odjela knjižnice, te pozvala sve sugrađane i njihovu djecu da dođu u knjižnicu i uživaju u kreativnim programima.

Narodna knjižnica Petar Preradović smještena je na tri lokacije, na 1400 metara kvadratnih prostora. Posjeduje 154.000 naslova knjiga i časopisa, 10.000 knjižne građe na novim medijima i računalima, a tu je i 20 računala za internetsko pretraživanje korisnicima. Knjižnica je otvorena 65 sati tjedno tijekom cijele godine. Tijekom 2016. godine osigurano je 4660 novih naslova. Godišnje se iz proračuna Grada Bjelovara uz osiguravanje plaća zaposlenicima i pokrivanja režijskih troškova, u obnovu knjižne građe ulaže najmanje 50.000 kuna što je uvjet da Ministarstvo kulture također osigura dio sredstava za nove knjige. Međutim, sastavni dio su i ulaganja u samo prostor.

– Ova obnova je bila neophodna, a svo ulaganje u infrastrukturu i bolje uvjete rada dobro dođe. Naime, osim 700 predškolaca, Dječji odjel učlanjuje i oko 1000 školaraca, tako da je to dosta velik broj članstva na jednom odjelu. Prošle godine smo imali oko 70-ak programa za sve uzraste i strukture naših građana. Uz redovna obilježavanja manifestacija, dio programa posvetili smo i prošlogodišnjoj obljetnici postojanja grada. S obzirom na broj stanovnika koji opslužujemo i broj naslova koje imamo i nabavljamo na godišnjoj bazi, mi smo dobro opremljena knjižnica, zaključio je Marinko Iličić, ravnatelj Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.