Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Zaustavljen trend odlaska liječnika i zaposleni novi specijalisti u Opću bolnicu Bjelovar

2017 1 zupanija ali bolnica 11

Dolazak novih specijalista u Opću bolnicu Bjelovar i gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar

U prostorijama Opće bolnice Bjelovar, utorak 24. siječnja, konferenciju za medije održali su Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr. med. spec. Ali Allouch. Na konferenciji se govorilo o rješavanu kadrovskih pitanja, točnije o dolasku novih specijalista u Opću bolnicu Bjelovar, zaustavljanju trenda odlaska liječnika specijalista te gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Vezano za ove teme, župan Damir Bajs je rekao da je Opća bolnica Bjelovar jedna od najvećih zdravstvenih ustanova u našoj županiji, ali i u nekoliko županija u ovom dijelu Hrvatske.
– Kao što znate, Bjelovarsko-bilogorska županija preuzela je osnivačka prava nad Općom bolnicom Bjelovar nakon njene sanacije, a temeljem novog Zakona. Nakon toga imenovano je novo Upravno vijeće bolnice i izabran novi ravnatelj dr. med. spec. Ali Allouch. Tako je brigu o ukupnosti vođenja Opće bolnice Bjelovar preuzela Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s novim ravnateljstvom bolnice. U suradnji s novim ravnateljem bolnice zaključili smo da treba rješavati i druge probleme, a to je pitanje financija, dugova i svega ostalog. Tu smo posebno stavili naglask na rješavanje glavnog pitanja, a to je osiguranje kvalitetne liječničke skrbi kroz odgovarajući broj specijalista koji su potrebni Općoj bolnici Bjelovar.

To znači zapošljavanje novih specijalista i zaustavljanje trenda odlaska liječnika iz naše bolnice, naglasio je Bajs i nastavio da smo svjedočili odlasku liječnika iz naše bolnice prema Zagrebu, ali i inozemstvu.
– Ono što bih istaknuo je, da u ovo vrijeme Uprave koja je preuzela bolnicu, osim najavljenih odlazaka od prije, nitko nije otišao i nemamo nikakve najave novih odlazaka. U dogovoru Županije, Grada Bjelovara i našega ravnateljstva, raspisali smo natječaje za nove specijaliste koji bi trebali kao gotovi ljudi počeli raditi ovdje. Mi smo uz sve ono što pripada sukladno zakonu, u natječajima osigurali i neke dopunske pogodnosti, a to je pitanje rješavanja stambenog zbrinjavanja jer smo očekivali da će liječnici doći iz drugih gradova i drugih županija. Temeljem toga imamo tri nova specijalista koji rade u našoj Općoj bolnici Bjelovar i to dva psihijatra i jedan ginekolog. Što se tiče daljnjeg zapošljavanja, nastavit ćemo i dalje s aktivnostima vezane uz pojačanje našeg zdravstvenog tima i dovođenje kvalitetnih ljudi, ali i vođenju brige o liječnicima koji su već sada u bolnici. Ne želimo da nam se ponovi odlazak liječnika koji je bio u prijašnje vrijeme. Također, moram zahvaliti dr. Aliu i njegovoj ekipi na tome što smo kroz ovakve aktivnosti, za razliku od drugih bolnica u Hrvatskoj koje imaju raspisane natječaje i nije se nitko javio, mi smo dobili nove doktore na području naše županije, rekao je župan Damir Bajs.

Osim brige za zapošljavanje novih liječnika, Bajs je također naglasio da je važno pitanje i osiguranje sredstava za gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.
– Kao što znamo, natječaj od pretprošle vlade poništen je od prošle vlade i mi smo nakon reagiranja i dogovora koji smo postigli, došli u situaciju da smo jedna od dviju bolnica općeg tipa u Hrvatskoj koje se mogu javiti na dva natječaja Ministarstva. To znači na natječaj vezan uz dnevne bolnice i uz OHBP, ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna. Prisjetit ću se da smo bili na sastanku u Zagrebu, kod ministra Kujundžića i kod ministrice Žalac. To su dva ministarstva, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo regionalnog razvoja koji trebaju odobriti ta sredstva. Nakon dogovora s njima, Opća bolnica Bjelovar u suradnji s našom Regionalnom razvojnom agencijom dala je zahtjev na tih 70 milijuna kuna. Zahtjev je sada u povjerenstvu Ministarstva zdravstva i očekujemo da bude razmotren i vjerujemo da bude usvojen. Kada država obavi svoj dio posla, a to je osiguravanje tih 70 milijuna kuna i to euroskih novaca, ne novaca iz proračuna, onda će Bjelovarsko-bilogorska županija i ja kao župan predložiti da Županija financira gotovo istovjetni iznos, da bi se napravila ukupnost izgradnje i rješavanje pitanja odjela koji su vezani uz našu bolnicu. Mi očekujemo da bi se to trebalo riješiti u vrlo kratkom vremenu i time bi se stekli uvjeti da krenemo prema tenderu, odnosno raspisivanju natječaja. Tu moram naglasiti da bi to moglo početi krajem 2017. godine. Ovog trenutka mislimo da je to projekt od iznimne važnosti i sredstva nisu neograničena. Sada je pred nama da vlada osigura polovicu sredstava, a drugi dio osigurat će županija, istaknuo je Bajs i nastavio da je naša bolnica po broju specijalista, opremi, dijagnostici, svojom povijesti i sadašnjim uvjetima koje nudi za nove specijaliste za svaku pohvalu.

Na kraju je župan dodao, da je u tijeku reforma zdravstva koja predviđa i spajanje bolnica, no Opća bolnica Bjelovar zasada nije predviđena ni za kakvo spajanje, što je priznanje svima onima koji rade u bolnici.

Vezano za zapošljavnje novih specijalista u Opću bolnicu Bjelovar i zaustavljnju trenda odlaska liječnika, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch je rekao da je njegovim imenovanjem na funkciju u statusu v.d. ravnatelja, a kasnije i kao ravnatelja, zaustavljen odlazak specijalista iz naše bolnice za razliku od drugih ustanova koje imaju taj problem.
– Dapače, uspjeli smo zaposliti još tri specijalista. Radimo i dalje na popunjavanju kritičnih odjela gdje imamo manjka kadrova. Nadamo se da ćemo uskoro imati opet dobrih vijesti kada je riječ o zapošljavanju. Sada u bolnici imamo 74 specijalista, a nedostaje nam oko deset na pedijatriji, na radiologiji i na ginekologiji. To nije problem samo u Bjelovaru, već u cijeloj Hrvatskoj. Važno je isto tako istaknuti da smo uspjeli zaustaviti priljev naših pacijenata u druge ustanove. Primijećen je porast korisnika naše zdravstvene ustanove i to se vidi iz fakturiranoga što dobivamo od HZZO-a. U tijeku je raspisivanje natječaja za specijalizaciju po novom pravilniku. Svjetla ima i ne možemo preko noći sve savladati, ali u kratkom roku mislim da smo dobro napravili i na dobrom smo putu, rekao je ravnatelj Ali Allouch i zahvalio se županu i njegovim suradnicima koji su uvijek tu, koji kontinuirano prate rad bolnice i koji su prepoznali kadrovske potrebe bolnice i uključile se u zajedničku suradnju.

U natječaju Opće bolnice Bjelovar navedene su i pogodnosti za buduće liječnike specijaliste koje nemaju druge bolnice u Hrvatskoj, a tiču se između ostalog i rješavanja stambenog pitanja u suradnji Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Temeljem navedenog Opća bolnica Bjelovar potpisala je ugovore o zapošljavanju s tri nova liječnika specijalista i to dva psihijatra i ginekologom:
1. dr. med. spec. psihijatrije Emilija Pereza – Radovčić
2. dr. med. spec. psihijatrije Vedrana Hoffmann
3. dr. med. spec. ginekologije Velibor Travica

Time su u Općoj bolnici Bjelovar popunjeni odjeli na kojima je zabilježen najveći nedostatak liječnika, zaustavljen je trend njihova odlaska, a ravnateljstvo bolnice u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i dalje nastavlja pregovore za novo zapošljavanje liječnika specijalista u našoj bolnici.

Pročitajte još