25. veljače 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Zastupnik u EU parlamentu Radoš i župan Bajs razgovarali o povlačenju europskog novca za BBŽ

Radoš i Bajs razgovarali o povlačenju europskog novca za ruralne sredine

Radoš i Bajs razgovarali o povlačenju europskog novca za ruralne sredine

Bjelovarsko-bilogorsku županiju u subotu 25. veljače, posjetio je europarlamentarac Jozo Radoš. Nakon radnog sastanka sa županom Damirom Bajsom, u uredu Župana održana je tiskovna konferencija na kojoj su župan Bajs i Jozo Radoš izvijestili kako je sastanak bio prilika da razgovaraju o Europskoj uniji i Hrvatskoj s naglaskom na lokalnu i regionalnu samoupravu, te mogućnostima koje se pružaju na primjeru Bjelovarsko-bilogorske županije i njenih mogućnosti korištenja fondova Europske unije.

– Drago mi je što smo danas održali radni sastanak s gospodinom Jozom Radošom vezano uz opće stvari koje on u parlamentu promiče, i zahvaljujem mu na dolasku i prilici da razgovaramo o nama srodnim temama. Prezentirali smo rad u gospodarstvu koje bilježi rast, i pozitivne trendove u svim segmentima. Ti dobri podaci bi se trebali još podebljati jer očekujemo nove natječaje kojima bismo povukli novac iz europskih fondova za niz predviđenih projekata i investicija. Dosad imamo niz projekata vezanih uz Europu kojima smo to i ostvarili, poput primjerice bazena u Velikom Grđevcu koji je jedan od najvećih projekata lokalne samouprave u Hrvatskoj. Dva projekta su pred nama, a to su dovršenje vodoopskrbnog sistema županije, te projekt gradnje bolnice za koji smo dobili zeleno svjetlo Ministarstva zdravstva i očekujemo i odobrenje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ono što nemamo su veliki državni projekti. Gospodin Radoš se bravi upravo inicijativama koje omogućuju da se sredstva iz Europske unije usmjere prema lokalnim razinama. Bitno nam je da imamo euro-zastupnike koji su posebno zainteresirani za ovaj segment ravnomjernog razvoja koji je nama jako bitan, rekao je župan Damir Bajs.

Jozo Radoš izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku doći u Bjelovar i razgovarati upravo o navedenim aktivnostima. Napomenuo je kako je zastupnik svih građana Hrvatske i kako može ovim putem obavljati svoj posao. Posebna vezanost za Bjelovarsko-bilogorsku županiju proizlazi iz činjenice da je potpredsjednik inter-grupe za udaljena, ruralna i planinska područja i kao takav ima poseban interes za razvoj takvih područja.

– Takva područja su svugdje ugrožena i u cijeloj Europi dolazi do depopulacije takvih područja, a posebno u Hrvatskoj. Moja nastojanja idu prema tome da Europska unija svojim politikama uspori taj negativan proces. Poseban je problem što država ne radi ravnomjerno svoje projekte, pri čemu ne mogu izravno pomoći ali mogu ukazati da takva politika nije državni interes. Projekti se moraju realizirati prema njihovoj kvaliteti i interesu cijele države, a ne interesu županija odakle su „ministri“. To je kontra državnih interesa i mi u Hrvatskoj moramo dizati svijest o tome da se to ne smije raditi. U Europskom parlamentu sam predložio tri deklaracije. Jedna se tiče lakšeg pristupa regionalnih i lokalnih vlasti europskim fondovima za neke tipske projekte. Nije potrebno da imate državne strategije i da vam ministarstvo nešto odobrava, nego da izravno aplicirate sa svojim programima kada država to nije ravnomjerno napravila kao primjerice u Češkoj. Druga deklaracija se tiče potrebe pokrivenosti širokopojasnim internetom i ruralnih područja. Internet postaje sredstvo razvoja, i to je prilika da se taj jaz smanji u razvijenosti gradskih i ruralnih područja. Treća se pak deklaracija tiče potrebe povećanja energetske učinkovitosti, posebno u ruralnim područjima jer su izložena energetskom siromaštvu. To su moji stavovi, a ono što sam naznačio u deklaracijama ja sam uspio uključiti u razne rezolucije Europskog parlamenta preko svojih amandmana. Moja zadaća je da se borim da to postanu i zakoni Europske unije koji bi se morali primjenjivati, rekao je Jozo Radoš te napomenuo kako bi išao čak i do izrade naputaka ili priručnika kako koristiti europski fond za energetsku učinkovitost, tako da jedinice regionalne i lokane samouprave što lakše i kvalitetnije apliciraju za sredstva za energetsku učinkovitost.

– Moja prva ekipa s kojom ću to raditi će biti iz Bjelovarsko-bilogorske županije jer sam tu prvo došao i predstavio takve ideje, a sve što je župan govorio ide u prilog tome da ovdje postoji ekipa koja zna što radi i spremna je sudjelovati, i očekujem da ćemo zajedničkom suradnjom doista nešto napraviti. Velika je šteta kad novac koji nam je na raspolaganju, i koji plaćamo, na kraju ne iskoristiti.

Kada je u pitanju ukupno korištenje fondova za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, naši gradovi, općine ali i gospodarstva su se javljali na sve natječaje koji su bili objavljeni. Tu su ostvarene brojne mogućnosti i realizirani brojni projekti. Gotovo sve što je predano je u najvećoj mjeri i prihvaćeno, kako kaže župan Bajs, pa je tako prema uspješnosti realizacije i osmero ljudi koji su zaposleni u Županiji na projektima u potpunosti financirano iz Europske unije.
– Ponovo napominjem, ono što nam nedostaje su veliki projekti koje vodi država i ministarstva. Sredstva koja smo mi dosad ostvarili su značajna ali ona su manji dio onoga što možemo dobiti, a to ide preko države. Promet, vodoopskrba i slične stvari su pitanja koja su dio toga. I dalje radimo na našim projektima, ali očekujemo i velike projekte, poručio je Damir Bajs.

Politika Hrvatske države bi trebala biti ravnomjeran razvoj kojim bi se zaustavilo iseljavanje iz ruralnih sredina. Umjesto stvaranja uvjeta za život naši Zakoni o regionalnom razvoju više se baziraju na socijalne poticaje što se zapravo, po mišljenju Joze Radoša, svodi na kupovanje izbornih glasova. Sredstva se moraju drugačije usmjeriti i Vlada bi se trebala posebno pobrinuti za to.

Povezani članci

newsend_hgk