Crosst.hr

Započeo prvi bjelovarski Inter Fest, u Bjelovar pristigli esperantisti iz cijeloga svijeta

2017 8 esperantisti 154

U sklopu Bjelovarskog kulturnog ljeta u subotu, 5. kolovoza počeo je Međunarodni esperantski kulturni festival INTER-FEST. Iako je svečano otvorenje INTER-FESTA u nedjelju u Domu kulture u Bjelovaru, esperantisti su započeli kulturni festival otvaranjem izložbi  u Gradskom muzeju Bjelovar pod nazivom ”Moja prva početnica” i  izložbe dječjih crteža “Na krilima mašte”.

Brojne posjetitelje i esperantiste okupljene u Gradskom muzeju pozdravio je Josip Pleadin, naravno i na hrvatskom i na esperantu.

2017 8 esperantisti 37

– Izložbu smo osmislili na način kao da vas vodimo u školske klupe. Pošti su esperantisti jako zainteresirani za jezik, jezičnu ravnopravnost, prekograničnu suradnju i slično, došli smo na ideju da predstavimo ono što je nama najdraže, dakle bogatstvo jezika svijeta koji broji preko sedam tisuća jezika. Većinu njih mi ćemo jako rijetko čuti, vidjeti, a još manje razumjeti ono što se na njima govori. Vrlo je teško dječje radove izložiti u nekim ustanovama, ali bjelovarski muzej je potvrdio status Bjelovara, a to je Bjelovar – Grad prijatelj djece, rekao je u uvodu Josip Pleadin i nastavio:

 „Najstarije početnice nađene su vjerojatno u Sumeru, na glinenim  pločicama  na kojima su mali Sumerci  učili klinasta slova i srkali svoje prve slogove.  Na žalost, tih početnica u Bjelovaru nema, da ih vidimo trebali bismo skočiti do Britanskoga muzeja u Londonu, a to ipak nije nužno. Ova izložba  u Bjelovaru  ne počinje s tim sumerskim prvijencima od prije osam tisuća godina,  ali na njima se gradi dalje jer pokazuje  što se iz toga sumerskog izuma razvilo. Najstarije početnice nađene su vjerojatno u Sumeru, na glinenim  pločicama  na kojima su mali Sumerci  učili klinasta slova i srkali svoje prve slogove.  Na žalost, tih početnica ovdje nema,  za njih moramo skočiti  do Britanskoga muzeja u Londonu, a to ipak nije nužno. Neke zemlje izdaju udžbenike i na jezicima manjina. U Hrvatskoj postoje ško­le na srpskom, talijanskom, češkom, slovačkom,  ukrajinskom, rusinskom i madžarskom jeziku. U manjoj mjeri i na njemačkom, hebrejskom i romskom, no tu se uglavnom radi o vrtićima. Neke zemlje ujedinjuju napore, tako da Kosovo i Albanija zajednički izdaju početnice jer im je i jezik zajednički. To ne rade Flandrija i Nizozemska, Irska i Engleska, Bosna i Hrvatska, zemlje podijeljene zajedničkim jezikom. Jedne zemlje imaju svoje udžbenike za manjine, dok druge  uvoze knjige iz matične zemlje“.

2017 8 esperantisti 7

Podršku ovom velikom i zaista značajnom događaju, odnosno festivalu dala je i zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec.

– Kao likovnom pedagogu, ova izložba za mene je raznolikost dječje mašte, stvaralaštva, vrlina i to je ono što i nas starije nekad treba držati, baš kao i entuzijazam, vjera u budućnost, sposobnost, htjenje, rad i volja koju imaju naša djeca. Hvala vam svima koji ste došli biti dio festivala i bez obzira na visoke temperature, znam da će vam se svidjeti u Bjelovaru. Nadam se da ćete i slijedeće godine, uz možda još neke nove posjetitelje iz vaših krugova, doći u Bjelovar. Ovih dana izmjenjujte iskustva, družite se i uživajte, a svoj djeci koja su surađivala i slala radove uz pomoć svojih mentora želim da i dalje rade i stvaraju, rekla je zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec.

2017 8 esperantisti 265

U ime Bjelovarsko – bilogorske županije koja je pokrovitelj i domaćin festivala, posjetitelje je pozdravila zamjenica bjelovarsko – bilogorskog župana, Bojana Hribljan.

– Ovo je jako veliki događaj za grad i županiju. Gosti su pristigli iz cijeloga svijeta i nadamo se da će festival postati tradicija. U našem gradu, imat ćete priliku vidjeti puno predivnih ljudi i imat lijepa iskustva, susrete. Naša županija ima najviše naroda i narodnosti, jer smo multikulturalna sredina. Upravo je esperantu mjesto u našoj županiji. To je jezik koji prihvaća, njeguje, voli posebnosti naroda. Izložba obuhvaća 120 radova na 70 jezika i oko pedeset pisama, rekla je zamjenica župana Bojana Hribljan, nakon čega je uslijedilo proglašenje najboljih radova u nekoliko kategorija.

2017 8 esperantisti 296

Nakon otvaranja izložbe, u večernjim satima u Hotelu Centru održana je promocija Osmojezičnog medicinskog enciklopedijskog rječnika Joze Marevića. Subotnju večer u Bjelovaru, esperantisti su nastavili druženjem u Hotelu Central Bjelovar uz prigodni glazbeni program. Prije početka svečanog programa, esperantiste i goste pozdravila je Slavica Lovrin.

2017 8 esperanto 60

– Ova manifestacija događa se po prvi puta. U Bjelovaru esperanto ima tradiciju dužu od sto godina i upravo su bjelovarski esperantisti uspješno organizirali 9. Kongres hrvatskih esperantista u kojem se rodilo mnogo ideja. U našoj viziji i ideji, mi vidimo Inter Fest kao događanje koje će osnažiti esperantsku kulturu i sam jezik. Program festivala, kao što je vidljivo u brošuri, sadrži razne vrste literature, kazališta, glazbe, filma, tečajeva, diskusije. Inter Fest se poklapa sa 130 godina od rođenja našeg oca esperanta, poljskog liječnika Lazara Ludviga Zamenhofa. Želim da festival dosegne tradicionalnu razinu i da naša nastojanja i želje dožive drugi život, odnosno drugo izdanje slijedeće godine. Svi smo iz različitih zemalja i gradova, ali svi imamo istu želju. Da se sastanemo i da budemo ljudi, ne stranci. Mi danas nismo Hrvati, Poljaci, Rusi, Francuzi, Bosanci, Srbi i ostali, već istomišljenici kojima je jedna jedina poveznica zajednički jezik esperanto, izjavila je Slavica Lovrin koja je otvorila svečanu večer u hotelu i vodila upoznavanje sudionika.

2017 8 esperanto 84

Promociji je sudjelovao i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Naglasio je da je Bjelovaru i njegovim građanima velika čast što se tako veliki festival održava upravo u Bjelovaru, gdje je esperanto poznat i zastupljen već dugi niz godina. Posebnost Bjelovara je u tome što je grad bogate povijesti, tradicije i kulture, grad multikulturalnosti, različitosti i velikog broja nacionalnih manjina.

– Želim da festival bude uspješan te da u pauzama između mnogobrojnih događanja uspijete pronaći vremena i volje za razgledavanje našeg grada, znamenitosti i zanimljivosti. Da upoznate duh Bjelovara i njegovih stanovnika, da svojim prijateljima i obiteljima kada se vratite u svoje gradove, pričate o njemu i prenesete sve ono lijepo što ste doživjeli, rekao je gradonačelnik, podsjetivši da Inter Fest traje do 12. kolovoza.

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.