Crosst.hr

Zamjenik gradonačelnika i ravnatelji osnovnih škola o trenutnoj situaciji i testiranju učenika

2022 01 27 brajdic 22

Školarci su se 10. siječnja vratili u svoje školske klupe, no situacija je kako u cijeloj Hrvatskoj, tako i u našoj županiji po pitanju pandemije koronavirusa i dalje prilično nepovoljna. Svakodnevne visoke brojke dokazuju kako se omikron varijanta virusa širi vrlo brzo te jednako pogađa starije osobe, radno aktivno stanovništvo, učenike osnovnih i srednjih škola te vrtićance. 

– Svakodnevno komuniciram s ravnateljima naših osnovnih škola koji u ovim trenucima u potpunosti žele organizirati online nastavu. Ja ih potpuno razumijem, jer učiteljima i učenicima u ovoj situaciji nije nimalo lako i jednostavno. Isto tako nije lako niti roditeljima jer ako njihovo dijete od sedam godina nastavu prati od kuće roditelj treba uzeti godišnji odmor, a da ne govorimo da on-line nastava nikada ne može biti kvalitetna kao u učionici. Napominjem da Stožer civilne zaštite Grada Bjelovara nije propisao pravilo da ukoliko je jedno dijete ili nekoliko njih u razredu zaraženo, da svi ostaju doma. U prosjeku, u Bjelovaru imamo zaraženo tridesetak učenika po školi i mislim da to nije neka prevelika brojka. Veliki je broj djece koja nastavu prate online i to zbog jednog ili dvoje zaraženih učenika. Po meni bi logično bilo da djete koje se zarazi bude u izolaciji, a da zdrava djeca idu na nastavu. Tako da, zalažem se za nastavu u fizičkom obliku u učionici dokle god se to bude moglo, poručuje Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Bjelovara.

U utorak 25. siječnja, Nacionalni stožer civilne zaštite RH najavio je obavezu samo-testiranja učenika kod kuće i to u cilju otkrivanja zaraženosti koronavirusom. U slučaju pozitivnog ishoda testa, učenik će ostati kod kuće, odnosno vrlo vjerojatno biti upućen na PCR testiranje.

– Gledajući neke druge zemlje u okruženju, moram ponoviti da Hrvatska ipak nema toliko rigorozne mjere. Austrija i Njemačka zaista provode neke od ograničavajućih i najstrožih mjera. Osobno se ne slažem s testiranjem školaraca, jer smatram da je taj novac pametnije usmjeriti na kvalitetnije stvari, poput obrazovanja djece. Jer, zaista nisam siguran što želimo postići sada testiranjem. No, nažalost, o tome ne odlučujem ja, niti itko iz Bjelovara, kaže Brajdić i dodaje zalažem se za nastavu u fizičkom obliku u učionici dokle god se to bude moglo
TRENUTNA SITUACIJA U BJELOVARSKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA

Kakva je točno situacija u bjelovarskim osnovnim školama, saznali smo iz prve ruke, direktno od samih ravnatelja škola. 

– Od 648 učenika, njih 278 nastavu prati po modelu C, odnosno online. Trenutno je u samoizolaciji 131 učenik te 15 razrednih odjela koji su na online nastavi. Imamo 12 učitelja pozitivnih na koronavirus i oni su na bolovanju. Svakako bi bilo bolje da svi krenu s online nastavom, jer nam je užasno veliki problem pokrivati sve zamjene i bolovanja, kaže Goranka Preskočil, ravnateljica III. OŠ Bjelovar.

Prema riječima ravnateljice, situacija u II. OŠ školi pretjerano se ne razlikuje od one u drugim školama. Od 35 razreda, 14 odjeljenja radi po modelu C. 

– Imamo dosta zaraženih učenika, ali i roditelja. Dio djece je u samoizolaciji zbog članova kućanstva te dio zbog prijatelja. Uglavnom, situacija se mijenja iz minute u minutu i dosta je sve teško pratiti. U kompliciranoj situaciji se nalazimo svi, od učenika, njihovih roditelja, obitelji, pa do učitelja i ostalih školskih djelatnika. Mislim da bi nam svima bilo puno lakše da se nastava na određeno vrijeme prebaci online, smatra ravnateljica Ines Kapša.  

Nakon prošlotjedne nastave na daljinu, učenici V. OŠ sada su u svojim školskim klupama. 

– Poznato je da naša dječica imaju razne teškoće, što im dodatno otežava cijelu situaciju vezanu za pandemiju. Naši učenici su u zdravstvenom pogledu osjetljiviji i iz tog razloga ih moramo dobro čuvati i štititi. Od 13 razrednih odjela, ovaj tjedan imamo 5 na daljinu. Učenici koji imaju bilo kakve simptome, nastavu prate od kuće. Učitelji su nam uglavnom dobro, pa nekako uspijevamo organizirati i izvršavati sve školske obveze, otkriva Jasmina Vuković, ravnateljica V. OŠ Bjelovar. 

Od ukupno 36 razrednih odjeljenja u bjelovarskoj IV. OŠ, ukupno 17 školu pohađa online. Ravnatelj škole ističe kako je stanje prilično teško, no da cijeli kolektiv daje sve od sebe kako bi se učenici obrazovali sa što manje problema. 

– Nastavu uspijevamo održati uživo, no sve je veći broj učitelja koji idu u izolaciji. Ukoliko će se situacija pogoršavati, morat ćemo u suradnji s epidemiolozima, Gradom Bjelovarom i bjelovarskim Stožerom civilne zaštite poduzeti određene daljnje korake, poručuje ravnatelj Nikola Margetić.  

Nažalost, ništa bolja situacija nije ni u I.OŠ u kojoj obolijeva sve više učitelja.  

– Zasada se još uvijek uspješno pokrivamo sa zamjenama. Situacija se mijenja konstantno i doslovno nitko od nas ne zna što može očekivati u narednim satima, pa i minutama. Online nastavu trenutno pohađa 18 razreda, od ukupno 42, kazala je Martina Supančić, ravnateljica I. OŠ Bjelovar.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.