Crosst.hr

Zajedničko pismo 24 europske regije predsjednicima EU komisije, Europskog vijeća i EU parlamenta: Uključite nas aktivno u rasprave o oporavku Europske unije

2020 12 21 153833

Inicijativu potpisale i hrvatske županije: Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija

Varaždinska županija je jedna od 24 regije iz devet država članica Europske unije koje su uputile zajedničko pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju i drugim institucijama, od kojih su zatražili da u trenucima borbe protiv pandemije koronavirusa u rasprave o oporavku Europske unije na najvišim razinama uključe upravo regije. Pismo je rezultat inicijative Vlade Katalonije.

– Zahtijevamo da budemo aktivno uključeni u kreiranje i provedbu Mehanizma za oporavak i otpornost i nacionalnih planova koji će se usvojiti nakon toga. Pozivamo političke vođe EU institucija i država članica da se obrate direktno regionalnoj razini. Regije su spremne, voljne i sposobne doprinijeti politikama oporavka Europske unije koje su usmjerene na zajednički izazov s kojim se svi suočavamo, ističe se u pismu u kojem se donositelje odluka poziva da prepoznaju dodanu vrijednost regionalnih razina u EU programu oporavka.

Pismo su potpisale 24 regije iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Finske, Francuske, Italije, Njemačke, Poljske i Španjolske, među kojima su višemilijunske regije kao što su Bavarska s 13 milijuna stanovnika, Baden-Württemberg s 11 milijuna, Katalonija sa 7,5 milijuna i Lazio s 5,8 milijuna kuna. Riječ je o regijama u kojima ukupno živi više od 87 milijuna stanovnika.

Iz Hrvatske su potpisnice, uz Varaždinsku županiju, i ostale županije sjeverne i središnje Hrvatske: Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija. Oni su s inicijativom upoznali premijera Andreja Plenkovića, ministricu regionalnoga razvoja i fondova EU Natašu Tramišak, potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju, gospođu Dubravku Šuicu, te sve hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu. 

– Župani sjevera Hrvatske svojim čvrstim stavovima i zalaganjem za zaštitu interesa stanovnika našeg područja pokazuju da imaju jasnu viziju razvoja. Kontinuirano ukazujemo na potrebu da sjever Hrvatske dobije status koji zaslužuje i uvijek ćemo zajednički reagirati na nedosljednost ili nepravdu u kreiranju i/ili provedbi politika koje se tiču regionalne razine, zalažući se za ravnomjeran razvoj svih dijelova Republike Hrvatske. Cijeneći nastojanja nacionalne razine Republike Hrvatske da aktivnije uključi jedinice područne (regionalne) i lokalne samouprave u sve procese donošenja odluka razvoja i provedbe politika regionalnog razvoja, smatramo da prostora za napredak ima te da ćete uvažiti ovo otvoreno pismo regija. Isto očekujemo od razine institucija Europske unije, u skladu s principom supsidijarnosti i načelom upravljanja na više razina, kao temeljnih odrednica politika Europske unije, ističu petorica župana, Damir Bajs, Radimir Čačić, Željko Kolar, Darko Koren i Matija Posavec.

Župani u zajedničkom obraćanju napominju da su zajedničko pismo prema Ursuli von der Leyen, Charlesu Michelu i drugim visokim EU dužnosnicima uputile regije koje dolaze iz država osnivačica Europske unije, pa sve do županija najmlađe države članice, Republike Hrvatske.

– Potpisivanjem ovog pisma zaključuje se da neto uplatiteljice u EU proračun poput Flandrije, saveznih pokrajina Bavarske i Baden –Württemberg imaju isti problem kao i korisnici sredstava tog proračuna, kojima na raspolaganju stoje izdašnija sredstva. Svima je zajedničko da žele aktivniju ulogu u procesu donošenja odluka, posebno onih  koje se tiču post-Covid oporavka u trenutku priprema novog programskog i financijskog razdoblja EU-a, navode župani.

U pismu čelnim ljudima Europske unije ističe se da su za vrijeme krize uzrokovane COVID-19 pandemijom, europske regije bile, i još uvijek jesu, na prvoj liniji obrane poduzimajući stalne aktivnosti kako bi se osigurao održiv oporavak.

– U skladu sa svojim različitim ovlastima, uvele smo učinkovite i pravovremene mjere kao odgovor na hitnost postupanja u području zdravstva u situaciji koja je u konačnici rezultirala  ekonomskim i društvenim posljedicama. Uvođenjem vlastitih mjera, razvili smo i proveli regionalne planove oporavka, te smo realocirali europska sredstva u skladu s mjerama i instrumentima koje je predložila Europska komisija za otporniju Europu, koja se temelji na zelenoj i digitalnoj tranziciji. Kriza uzrokovana Covid-19 krizom ne poznaje državne granice, a različite regije suočene su s raznim izazovima. Mjere regija ključne su za izbjegavanje jednoobraznog pristupa država članica te za jačanje prekogranične suradnje, navedeno je u zajedničkom pismu 24 europskih regija.

– Imamo bogato iskustvo u upravljanju i provedbi projekata iz raznih europskih fondova i programa,  istovremeno pretvarajući ciljeve politika Europske unije u konkretne aktivnosti na našim područjima. To nas čini ključnim čimbenicima u okviru upravljanja na više razina Europske unije. Europa može iz ove krize izaći jača samo ako je njezinim regijama, svakoj u okviru svojih ovlasti, omogućeno provesti te dinamične politike. Uloga je regija u tom pogledu ključna za održiv, pravedan oporavak od COVID pandemije, čime se može osigurati da nitko ne bude izostavljen. Na temelju svega navedenog, mi, regije potpisnice ovog pisma, obvezujemo se da ćemo poduzeti zajedničke napore za jačanjem uloge regija u procesu donošenja odluka za oporavak od krize uzrokovane COVID pandemijom. Obvezujemo se na proaktivan i konstruktivan način doprinositi tim raspravama, između ostalog, razmjenom informacija o regionalnim planovima oporavka i primjerima dobre prakse u upravljanju EU fondovima, zaključuje se u pismu.

 

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.