Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Zahvaljujući sufinanciranju Grada Bjelovara roditelji manje plaćaju vrtiće i obrte za dadilje

2019 vrtici dadilje 28

Nakon sniženja cijene smještaja djece u svim bjelovarskim vrtićima, na red su došli i obrti za usluge dadilja. Naime, Odlukom gradonačelnika Grada Bjelovara, povećava se sufinanciranje smještaja djece u obrte za usluge dadilja za 100,00 kuna, kako bi se za taj iznos smanjila cijena i roditeljima koji su dali svoju djecu na čuvanje i brigu u obrte za dadilje.

Tim povodom je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, u petak 25. siječnja potpisao nove Ugovore o sufinanciranju obrta za usluge dadilja Rafael, Palčica i Zvjezdice, u kojima je smješteno 30 djece.

Gradonačelnik Dario Hrebak naglasio kako će se fokusirati na  povećanje broja djece, koja pohađaju neki oblik predškolskog odgoja.

– Kao što znate, mi smo se s našim koalicijskim partnerima dogovorili da ćemo posebnu pozornost posvetiti vrtićima; u ovih zadnjih godinu i pol dana je cijena vrtića pala sa 750 na 500 kuna. Mislimo da je to značajna demografska mjera, međutim u svemu tome bi na kraju ostale zakinute dadilje. Ovo je jedna dobra poruka da su nam jednako vrijedni i obrti dadilja. Odlučili smo da se sufinanciranje smještaja djece u obrtima iz usluga dadilja povećava za 100 kuna po djetetu –  to će značiti da je Grad s dosadašnjih 400 kuna, s koliko smo sufinancirali dadiljstvo, taj iznos povećao na 500 kuna po djetetu.

Podsjetimo, Grad Bjelovar sufinancira obrt za dadilje redovito, još od 2014. godine.

Uskoro – ja se nadam od ožujka, kreće i popodnevna smjena u vrtićima; to je projekt težak 13, 8 milijuna kuna. Konačni cilj nam je imati zadovoljne tete u vrtićima i dadilje, zadovoljna vodstva vrtića, zadovoljne roditelje i ono najbitnije, da počnemo povećavati i opseg djece koja pohađaju dadiljstvo ili naše bjelovarske vrtiće.

U Europi je prosječno 90% pohađanje djece u vrtićima, u Hrvatskoj je to ispod 40%, a u gradu Bjelovaru je to negdje oko 50-ak posto, što je još uvijek sramotno u odnosu na onih 90%, koliko je danas neki standard u europskim zemljama. Znanstveno je dokazana činjenica da djeca koja pohađaju jedan oblik predškolskog odgoja imaju veće šanse da uspiju u životu od onih koji su doma. Stoga ćemo se mi posebno fokusirati na ovu sferu predškolskog odgoja, rekao je Hrebak te dodao kako je u bjelovarske vrtiće uloženo više od 33 milijuna kuna.

U godinu i pol dana izračunali smo da smo 33,5 milijuna kuna uložili u sustav vrtića; na način da smo ili uložili, ili realizirali, ili imamo potpisane ugovore kroz koje ćemo u sljedećih godinu ili dvije uložiti – a svake godine ulažemo još onih redovitih 14, 15 milijuna kuna kako bi vrtići mogli funkcionirati.

Gradonačelnik je spomenuo i budući vrtić u Gudovcu, vrijedan 8 milijuna kuna, ali i planiranu izgradnju vrtića u Zvijercima; naime, ta 2 vrtića trebala bi dugoročno pomoći u rješavanju situacije vezane uz predškolski odgoj u gradu Bjelovaru, kroz 7 do 8 godina.

2019 vrtici dadilje 6

– Imamo problema s jasličkom dobnom skupinom gdje razmišljamo da za tu dobnu skupinu još nešto napravimo; dobili smo od nadležnog ministarstva sredstva kroz nacionalni program za projektiranje vrtića i jaslica u Zvijercima. Imamo i vrtić u Gudovcu, gdje će također biti jedna mala vrtićka skupina i jedna miješana skupina – ukupno 60 djece, a projekt je vrijedan 8 milijuna kuna. Moja želja je da budemo jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji će  dići opseg participacije djece u vrtićima; popodnevna smjena u vrtićima nam je sjajna prilika da barem na taj način motiviramo roditelje koji nisu skloni vrtićima, da njihova djeca dolaze na barem 2, 3 sata – vrtić je besplatan, a za sada 30, 40 djece čeka na upis u gradske vrtiće, zaključio je gradonačelnik.

 

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Bjelovara Ante Topalović smatra da bi umjesto jednokratnog financiranja djece, Grad roditeljima trebao pomagati dugoročnije.

2019 vrtici dadilje 11

– Kad u Gradu razmišljamo o tome na koji način možemo poboljšati demografiju te olakšati našim sugrađanima život, to je zasigurno da im smanjimo troškove u ovom segmentu brige o djeci. Neke stvari možda u nekim trenucima djeluju male, ali kad se pribroji da je ove godine PDV smanjen na većinu potrepština vezanih uz djecu, kad se pribroji da su snižene cijene vrtića i da se snižavaju cijene dadiljstva, također udžbenici – koji će zasigurno biti besplatni, to je onda ipak popriličan iznos sredstava koje jedna obitelj zadržava za neke druge troškove.

Nisam pobornik velikih financijskih iznosa koji se jednokratno daju djeci, već mislim da je puno bolje i puno korisnije da se taj iznos sredstava razvuče kroz cijelo djetinjstvo i na taj način se roditeljima olakša funkcioniranje i suživot, istaknuo je Topalović.

– Zahvaljujemo se Gradu na suradnji koja traje već 4 godine i roditeljima puno znači i ovih 100 kuna kojih će moći iskoristiti za nešto drugo u svom kućnom budžetu. U mojem obrtu je potpuna cijena 1500 kuna po djetetu, a s ovom subvencijom će cijena za roditelje biti 1000 kuna. Ima dosta zainteresiranih za naše obrte, ali kada je počela priča o sniženju cijena u vrtićima, roditelji su i nama upućivali upite vezane uz povećanje subvencije za naše obrte. Stoga smo mi komunicirali s gradonačelnikom i njegovim suradnicima koji su povećali subvenciju s 400 na 500 kuna, rekla je Ivka Pranjić, vlasnica obrta Rafael, te je pojasnila:

2019 vrtici dadilje 15

– Obrti mogu čuvati djecu od 6 mjeseci do 14 godina, no saživjelo je to da obrti čuvaju djeci do predškolskog uzrasta, a najkvalitetnije čuvanje se vidi u obrtima za jasličku dob djece zato jer su grupe malene; obrt može čuvati do 12 djece na kojih rade dvije tete. Što se tiče jasličke dobne skupine, oni su u malim grupama i pristup prema njima je više obiteljski te djeca k nama dolaze s puno manje stresa.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje i sport u Gradu Bjelovaru Milan Mateković je rekao kako bjelovarske obrte dadiljstva trenutno pohađa 30-ero djece, a napomenuo je i kako Grad Bjelovar sufinancira samo djecu predškolskog uzrasta i u obrtu dadilja. Doduše, u praksi ni nema starijih uzrasta koji bi koristili usluge dadilja. 

 • 2019_vrtici_dadilje_6
 • 2019_vrtici_dadilje_5
 • 2019_vrtici_dadilje_11
 • 2019_vrtici_dadilje_15
 • 2019_vrtici_dadilje_18
 • 2019_vrtici_dadilje_23
 • 2019_vrtici_dadilje_28

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.