Crosst.hr

Za 1088 učenika bit će osiguran topli obrok putem novog europskog projekta i sredstvima BBŽ

2016 09 gradzupanija 31

Riječ je o projektu osiguravanja školske prehrane za djecu od rizika siromaštva

Početkom ove školske godine kreće u realizaciju Europski projekt osiguravanja toplog obroka za školsku djecu u riziku od siromaštva. Na konferenciji za novinare koja je organizirana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji povodom potpisivanja ugovora s ravnateljima škola u kojima će se provoditi ovaj projekt, u utorak je govorila Đurđica Ištef Benšić, zamjenica župana koja je rekla da je Javni poziv bio raspisan tijekom ljeta.
– Riječ je novom Europskom projektu koji se provodi u našim školama sa početkom ove školske godine. Dakle, tijekom ljeta je bio raspisan javni poziv pod okriljem EU i operativnog programa za hranu i osnovne materijalne uvjete u razdoblju od 2014. do 2020. u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebitije i posredničkog tijela Ministarstva socijalne politike i mladih. Javni poziv bio je koncipiran tako da se moglo 12 županija koje spadaju u prvu skupinu razvijenosti, koje imaju indeks razvijenosti niži od 70 posto. Naša županija kao osnivač 21 osnovne škole prijavila se na taj javni poziv u partnerstvu sa školama. Olakotna okolnost u javnom pozivu bila je i ta, što smo trebali izdvojiti one učenike iz onih obitelji koje su u riziku od siromaštva. Tom prilikom nismo se morali obraćati Centrima za socijalnu skrb, nego se smatra da su upravo škole te koje mogu procijeniti koji su to učenici i koje su obitelji u riziku od siromaštva; na primjer oni roditelji koji rade, a možda ne dobivaju plaću za svoj radi, ili oni koji su radili pa su ostali bez posla. Dakle, oni nisu uključeni u sustave Centara za socijalnu skrb i to su učenici koje je trebalo prikazati u ovom projektu kako bi i ta djeca dobila topli obrok u svojim školama. Olakotna okolnost je bila i ta što nije trebalo pisati koja su to imena i prezimena, nego je trebalo prikazati broj koliko je to djece. Minimalni iznos je bio 10 tisuća kuna, maksimalni milijun kuna, a otegotna okolnost je bila to što nismo mogli prijaviti prosječnu cijenu obroka po djetetu nego je projekt trebao biti napisan prema količini hrane, a ta količina hrane mora biti usklađena sa normativima za prehranu djece u osnovnim školama. Bio je zaista prilično veliki posao prikazati svu količinu hrane tijekom cijele školske godine koja je potrebna za kvalitetnu prehranu djece, a cilj je bio doći do prosječne cijene hrane po obroku. Prosječna cijena koja je prihvaćena kroz naš projekt je 6,93 kune. S obzirom da se radilo o prilično obilnoj dokumentaciji koja je bila potrebna, škole će dobiti po jedan primjerak tog ugovora jer to je važno zbog pravdanja sredstava, rekla je Đurđica Ištef Benšić i dodala koliko će učenika imati topli obrok, a riječ je o 791 učeniku u 21 osnovnoj školi.

Đurđica Ištef Benšić također je rekla da su sličan projekt prošle godine provodile udruge i Crveni križ s područja županije, i da je najviše djece bilo putem Udruge osoba s invaliditetom Daruvar.
-Stoga smo za ovu školsku godinu obratili se udruzi i zatražili upravo tu tehničku pomoć kod pravdanja sredstava. Zahvaljujem se Udruzi i voditelju projekta Davoru Mariću, vama ravnateljima i vašim suradnicima koji ste pomogli u prikupljanja podataka te Regionalnoj razvojnoj agenciji koja je sve to posložila kako bi dobili 957 tisuća kuna za tople obroke naših učenika.

O projektu govorio je i Davor Marić, izvršni direktor Udruge osoba s invaliditetom Daruvar.
-Projekt osiguravanja školske prehrane za djecu od rizika siromaštva izrađen je od strane Regionalne razvojne agencije. Ovaj projekt financira se sredstvima iz Europskog fonda za najpotrebitije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Bjelovarsko-bilogorska županija potpisala je ugovor 28. kolovoza, 2016. za provedbu projekta.

U ime partnera projekta zahvalio se ravnatelj OŠ Končanica Jaromir Vrabec.
-Zahvaljujem se na ovom pozivu i zaista ste nas sve obradovali. Moram reći da Bjelovarsko-bilogorska županija već duže vremena prepoznaje problem u našim školama, a to je prehrana naših učenika. Aktivno su se uključili i prošle godine, a sada ovim projektom najviše smo obradovali roditelje. Koliko to roditeljima znači, iznijet ću samo jedan podatak od jedne višečlane obitelj koja je rekla da su uštedjeli više od jedne plaće. Zaista je na ovaj način, pomoć dobro došla školskim kuhinjama, a najviše roditeljima koji vrlo teško pronalaze sredstva jer je prosječna cijena obroka 6 kuna dnevno, a kada to zbrojimo godišnje dođemo do cifre od 1000 kuna. Ako roditelji imaju više djece onda je ta cifra i puno veća, rekao je ravnatelj Jaromir Vrabec i još jedanput zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Damir Bajs, Bjelovarsko-bilogorski župan rekao je da dobar dio naših roditelja ima potrebu za pomoći, pa čak i kod osnovnih stvari.
– Mi se nismo povodili prema kriterijima Centara za socijalnu skrb, već procjenom škola, jer škole najbolje znaju kome treba takva pomoć. Što se tiče topli obroka prije ovog projekta, Bjelovarsko-bilogorska županija iz proračuna za 2015. godinu, izdvojila je 270 tisuća kuna i osigurala prehranu za 297 učenika osnovnih škola. Međutim, u prijavi na ovaj natječaj još 791 učenik dobiti će topli obrok. Županija će i dalje ostati kod potpore za učenike koje je i prije podupirala. Tako će Županija preko vlastitih sredstava i ovog projekta imati na brizi 1088 učenika naših osnovnih škola. To znači da će svako šesto dijete imati pravo na besplatan topli obrok u školi. Treba se pridodati i dio školaraca koji imaju pravo preko općina i gradova. Kada imamo više djece u istoj obitelji, to je značajna pomoć prema obitelji. Kao što sa rekao, Županija će pratiti vlastitim sredstvima oko tristotinjak učenika koji ne ulaze u ovaj program i nadam se da će ovaj program nastaviti se i u idućim godinama. Ovo nije najveći program kada gledamo projekte iz EU, ali kada govorimo o tome kome ta sredstva idu i na koji će se način rasporediti, jedan je od najvrjednijih programa koje imamo, rekao je župan Damir Bajs prije potpisivanja ugovora sa ravnateljima škola u kojima će učenici dobivati besplatne obroke zahvaljujući ovom projektu.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.