Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Visoka tehnička škola Bjelovar – OBRAZOVANJE – INOVATIVNOST – PODUZETNIŠTVO

2016 06 vtsbjelovar 15

Visoka tehnička škola u Bjelovaru i Studentski zbor Visoke tehničke škole bili su suorganizatori ove konferencije pod nazivom OBRAZOVANJE – NOVATIVNOST – PODUZETNIŠTVO

Uz podršku Visoke tehničke škole Bjelovar, Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH i Grada Bjelovara u velikoj vijećnici grada Bjelovara, održali su konferenciju OBRAZOVANJE – INOVATIVNOST – PODUZETNIŠTVO koju je inicirao Studentski zbor Visoke tehničke škole u Bjelovaru. U aktivnostima uz ovu konferenciju sudjelovali su sveučilišni profesori, nastavnici, studenti, srednjoškolci, učenici bjelovarski osnovnih škola i djeca iz Dječjeg vrtića Bjelovar.

O razlozima za ovu konferenciju govorila je Elizabeth Hedl, predsjednica Studentskoga zbora Visoke tehničke škole Bjelovar. – Cilj je da se potakne inicijativa, da se pokrene nešto oko povezanosti obrazovanja i tržišta rada. Da se potakne studente na inovativnost i kreativnost, a također i na poduzetništvo. Imamo tri radionice. U jednoj od njih će djecu i učenike poticati na kreativnost i inovativnost kroz pokuse. Jedna od radionica je Robot, a riječ je o u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, koji će zanimljive robote prikazati djeci iz vrtića. Također će pokazati kako se ti roboti mogu koristiti kod djece oboljele od autizma. Zaokružit ćemo priču s radionicom iz poduzetništva, kako pokrenuti vlastiti posao. Jedan od najvažnijih događaja je Panel rasprava o povezanosti tržišta rada s obrazovanjem, što je aktualna tema. Mladi se moraju aktivirati oko povezanosti tržišta rada i obrazovanja. Moraju biti glasni i više se aktivirati. Ne smiju biti zadovoljni s malo, već uvijek moraju tražiti više. Skoro 80 posto studenata koji završe Visoku tehničku školu pronađe posao. Rezultati su odlični. Velika je prednost što imamo puno praktičnog rada. Iskustvo, naravno, poslodavci cijene – rekla je Elizabeth Hedl, predsjednica Studentskog zbora Visoke tehničke škole u Bjelovar.

Tatjana Badrov, zamjenica dekana govorila je o ciljevima konferencije.
– Poticanje poduzetništva i primjene inovacija u svakodnevnom životu. Ovih dana kada je obrazovanje vruća tema u zemlji ponekad nisu potrebne generalne reforme da se reformiramo iznutra. Primjer naših studenata je da upravo mladi potiču promjene i inovativnosti, a na nama odraslima i nastavnicima je da to pokušamo primijeniti. Imamo najmanje 692 razloga zašto to moramo napraviti. Toliko je naših studenata u ovom trenutku. Imamo 34 argumenta da to moramo i možemo napraviti; toliko je nastavnika u punom, odnosno kumulativnom radnom odnosu. Od 2010. godine na Visokoj tehničkoj školi je Poduzetničko-tehnološki inkubator, rasadnik ideja i inovativnosti. Cilj nam je da studenti kasnije zažive svoje ideje. Prema podacima Mirovinskoga osiguranja i Zavoda za zapošljavanje 79,1 posto studenata Visoke tehničke škole u roku od tri mjeseca nakon završetka studija pronalazi posao. To je daleko iznad prosjeka RH i gotovo blizu prosjeka EU – rekla je Tatjana Badrov.

Konferencija je protekla u brojnim temama i radionicama, a predavanja su držali brojni predavači s raznih fakulteta i ustanova.

Pročitajte još