Crosst.hr

(VIDEO) Božićna poruka biskupa Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslava Huzjaka

mons. dr. Vjekoslav Huzjak

„Ne bojte se… Danas vam se u Davidovu gradu rodio Spasitelj, Krist Gospodin.“ (Lk 2, 10 – 11)

Predraga braćo i sestre u Kristu i svi ljudi dobre volje!

Svatko od nas iskusio je u svome životu određenu nesigurnost i nelagodu u prijetećim situacijama u kojima nije bio siguran što će se dogoditi, a nije mogao na to utjecati. Ako je ta prijetnja uključivala opasnost po zdravlje, bilo nas osobno ili naših bližnjih, u nama se javljao strah i zabrinutost koja je lako prelazila u tjeskobu i očaj ako je u pitanje bio doveden i sam ljudski život.

U godini koja je iza nas, čitavo se čovječanstvo suočilo s pandemijom bolesti COVID 19 koja je prouzročila poremećaje na svim područjima ljudskoga života i djelovanja, bilo osobnog bilo društvenog. Ona je, također, potakla čovjeka današnjice na preispitivanje svih odnosa u društvu, kao i pitanje u čemu je to sigurnost današnjeg čovjeka. Pandemija je, na specifičan način mobilizirala sve države svijeta i promijenila prioritete, pokazala veličinu ljudske solidarnosti i požrtvovnosti, ali, nažalost i ljudske neosjetljivosti i nesposobnosti za žrtvu, suosjećanje i empatiju. Recimo i to da je izazvala do sada neviđenu medijsku pozornost kojom se prate događaji vezani uz ovu pošast na lokalnim razinama kao i na razini čitavoga svijeta.

Budući da se radi o ugrozi koja uzrokuje smrt ne malog broja ljudi, osobito starijih i onih čije je zdravlje narušeno nekim drugim bolestima, strah od zaraze normalna je ljudska reakcija. No taj strah nije paralizirao ljudski rod, već ga je pokrenuo na odlučnu borbu s pandemijom u koju su se uključili mnogi kako bi, na bilo koji način, pridonijeli stavljanju bolesti pod kontrolu, odnosno njezinom suzbijanju.

Ne smijemo zaboraviti niti potres koji je pogodio naš glavni grad Zagreb i okolicu, koji je prouzročio mnogo straha i patnje ljudi, a čije će se posljedice osjećati još dugo.

Svjedoci smo i drugih nevolja, osobnih, obiteljskih i društvenih, koje uzrokuju stanje nesigurnosti i straha pred budućnošću s jedne strane, dok s druge strane potiču ljude, osobito one koji su odgovorni u društvu, na traženje rješenja i djelovanje koje će to stanje promijeniti i pokrenuti društvo u pozitivnom smjeru.

U tim i takvim okolnostima slavimo Božić, rođenje Spasitelja i Gospodina našega Isusa Krista, događaj povijesti spasenja kojim nam Bog, uvijek iznova poručuje da nam je blizu, da je uz nas u svim okolnostima našega ljudskoga života, da mu je stalo do čovjeka i njegova vremenitog i vječnog života u skladu s njegovim temeljnim određenjem koje proizlazi iz Božje stvoriteljske ljubavi.

On nas traži i pohađa i onda kad se mi od Njega udaljavamo i kad ga zanemarujemo u svojim svakodnevnim brigama i trci života. Rođenjem u Betlehemskoj štalici Bog nam otkriva svoju blizinu osobito u trenucima straha, neizvjesnosti, patnje i stradanja. Anđelova riječ pastirima „Ne bojte se“ odzvanja danas snažno u našim srcima i našim ušima.

Bog sâm silazi među nas da bi nas oslobodio naših strahova i nesigurnosti, da bi nam pokazao da je On jedini pravi oslonac koji ne može iznevjeriti i jakost našega ovozemaljskoga putovanja. U malenosti i krhkosti Novorođenoga Djeteta mi prepoznajemo sebe i svoju, često, tegobnu svakodnevnicu, ali u isto vrijeme otkrivamo Spasitelja koji je s neba sišao upravo radi nas i radi našega spasenja. On je taj koji nam vraća sigurnost i samopouzdanje, ozdravlja sve naše odnose čineći nas spremnima žrtvovati se za bližnjega, pokazati mu pažnju i brigu koja njega neizmjerno raduje, a nas same obogaćuje.

Sin Božji, rođen od Djevice Marije, praćen neizmjernom brigom i pažnjom svetoga Josipa, uzdiže naše ljudsko dostojanstvo iznad svih tzv. ljudskih prava i društvenih normi jer u čovjeku pali onu iskru ljubavi koja ga vodi putem Božje ljubavi i potpunoga predanja. Čovjekovo srce osvjetljeno tom ljubavlju sposobno je vidjeti čovjeka kraj sebe, brinuti o njegovom kao i vlastitom dostojanstvu, boriti se za opće dobro, iskorjenjivati društvena zla poput mita i korupcije, odbacivati pomisao na vlastitu korist iskorištavajući druge, opraštati i tražiti oproštenje. U današnjim okolnostima to se bogatstvo ljudskoga života obasjana betlehemskim svjetlom očituje u našoj odgovornosti prema bližnjima koju pokazujemo poštivanjem svih mjera koje čuvaju njihovo zdravlje, makar nam to ponekad stvara neugodu.

Pomislimo samo na medicinsko osoblje koje nesebično i uz nadljudske napore brine o oboljelima prepoznavajući u njima Isusa koji je rekao: „Što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25, 40). Slično čine i svi oni koji pohode bolesne, makar i samo telefonskim pozivom, brinu za one u izolaciji, tješe one koji su tužni, osobito obitelji koje su izgubile nekog od svojih članova, oni koji redovito upućuju svoje žarke molitve za sve ljude u potrebi, volonteri koji svoje vrijeme posvećuju bližnjima u potrebi.

Novorođeni Isus upućuje svoj pogled i na sve one koji vrše odgovorne i vodeće službe u društvu te ih potiče na razboritost, požrtvovnost i predanost u brizi za opće dobro. Naše su oči uprte osobito u znanstvenike, političare i gospodarstvenike koji imaju silnu odgovornost, kako u svijetu tako i u našoj dragoj domovini Hrvatskoj. Pogled na Božansko Djetešce neka i njima dade snagu i nadahnuće da u svojoj službi prepoznaju put služenja Bogu i čovjeku na boljitak cijeloga društva.

Slaveći svetkovinu Božića radujemo se blizini Božjoj u našim životima. Iako su okolnosti neuobičajene i povezane s mnogim poteškoćama, naći ćemo put kako jedni drugima, na siguran način, čestitati Božić. Možda sada jasnije vidimo da je čovjeku najpotrebniji čovjek, a da bi on to doista mogao biti potrebna mu je ljubav Bogočovjeka koji se rađa za nas u štalici.

Sve Vas, draga kršćanska braćo i sestre kao i sve ljude dobre volje, neka ozari toplina Božića, neka Vam srca ispuni blizina i ljubav Novorođenoga Spasitelja, da jedni drugima budete radost i veselje te da svi zajedno u Njemu nađemo utjehu, mir i snagu za vrijeme koje je pred nama.

Svima sretan Božić i blagoslovljena nova 2021. godina!

 

Bjelovar, o Božiću 2020.

                                                                            †Vjekoslav Huzjak

                                                                  biskup bjelovarsko-križevački

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.