Crosst.hr

Veliki svečani bal u čast dolaska carice Marije Terezije otvorio najveću bjelovarsku manifestaciju Terezijanu

2017 6 terezijana drugi dan 189

Sinoć je održan prvi dan bjelovarske Terezijane. Iako su neki programi bili odgođeni zbog lošeg vremena, manifestacija je u večernjim satima privukla dovoljan broj posjetitelja koji su uživali u raznolikoj ponudi u samom centru grada. Već tradicionalno, Bjelovarčane i ostale goste Terezijane pozdravila je carica Marija Terezija, koja je u centar grada stigla sa svojom raskošnom kočijom. Svoje svečano obraćanje uputila je pučanima, velikašima, plemićima, husarima, građanima. U kratkim crtama iznijela je najvažnije povijesne podatke koje se tiču njezine vladavina, nastanka Bjelovara, provedenih reforma, obavezne sadnje krumpira, ukidanja torture, uvođenja plaćanja papirnatim novcem i slično. Ubrzo je uslijedio i prikaz časničkog bala kojeg su uprizorili članovi HORKUD-a Golub. Raspoložena carica vješto je pozirala s posjetiteljima, s njima razgovarala i „nabacila“ pokoju pošalicu. Službeno otvaranje Terezijane nije propustio ni novi gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak koji je od prvog dana krenuo raditi vrlo aktivno i energično.

2017 6 terezijana drugi dan 85

– U kampanji sam već naglasio da mi, ako postanem gradonačelnik, neće trebati nikakvo vrijeme za uhodavanje. Već do sada smo održali puno sastanaka i iskomunicirali dosta toga. Time šaljem jasnu poruku na koji ću način odrađivati svoj mandat. U organizaciji Terezijane nisam sudjelovao, ali pohvaljujem sve što je bivša gradska vlast osmislila. Mislim da je manifestacija nakon dosta godina dobra. Osjeti se spoj urbanog, domaćeg „štiha“, i tradicionalnog. Vjerujem da će ova Terezijana biti uspješna, jer program je raznolik i ima dobrih izvođača. Slijedeće godine nećemo puno toga mijenjati. Ići će se u neke manje izmjene, ali ćemo ovaj koncept više – manje zadržati. Sve više ćemo ciljati na veći broj posjetitelja izvana. Također, naglasak će i dalje biti na našim domaćim proizvodima, kulturnoj baštini, suvenirima, OPG-ovima i slično, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak.

2017 6 terezijana drugi dan 166

Zanimljivo je da carica Marija Terezija, iako je utemeljila Bjelovar, u njemu nikada nije ni bila, no kao bitna povijesna ličnost postala je lajmotiv za stvaranje priče vezane za bjelovarsku najveću gradsku feštu. Ove godine se obilježava 300 godina od njezinog rođenja, u povodu čega je i priređen veliki svečani bal.

– Vratili se smo se konceptu održavanja Terezijane tijekom jednog vikenda, a što se tiče glazbe i popratnih sadržaja, potrudili smo se zadovoljiti sve ukuse, od mlađe publike, pa do nešto starije. Od svih nastupa, posebno bih istaknula vraćanje festivala „Djeca, radost, pjesma“, koji je u Bjelovaru prvi puta održan 1979. godine. Tijekom tri, odnosno četiri dana, imamo jako puno koncerata, nastupa uličnih performera, dječjih predstava, a tu je i preko 35 domaćih izlagača na štandovima, oslikavanje zgrada i autobusa, nastupi husara i slično. Bogata je i ponuda jela i pića. Pristiglo nam je i 28 husara iz Mađarske. Prikazati će neke svoje vještine, od mačevanja, jahanja. Svojim dolaskom i sudjelovanjem, svakako će uveličati caričinu povorku, rekla je Ana Kelek, direktorica Turističke zajednice Bilogora – Bjelovar.

U Bjelovar je povodom Terezijane pristiglo oko 20 umjetnika iz Hrvatske i Europe koji svoja likovna umijeća i kreativnost prikazuju kroz izradu velikih murala, odnosno oslikavanje pročelja zgrada, ali i starih autobusa koji se nalaze u gradskom parku. Svojim crtačkim sposobnostima, potaknuli su veliki interes i znatiželju kod građana, koji za ovakve sadržaje imaju samo riječi hvale.

2017 6 terezijana drugi dan 441

– Vaš Bjelovarčanin Pavle Tandara i ja znamo se već jako dugo i ovo nije moj prvi posjet Bjelovaru. Tu sam već oslikavao neke zidove, no čini mi se da se u Bjelovaru po prvi put oslikavaju veće površine zgrada i da je Pavle prvi put okupio veći međunarodni tim umjetnika. Ja sam na gradskom korzu naslikao jednog plavog mačka koji lovi mjesec. Mačak se zapravo na neki način s tim mjesecom poigrava, kao što to radi i sa loptom. U principu, veće površine odradim kroz pola dana ili dan. Za mačka mi je trebalo jedno popodne. No, ako je riječ o kompleksnom radu, na njemu se znam zadržati i po tjedan, dva. U inozemstvu sam odradio brojne projekte, izložbe, radionice, predavanja. Vrlo sam povezan sa globalnom scenom, u smislu graffiti-arta, a jako me zanima i glazbena scena, kao poveznica audio i vizualnog izričaja. Imam nekoliko redovitih projekata u Sisku, Vukovaru, Zagrebu, Bolu, Dubrovniku i slično. S radom sam krenuo već od malih nogu, crtao sam s pastelama, bojicama, kredama, što je i karakteristično za taj period. S odrastanjem se to premetnulo u nešto veće i ozbiljnije. Skica za svaki slijedeći rad izgleda poput doktorskog recepta kojeg nitko ne može pročitati osim mene. One mi više služe kao smjerokazi. Ovakva se umjetnost u našim krugovima sve više i više prepoznaje, podržava. Tome u prilog ide sve veći broj art festivala i gostovanja umjetnika iz drugih zemalja. Generacijski jazovi u ovom segmentu ne postoje, postoje samo različiti stilovi i izričaji, kaže artist Slaven Kosanović-Lunar.

2017 6 terezijana drugi dan 423

Kao i prijašnjih godina, i ovu Terezijanu su svojim sudjelovanjem obogatili tradicionalni Bjelovarski graničari – Husari 1756. koji su na svojim konjima, u svečanim odorama prodefilirali bjelovarskim korzom. Husari iz Mađarske bili su zaduženi za uprizorenje raznih husarskih vještina, što posjetiteljima nikako nije moglo promaknuti. Više o njihovom nastupu rekao je Jozo Trogrlić, zapovjednik Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – Husari 1756.

– Postrojba je ratovala od 16. stoljeća sve do 1919. godine, koja je tada kao domobranska pukovnija ukinuta. Naši bjelovarski husari baštine tu tradiciju i ponosno nose svečane odore iz tog vremena. U goste su nam stigli pripadnici husarske pukovnije Franje Ferdinanda iz mađarskog Kapošvara, a doveo ih je pukovnik Ivan Bošnjak. Riječ je većinom o aktivnim časnicima mađarske vojske ili policije. Neki su u mirovini, a neki u radnom odnosu. Naša specifičnost, čak na nivou Europe je ta što imamo konje gidrane. Mađari nam se dive što ih imamo za službene konje, rekao je Trogrlić.

2017 6 terezijana drugi dan 716

Nakon svečanog bala s caricom i raznih scenskih prikaza, Bjelovarčani i brojni gosti uživali su u dvosatnom koncertu Beogradske grupe S.A.R.S.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.