Crosst.hr

Veliki planovi za veliku obljetnicu HORKUD-a GOLUB

2017 3 horkudgolubobljetnica 1

Horkud Golub obilježava 130 godina neprekidnog rada

Hrvatsko obrtničko radničko kulturno umjetničko društvo „Golub“ u 2017. godini obilježava 130 godina neprekidnog rada. U četvrtak 2. ožujka u Zborskoj sali društva predstavljen je plan glavnih godišnjih događanja kojima će „Golub“ obilježiti i proslaviti svojih 130 godina.

Nazočne je u ime HORKUD-a „Golub“ pozdravio predsjednik društva Hrvoje Pokos. Ovo najstarije županijsko društvo i jedno od najstarijih hrvatskih kulturno-umjetničkih društava iza sebe ima bogatu povijest gostovanja i nastupa, a godina pred njima čini se neće biti ništa drugačija.
Obljetnicu planiramo zaista radno obilježiti. Svake godine održavamo između 40 i 50 nastupa, i dobar dio njih održavamo na poziv Grada i Županije, odnosno raznih udruga. Ove godine imamo planiranih 18 velikih događanja, među kojima bih želio istaknuti samostalni godišnji koncert 10. lipnja kojim ćemo proslaviti ovu obljetnicu. Također smo domaćini županijskog natjecanja malih vokalnih sastava na kojem planiramo nastupiti sa barem jednom svojom sekcijom. U lipnju ćemo sudjelovati na natjecanju zborova u Daruvaru s nadom za plasman na državno natjecanje. 24. lipnja dolaze nam u goste dva hrvatska KUD-a iz Vojvodine, „Josip Jelačić“ iz Petrovaradina i „Matija Gubec“ iz Rume, s kojima smo prošle godine uspostavili prijateljsku suradnju. Već tradicionalno nastupit ćemo na „Marijanskim napjevima“ koji će se održavati u kolovozu, točnije od Velike do Male Gospe. 7. listopada planiran je zajednički nastup „Goluba“ i prijateljskih bjelovarskih društva i klapa koji budu zainteresirani za nastupe s nama. Krajem listopada ili početkom studenog planiramo gostovanje u Rumi u Vojvodini, a ove godine smo pozvani da sudjelujemo i na Večeri nacionalnih manjina kao domaće društvo, zbog čega smo jako sretni. 2. prosinca domaćini smo susreta tamburaških orkestara županije, 26. prosinca je naš tradicionalni božićni koncert, te 31. prosinca već petu godinu zaredom „Slatki jadi gospojice Karoline“ – rekao je Hrvoje Pokos.

Dubravko Kovačević, voditelj sekcija i član „Golub-a“ već 30 godina, napomenuo je kako posljednjih godina rade na uspostavljanju kulturno-povijesne sekcije i na njenoj popularizaciji.
Njegujemo glumu, te pjesmu i plesove građanstva Bjelovara, a sekcija je usko vezana uz povijesne događaje koji su se zbivali u Bjelovaru. Naglasak trenutno stavljamo na barokne plesove pošto je Bjelovar barokni grad. Ujedno tako imamo dobru suradnju s Turističkom zajednicom grada Bjelovara i nositelji smo programa Terezijane. To nas čeka i ove godine, s time da smo ove godine osvježili prikaz dolaska carice Marije Terezije. Plan nam je, naime, prikazati veliki carski bal. Želio bih stoga ovim putem pozvati sve zainteresirane, pored naših članova koji će plesati barokne plesove, da nam se pridruže u uvježbavanju baroknih plesova u prostorijama društva utorkom i petkom od 20 do 22 sata. Naravno, napravit ćemo audiciju, ali mislim da će svatko naći svoje mjesto u toj sekciji i projektu carskog bala na Terezijani, poručio je Dubravko Kovačević.

Pokos je također iskoristio ovu prigodu da pozove sve zainteresirane da se priključe „Golubu“, riječima kako članstva nikad dosta bez obzira o kojem uzrastu je riječ. Folklorni ansambl, tamburaški orkestar, tamburaški ansambl, mješoviti pjevački zbor, sekcija za tekstilno-tradicijsko rukotvorstvo, te sekcija za barokne plesove primaju nove članove.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.