Crosst.hr

Veleučilište Bjelovar i bjelovarske srednje škole predstavili međunarodne projekte

2020 12 18 101523

U četvrtak 17. prosinca, Veleučilište u Bjelovaru organiziralo je događaj pod nazivom “Diseminacija rezultata međunarodnih projekata srednjih škola i Veleučilišta u Bjelovaru” i to putem online platforme „Zoom“.

Inicijatorica događaja bila je Ivana Jurković, Erasmus koordinatorica Veleučilišta u Bjelovaru. Svrha ove videokonferencije bila je razmjena iskustava, iznalaženje mogućnosti dodatne suradnje na pripremi i provedbi međunarodnih projekata.

Svoje projekte, iskustva, stečene vještine i znanja su sa svim sudionicima videokonferencije podijelili predstavnici Veleučilišta u Bjelovaru, Gimnazije Bjelovar, Komercijalne i trgovačke škole, Medicinske škole, Obrtničke škole te bjelovarske Turističko ugostiteljske i prehrambene škole, kao i njihovi studenti i učenici.

Na samom počeku videokonferencije, sudionike su pozdravile Zrinka Puharić, dekanica Veleučilišta u Bjelovaru i Tatjana Badrov, prodekanica Veleučilišta u Bjelovaru.

– Ova ideja naišla je na sjajan odaziv svih dionika u našem gradu, što nas je ugodno iznenadilo i dodatno potaknulo naš optimizam. U vrijeme korona krize posebno je važno surađivati sa ustanovama izvan naših područja. Usprkos pandemiji, jačamo vlastite kapacitete, učimo, povezujemo se. Također, veselimo se budućim Erasmus putovanjima na kojima ćemo sretati drage ljude s kojima smo se povezali upravo preko projekata i u razdoblju pandemije, istaknula je Tatjana Badrov.

– U Erasmusu sudjelujemo od 2014. godine kada smo stekli Erasmus sveučilišnu povelju. Od tada do danas uspješno smo proveli sedam Erasmus projekata, a trenutno provodimo pet aktualnih projekata. Osobito smo ponosni na više od sto odlaznih i dolaznih studenata u Bjelovar, koji su sudjelovali u programima međunarodne razmjene na respektabilnim visokim učilištima diljem Europe i Azije, poručila je dekanica Puharić.

Veleučilište u Bjelovaru trenutno provodi projekte mobilnosti sa programskim i partnerskim zemljama te K2 strateško partnerstvo sa ukupno 14 partnera iz Europske unije i Rusije. Također, partnerstva su ostvarena i sa Škotskom, Indonezijom, BiH, Albanijom, Srbijom i drugim zemljama. Od 2012. godine Veleučilište u Bjelovaru je punopravan član organizacije Studija sestrinstva u Europi putem kojega je steklo iznimno puno Erasmus partnera.

– Do sada je više od sto naših studenata putem projekata imalo priliku steći svoja međunarodna iskustva. Također, moramo se pohvaliti i sa velikim brojem mobilnosti našeg osoblja, jer nam je svaka mobilnost donijela nova partnerstva i mogućnosti suradnje za naše studente. Sudjelovali smo i u brojnim transnacionalnim konferencijama. Svaki put kada Agencija za mobilnost ili neko drugo nacionalno tijelo potakne međunarodnu ili nacionalnu inicijativu, mi se rado odazovemo i uključimo. Naša nekadašnja studentica, a sada profesorica Elizabeta Hedl proglašena je jednim od deset lica Erasmusa u Hrvatskoj. Jako je važno naglasiti da kroz projekte naše veleučilište direktno povezujemo sa realnim sektorom. Ovu godinu smo posvetili istraživanju i edukaciji u vidu razvoja komunikacijskih i prezentacijskih vještina naših studenata u digitalno međunarodnom okruženju. Slijedeću godinu namjeravamo posvetiti implementaciji samih projektnih aktivnosti, u sklopu čega ćemo izraditi e-priručnik za provođenje nastave iz tog područja. Naši studenti će sudjelovati u razvoju nastavnih materijala te video sadržaja, rekla je Ivana Jurković, profesorica engleskog jezika i Erasmus koordinatorica Veleučilišta u Bjelovaru.

Svoja iskustva vezana za mobilnost putem prezentacije je podijelila završena studentica Studija sestrinstva u Bjelovaru Lorena Filipec, koja je tijekom studiranja sudjelovala u četveromjesečnoj Erasmus+ mobilnosti u Češkoj. Lorena je stručna praksu odrađivala na Odjelu abdominalne kirurgije u jednoj češkoj bolnici. Mlada Bjelovarčanka za Erasmus+ mobilnost ima samo riječi hvale, prvenstveno za mentoricu koja ju je vodila i pratila tijekom puna tri mjeseca obavljanja prakse, kao i za druge studente, organizaciju, način rada. Ipak, ono što je najvažnije od svega su stečeno iskustvo, nove stručne vještine i znanja. O svojim su iskustvima tijekom videokonferencije govorili i Filip Šavorić te Iva Stanković, također studenti Veleučilišta u Bjelovaru.

2020 12 18 101454

Prva srednja škola koja se predstavila sa svojim projektom „Time project“ bila je Gimnazija Bjelovar.

– Naš projekt je zapravo vrlo dostupan, namijenjen osnovnim i srednjim školama. On ne podrazumijeva fizičku mobilnost, već isključivo virtualnu. „Time project“ je međunarodni projekt koji se provodi posljednjih 25 godina, a pokrenut je u sklopu UN-a i UNESCO-a s ciljem povezivanja učenika osnovnih i srednjih škola putem razmjene iskustava, učenja o kulturama i radu UN-a. U sklopu projekta provodi se mnogo aktivnosti i svaka škola odlučuje u kojim će aktivnostima sudjelovati. Jedna od najzastupljenijih aktivnosti je kviz „Unite the nations“ za koji pitanja sastavljaju upravo učenici. U kvizu su ove godine sudjelovale 32 škole, sa 320 pitanja o 61 zemlji svijeta. Najponosniji smo što su ove godine naši učenici na kvizu osvojili prvo mjesto. Iz Gimnazije Bjelovar je sudjelovalo 47 učenika i učenica iz 11 različitih razreda, a ispit je trajao od 8,00 do 15,30 sati, pojasnila je Mihaela Kelava, profesorica matematike i informatike.

Gimnazijalci Korana Horvatek i Jan Posavac istaknuli su kako su glavna obilježja njihovog sudjelovanja u kvizu odlična suradnja, uspješan timski rad, stjecanje bogatog iskustva, novih znanja i vještina, produbljivanje prijateljskih odnosa, kao i istraživanje Interneta, korištenje raznih alata i društvenih mreža.

Erasmus+ mobilnost u Milanu predstavili su profesor engleskog jezika i koordinator Erasmus+ aktivnosti u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar, Mario Šavorić te srednjoškolci Ana Škondro i Noa Vujčić.

– Ovo je naš prvi Erasmus+ projekt pod nazivom „Izazovi komercijalista iz Hrvatske na praksi u Italiji“. Projekt je krenuo u prosincu prošle godine i završio je 1. prosinca ove godine. Na mobilnosti u Milanu bilo je 15 naših učenika. Ciljevi našeg projekta bilo je unapređivanje vještina i kompetencija učenika u smjeru međunarodne dimenzije obrazovanja i osposobljavanja, podizanje razine njihove interkulturalne osviještenosti te učenike učiniti spremnijima za rješavanje izazova u međunarodnom poslovnom okruženju primjenom komunikacijskih vještina na stranom jeziku. Ideja nam je bila pružiti im jedinstvenu mogućnost susreta sa profesionalnim situacijama u kojima će morati primijeniti teorijska znanja koje uče u školi, a sve to u jednoj izrazito urbanoj sredini kao što je Lombardija. Učenici su pozitivno utjecali i na ostale učenike naše škole koje su usmjerili prema uključivanju u slične projekte. Vjerujem i nadam se da smo u tome uspjeli, rekao je profesor Šavorić.

– Prije same mobilnosti sudjelovali smo u raznim aktivnostima koje su nam zapravo bile priprema za odlazak i boravak u Milanu. Koristili smo i OLS, točnije Online Linguistic Support, besplatnu platformu za učenju i provjeru engleskog jezika pomoću koje učenici procjenjuju razina poznavanja engleskog jezika u govoru i pismu. Tijekom boravka u Milanu odrađivali smo trotjednu stručnu praksu koja je obuhvaćala područje marketinga, izradu prezentacija, dizajniranje ambalaže, organizaciju računa i pošte, arhiviranje dokumentacije, rad na računalu, sistematizaciju popisa poslovnih partnera, izračunavanje troškova u tablicama, rad u uredu, izradu etiketa za ambalažu i slično. Bili smo obavezni voditi dnevnike prakse kako bi naši profesori vidjeli što smo sve u Milanu radili i kako bi nas na samom kraju cijele priče ocijenili, istaknuli su učenici Ana i Noa.

Medicinsku školu Bjelovar predstavile su ravnateljica Biljana Balenović i učenice Martina Rihtarić, Jelena Nekvapil te Ema Topalović.

– Naš projekt zvao se „Nauči, razmjeni i podijeli“ i trajao je 12 mjeseci. Partneri su nam bili iz Njemačke i Portugala. Imali smo dvije aktivnosti, u jednoj je sudjelovalo 30 učenika, po deset iz svake škole sa ciljem usvajanja kompetencija s područja bazalne stimulacije. U drugoj aktivnosti sudjelovalo je 12 strukovnih nastavnika. Njihov cilj bio je usvajanje kompetencija s područja kinestetike. Nažalost, projektne aktivnosti su nam prekinute zbog pandemije koronavirusa zbog čega smo ranije vraćeni svojim kućama, pojasnila je učenica Martina Rihtarić koja je stručnu praksu odrađivala u jednoj njemačkoj bolnici.

– Ema Topalović i ja smo maturantice Medicinske škole Bjelovar i naši projektni partneri bili su iz Rumunjske, Portugala i Bugarske. Izrađivale smo brošuru o prepoznatljivostima Hrvatske, glavnog grada Zagreba i naše škole. Ciljevi projekta bili su pridonijeti da se mladi prema ženama i LGBT osobama odnose sa poštovanjem, smanjiti nasilne odnose i obiteljsko nasilje, naučiti o odgovornom seksualnom ponašanju te istražiti kako se teme seksa i veza promatraju u različitim kulturama. Prije same razmjene učili smo o ljudskim pravima i analizirali položaj žena u društvu. Zbog pandemije smo odradili samo jedan sastanak na kojem smo učili i razgovarali o životu žena u Indiji. Nažalost, projekt je odgođen zbog pandemije što nas je prilično rastužilo, pojasnila je učenica Jelena Nekvapil.

veleučilište bjelovar

Biljana Balenović, ravnateljica Medicinske škole Bjelovar istaknula je kako škola trenutno provodi dva Erasmus+ projekta koja su zbog pandemije pauzirana. Ipak, nakon što ova zdravstvena kriza prođe, projekti će biti nastavljeni. Putem drugog projekta pod nazivom „Erasmus mladi“ bjelovarska škola će ugostiti po deset učenika iz spomenutih zemalja, dok će se fizička mobilnost u tim zemljama najvjerojatnije održati do kraja ove školske godine.

O projektu Obrtničke škole Bjelovar govorile su knjižničarka i voditeljica tima za Erasmus+ projekate Katarina Belančić Jurić te profesorice Sanja Balenović i Stela Šupić.

– Jedan od naših projekata bio je „Korak prema suvremenoj školi“ i uključivao je mobilnost nastavnog osoblja u cilju usavršavanja. Projekt je proveden od 2014. do 2016. godine te smo za provedbu dobili oko 19 tisuća eura. Ciljevi projekta bili su motiviraniji i zainteresiraniji učenici Obrtničke škole, manje učenika koji se ispisuju iz škole te bolji uspjeh učenika s posebnim obrazovnim potrebama. Dakle, naši ciljevi zapravo pokrivaju probleme s kojima se susrećemo jer je kod naših učenika često prisutna vrlo niska motivacija za učenjem. Projekt je obuhvaćao 11 mobilnosti u sedam europskih zemalja, pa je tako u Portugal, Grčku, Italiju, Finsku, Sloveniju, Irsku i Latviju putovalo ukupno osam nastavnika, dvije stručne suradnice i ravnatelj. Škola je nakon provedbe projekta dobila europsku dimenziju, postali smo prepoznatljiviji u zemljama s kojima smo se susretali tijekom mobilnosti, ugled škole je u našoj zajednici porastao te smo upoznali ljude koji su postali naši potencijalni partneri za buduće projekte. Jedan od najvažnijih rezultata su educirani i motiviraniji nastavnici, samim time i učenici, čime na kraju dobivamo bolji uspjeh naših učenika, istaknula je diplomirana knjižničarka Belančić Jurić.

– Projektna mobilnost u kojoj sam sudjelovala odvijala se u Grčkoj 2014. godine, pa bih se usudila reći da smo mi među prvima krenuli sa provedbom Erasmus+ projekata. Zemlje suradnice su bile Grčka, Hrvatska i Španjolska. Cilj projekta bilo je stjecanje novih znanja, kompetencija i vještina u radu sa djecom s posebnim obrazovnim potrebama i implementacija novih saznanja u budućem radu. U Grčkoj smo se upoznali sa konkretnim programima za pomoć u radu sa hiperaktivnom djecom i komunikacijskim metodama za djecu sa poteškoćama. Po meni najbitniji dio bila je razmjena dobre prakse. Obrađivali smo čitav niz tema i imali stručne posjete različitim školama i ustanovama, što nam je itekako pomoglo u daljnjem radu sa našim učenicima, istaknula je profesorica engleskog jezika Stela Šupić.

– Zajedno sa Katarinom sam bila u Portugalu na „Outdoor educationu“. Boravile samo na raznim mjestima, a najmanje u zatvorenom prostoru. Projektne aktivnosti i sadržaji odvijali su se na plaži, ulicama, u šumi, dvorcu, ispod mostova i to u različitim vremenskim prilikama. Sudionici su bili različitih nacija i govornih područja, dok je radni jezik bio engleski. Glavni cilj bio je snalaženje u novim i nepoznatim situacijama, kao i rješavanje zadanih zadataka. Željela bih poručiti da se nikada ne smijemo predati, već jedni drugima pružiti ruku i pomoći, zaključila je Sanja Balenović, profesorica matematike i informatika.

Posljednja škola koja je predstavila svoje Erasmus+ projekte bila je Turističko ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar.  

– Mi smo u Erasmus+ projekte ušli 2013. godine zajedno sa jednom srednjom školom iz Švedske. Projekt se zvao „Turizam za sve“ i cilj nam je bio da učenici razviju sposobnosti i vještine koje su potrebne za učenje i suradnju na međunarodnom nivou. Učenici su se kroz projekt zapravo upoznali sa pravilima i uvjetima koje trebaju ispuniti turistički i ugostiteljski objekti za prihvat osoba s invaliditetom. Naši nastavnici su boravili u Švedskoj, a mi smo potom ugostili nastavnike iz Švedske. Organizirali smo dvije razmjene učenika, jednu tijekom 2014. kada je 22 švedskih učenika i troje nastavnika boravilo deset dana u Bjelovaru i drugu 2015. godine kada je 23 naših učenika i osam nastavnika otputovalo u Švedsku. Odradili smo i puno online aktivnosti, izrađivali brošure o dostupnosti za invalide, web stranicu, razmjenjivali smo osobna iskustva kuhara, konobara, hotelijersko turističkih tehničara, slastičara, ali i ostalih uslužnih struka iz partnerske škole. Očekuje nas još suradnja sa srednjim školama iz Češke i Slovačke te razmjena 12 učenika i pet nastavnika. Tu je i nastavak projekta „Znanje je u modi“ u sklopu kojega su naši učenici već bili na praksi u Portugalu. Ukupno 14 učenika bi nam trebalo ići u Španjolsku na odrađivanje mjesec dana stručne prakse. S obzirom na trenutnu situaciju, nadam se da ćemo taj dio realizirati tijekom ljeta slijedeće godine. Odobren nam je i projekt o podizanju svijesti o kulturnoj i povijesnoj baštine vlastite zemlje, ali i partnerskih zemalja, Turske, Italije, Portugala, Makedonije i Grčke. Cilj je razvoj komunikacijskih i jezičnih vještina. Projekt koji također čeka sa provedbom temelji se na podizanju svijesti i znanja o održivom razvoju hrane i koristima koje ima na život i zdravlje s ciljem da mladi ljudi promjene svoje prehrambene navike i nauče očuvati vlastiti okoliš. Tu imamo suradnju sa srednjim školama iz Italije, Bugarske, Poljske, Rumunjske i trebali bismo uskladiti pet razmjena učenika sa otprilike 25 učeničkih i 11 nastavničkih mobilnosti. Dakle, puno je još posla pred nama, zaključio je ravnatelj Dalibor Vukalović.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.