13. travnja 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

[VAŽNO] POGORŠANJE STANJA SIGURNOSTI u prometu u prva tri mjeseca 2020. godine

U razdoblju od 1. siječnja do 11. ožujka 2020. godine na području naše PU došlo je do naglog pogoršanja stanja sigurnosti, evidentirano je 5 prometnih nesreća s poginulim osobama, odnosno 4 PN više ili povećanje za 400% u odnosu na isto razdoblje 2019. godinu. Ukupno je evidentirano 116 prometnih nesreća, odnosno 2,5% manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Evidentirane su 44 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama ili 8,3% manje te 67 prometnih nesreća s ozlijeđenim osoba ili 4,3% manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U analiziranom razdoblju 2020. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama poginulo je 5 osoba, a prošle godine 1,  što je povećanje za 400% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Teško je ozlijeđeno 16 osoba, što je povećanje za 33,3%, 65 osoba je zadobilo lake tjelesne ozlijede, što je povećanje za 32,7% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine

Sagledavajući posljedice sudionika prometnih nesreća po svojstvu do 11. ožujka 2020. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama poginulo je 3 vozača i 2 pješaka.

Prometne nesreće s poginulim osobama tijekom analiziranog razdoblja 2020. godine prouzrokovane su osobnim automobilom, motociklom, traktorom i teretnim automobilom. Najviše prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama prouzrokovane su osobnim automobilima.

Tijekom siječnja i veljače 2020. godine najviše prometnih nesreća bilo je zbog slijetanja vozila s ceste, njih 29, sudara iz suprotnih smjerova, njih 16, zatim bočnih sudara i udara u parkirano vozilo, njih po 10. 

Najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama bile su brzina neprimjerena uvjetima, njih 26, ostale greške vozača, njih 14 i nepoštivanje prednosti prolaska, njih 10.

Tijekom siječnja i veljače 2020. godine evidentirano je 29 prometnih nesreća kojima je uzrok nepropisna brzina i brzina neprimjerena osobinama i stanju ceste, evidentirane su 2 prometne nesreće s poginulim osobama, 11 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 16 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Najviše prometnih nesreća kojima je uzrok brzina dogodilo se u subotu, odnosno njih 6, u srijedu i petak po 5, a u utorak i nedjelju po 4 prometne nesreće. Prometne nesreće s poginulim osobama kojima je uzrok brzina evidentirane su u petak i nedjelju.

Što se tiče vremenskog razdoblja, najviše prometnih nesreća događa se od 08.00-10.00 sati, odnosno evidentirano je 5 prometnih nesreća, od kojih 2 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 3 s materijalnom štetom. Prometne nesreće s poginulim osobama evidentirane su i u vremenskom razdoblju od 06.00-08.00 sat i od 12.00-14.00 sati, a kojima je uzrok brzina.

U dobnoj skupini od 25 – 29 i 30 – 54 godine evidentirano je povećanje broja prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U razdoblju siječanj/veljača 2020. godine postotak vozača koji su prouzročili prometne nesreće u alkoholiziranom stanju iznosi 29,2%, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Povećanje prometnih nesreća za 25% vidljivo je pri koncentraciji alkohola u organizmu većoj od 1,5 g/kg.

Tijekom siječnja i veljače 2020. godine u prometnim nesrećama dvoje djece je teško tjelesno ozlijeđeno, jedno kao pješak i jedno kao putnik u osobnom automobilu, dok je 7 djece lakše tjelesno ozlijeđeno i to 4 djece kao putnici i 3 djece kao pješaci, odnosno evidentirano je povećanje teško tjelesno ozlijeđene djece za 100% i lako tjelesno ozlijeđene djece za 600%. Povećanje za 400% djece evidentirao je kod djece koja su nastradala kako putnici u vozilima, odnosno u automobilima svojih roditelja.

U prometnim nesrećama stradalo je 13 pješaka, od kojih je 2 smrtno stradalo, 3 ih je teško tjelesno ozlijeđenih i 8 lako tjelesno ozlijeđenih.

U razdoblju od siječnja do veljače 2020. godine evidentirane su 2 prometne nesreće u kojima su vozači bicikla ozlijeđeni što je povećanje broja prometnih nesreća biciklista za 100% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Evidentirana je jedna prometna nesreća u kojoj je vozač mopeda ozlijeđen što je smanjenje prometnih nesreća u kojima su učestvovali vozači mopeda za 50% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U razdoblju od siječnja do veljače 2020. godine nisu evidentirane prometne nesreće u kojima su učestvovali vozači motocikla, dok je u ožujku 2020. godine evidentirana jedna prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao vozač motocikla.

Također, PU bjelovarsko-bilogorska je tijekom siječnja i veljače 2020. godine provela i organizirala 10 županjskih akcija, u kojima su utvrđena 343 prekršaja, od kojih je 284 prekršaja po ciljanim prekršajima u akcijama. Provedeno je 17 lokalnih akcija kao i 14 preventivnih aktivnosti ( radio emisije, edukacije i sl.)

Aktivnosti policije su bile usmjerene na zahvaćanje najtežih prometnih prekršaja koji su u uzročnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, a osobito upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droge, prekoračenje dopuštene brzine kretanja vozila, upravljanje bez položenog vozačkog ispita i za vrijeme zabrane, prekršaji mladih vozača, prekršaji vozača teretnih vozila i autobusa, traktora, poljoprivrednih strojeva, mopeda, motocikla, bicikla i pješaka, upravljanje neregistriranim, tehnički nepregledanim i neosiguranim vozilima, nekorištenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige te nepropisna upotreba mobitela.

Vozačima mopeda i motocikla prije stupanja na prometnice savjetujemo da provjere tehničku ispravnost uređaja na svojim vozilima, da provjere ispravnost svoje opreme i da ju obavezno koriste na propisani način, zatim da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti, da ne voze slalom između vozila te da na raskrižjima i drugim mjestima na kojima su zaustavljena vozila ne vrše njihovo obilaženje s desne strane. Ovom prilikom posebno podsjećamo i na obvezu vožnje mopeda i motocikala sa upaljenim dnevnim svjetlima tijekom cijele godine, dok za ostale kategorije vozila ova obveza vrijedi samo u razdoblju zimskog računanja vremena.

Što se tiče vozača bicikala, podsjećamo na obvezu njihovoga označavanja reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom prilikom prometovanja noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti, a pješake na obvezu upotrebe izvora svjetlosti ili reflektirajućom materijom priliko kretanja cestom u istim uvjetima.

Također, u tijeku je sezona obavljanja poljodjelskih radova, a time i učestalije sudjelovanje u prometu vozača traktora te poljoprivrednih i radnih strojeva. Najčešći uzroci stradavanja u tim slučajevima jesu: tehnička neispravnost traktora, neiskustvo vozača, veliki nagibi na poljoprivrednim površinama i utjecaj alkohola zbog kojega dolazi do precjenjivanja vlastitih vozačkih sposobnosti, a nisu rijetki niti slučajevi nepropisnog prijevoza tereta. Putnici na tim vozilima najčešće stradavaju zbog pada na tlo uslijed nepravilnog prijevoza na vanjskim dijelovima karoserije traktora, priključaka i priključnih vozila koja nisu namijenjena prijevozu putnika te ih pozivamo i na pojačan oprez prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, obilaženja, skretanja, prestrojavanja i zaustavljanja, odnosno na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska te posljedično i stradavanja.

Policijski službenici su tijekom 2019. godine i početkom 2020. godine ostvarili zaista velik broj preventivnih i represivnih aktivnosti te ovom prilikom apeliramo na najrizičnije i najranjivije kategorije sudionika u cestovnom prometu: pješake, mlade vozače, vozače mopeda i motocikla, bicikliste, djecu i osobe starije životne dobi, da i sami poduzmu samozaštitne mjere za sigurno sudjelovanje u prometu, prvenstveno u uvjetima smanjenje vidljivosti kao što je nošenje reflektirajućih prsluka i reflektirajuće odjeće.        

Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska i u narednom razdoblju će poduzimati niz mjera i aktivnosti s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanja u njima, odnosno održavanja povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu. 

Izvor informacija: PU bjelovarsko-bilogorskaVezane objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.