20. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Utjecaj lokalne samouprave na zapošljavanje žena

2016 06 ravnopravnost 23

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije predstavljeni su rezultati istraživanja o usklađivanju obiteljskih obaveza i plaćenog rada koje je provedeno u sklopu projekta Žene na tržištu rada – procjena utjecaja roda.

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova BBŽ održalo je tematsku sjednicu u četvrtak 23. lipnja u maloj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije. 13. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova održana je kako bi se predstavili rezultati istraživanja o usklađivanju obiteljskih obaveza i plaćenog rada. Navedeno istraživanje provedeno je u sklopu projekta „Žene na tržištu rada – procjena utjecaja roda“, a provela ga je udruga B.a.B.e. u suradnji s Fakultetom političkih znanosti Zagreb, udrugama Legalina iz Gračaca i VIMIO iz Vukovara, te s Gradom Zagrebom.

Sjednici je nazočila Tihana Bertek, izvršna voditeljica navedenog projekta ispred udruge B.a.B.e.
– Istraživanje je provedeno u cijeloj Hrvatskoj. Jedinicama lokalne samouprave slali smo upitnike, a iz svih županija smo dobili približno isti broj odgovrenih upitnika tako da imamo relativno jednak presjek i uvid u situaciju u svakoj sredini. Odradili smo i anketiranje građana, te analizu postojećeg zakonodavstva. Neki od najvažnijih zaključaka do kojih smo došli je da je uloga jedinica lokalne samouprave jako velika u osmišljavanju i financiranju politika koje utječu na to da žene lakše usklade obiteljske i poslovne obaveze. Prvenstveno tu mislim na predškolsko obrazovanje djece. Velik broj djece u Hrvatskoj naime nije obuhvaćen predškolskim obrazovanjem. Bjelovarsko-bilogorska županija ima pokrivenost vrtićima od 32%, a jaslički program 11%. Prijašnja istraživanja su pokazala da kvalitetan i dostupan vrtićki program pomaže da žene zadrže zaposljenje i da napreduju na poslu, a u županijama gdje je više djece u vrtiću ima i više zaposlenih žena – rekla je Tihana Bertek.

Istraživanje je tako pokazalo kako je potrebno ulagati u kapacitete vrtića, u njihov obuhvat i kvalitetu. Najčešći problem lokalnih samouprava je nedostatak novca za takva ulaganja, ili stav da takva ulaganja nisu potrebna u većoj mjeri, pa radije sufinanciraju boravak djece u obližnje općine nego da izgrade svoj vrtić. Ponekad dolazi i do situacije da nije jasna nadležnost između lokalne, regionalne i nacionalne razine, pa dolazi do prebacivanja obaveza pri odlučivanju o sufinanciranju. Sve to posljedično utječe na zaposlenje i zadržavanje posla kod žena, koje su ionako slabije plaćene od muškaraca, i često upravo zbog trudnoće i majčinstva diskriminirane na radnom mjestu.

– Cilj ovog projekta je u konačnici potaknuti suradnju između oranizacija civilnog društva i javne uprave, i stvoriti komunikaciju kojom bi se zajednički dokučile potrebe svake zajednice, jer svaka zajednica ima svoje probleme, od iseljavanja, nezaposlenosti itd. Treba ustanoviti koji su prioriteti, i raditi na osmišljavanju što bolje politike kako bi se ostvarila rodna ravnopravnost – objasnila je Tihana Bertek.

Slične objave