Crosst.hr

Uštede energije u elektromotornim pogonima i poboljšanja industrijom, glavne teme na Danu energije u Bjelovaru

2017 6 danenergije 71

U Velikoj vijećnici Grada Bjelovara održan je  u sklopu kojeg su mladi inženjeri vrhunskih svjetskih kompanije u automatizaciji i energetskoj učinkovitosti razgovarali o raznim aktualnim temama, poput rješavanja problema upravljanja velikim električnim strojevima uz uštede energije, novitetima koje donosi informatizacija proizvodnog procesa, na koji način automatizacija može pomoći u energetskoj učinkovitosti i slično.

Predavanje je bilo podijeljeno u dva dijela. SIMENS d.d. Zagreb predstavio je Marko Bunić koji je govorio o uštedama energije elektromotornih pogona, dok je Igor Bistričić bio zadužen za temu poboljšanja industrijom ispred tvrtke Bosch Rexroth iz Budimpešte. Događaj su organizirali Tehnološki park Bjelovar i Grad Bjelovar.

 

Dolazim iz sektora industrije koji se već dugi niz godina bavi industrijskim postrojenjima. Tvrtka Simens je prije više od 160 godina osnovana u Njemačkoj. U početku se bavila velikim industrijskim postrojenjima, odnosno energetikom. Tim putem smo nastavili i mi u Hrvatskoj. Tvrtka je 1997. godine kupila tadašnju tvrtku Atm u Zagrebu koja je bila specijalist za procesnu industriju, točnije termo-električna postrojenja na području bivše Jugoslavije. Od tada je Simens kročio u razna područja, a trenutno nam je u fokusu industrija. Bavili smo se i informatikom, informacijskim tehnologijama, telekomunikacijskim uslugama, no tri glavne grane koje su prisutne u 190 zemalja svijeta su industrija, energetika i medicina. Danas sam govorio o energetskoj efikasnosti elektromotornih pogona, točnije kako pristupiti elektroenergetskoj efikasnosti u industrijskim postrojenjima. Jedan od glavnih razloga zašto krenuti u ovakav posao je pogled prema troškovima koje samo postrojenje može stvoriti. Pitanja koja se mogu pojaviti, ako ste npr. vlasnik neke renomirane tvrtke su da li je ona usklađena sa standardima, radi li sukladno regulativama, može li transparentno pratiti svoje troškove, kako utječe na okoliš i slično? Simens kao vodeći proizvođač uređaja za industrijska postrojenja je rješavanju tih pitanja pristupio putem standarda. Govorim o ISO 50.001 standardu koji opisuje kako krenuti prema energetskoj efikasnosti. Dakle, gledajući na svaki detalj, zapravo analizirate gdje ćete i kako utjecati na industrijsko postrojenje. Jedna od vrlo bitnih stavki je i analiza energetske slike samog postrojenja, pojasnio je Marko Burić iz Simensa.

Prvi pristup u ovom dijelu, objasnio je Burić je identifikacija. Tvrtka mora donijeti kompletnu energetsku sliku cijelog energetskog postrojenja, analizirati i evaluirati situaciju. Na taj način se dolazi do odgovora na koji način tvrtka može utjecati na rad svog postrojenja da bi ostvarila određene uštede. Kada se uvide konkretna rješenja, pristupa se njihovoj realizaciji, odnosno vrše se odgovarajuće primjene i preinake. U današnje vrijeme svaka bi tvrtka morala imati jasnu sliku svog postrojenja, te bi ju trebala znati kvalitetno i transparentno predstaviti. Republika Hrvatska kao članica EU ima određene zakonske obaveze pri praćenju električne energije, ali i ostalih energenata. Na taj se način tvrtki daje priliku da bude standardizirana i priznata.

2017 6 danenergije 42

– Bjelovar je među prvim gradovima, zajedno za Zagrebom i još nekim okolnim gradovima počeo uvoditi mjere održivih primjena i ušteda energije. Jedna od aktivnosti je i promocija novih mjera tehnologija i saznanja koje promoviramo upravo putem Bjelovarskog dana energije koji je prvi put održan 2012. godine. Tada je prezentirana LED učinkovita rasvjeta. Otkada je Bjelovar počeo uvoditi takav oblik ulične rasvjete, sve više se očituje ušteda energije. Svake godine se uvode nove dionice kojima se poboljšava rasvijetljenost grada. Radi se onoliko koliko se može, ovisno o priljevima novca iz fondova. Prije pet godina, Grad Bjelovar je Fondu za zaštitu okoliša prijavio projekt obnove fasada i zamjena stolarije, koji se razvio na državnoj razini, a prvi se počeo provoditi u Bjelovaru, zbog čega volimo reći da je to naš autorski projekt. On se više ne provodi samo na obiteljskim domaćinstvima i stanovima, već i na javnim objektima. Trenutno se provodi nekoliko takvih projekata u gradu, dok ih je nekoliko u pripremi, rekao je Ivica Markovinović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Grada Bjelovara.

Između ostalog, do sada je obavljeno energetsko certificiranje na tridesetak objekata u gradu, među kojima su I., II., III. i IV. osnovna škola, modernizirana je javna rasvjeta u većem dijelu grada, a tu je i projekt „Bio-zona“ u istočnom dijelu grada. Grad Bjelovar sigurno je jedini grad u Hrvatskoj koji može prikazati sve poznate oblike korištenja obnovljivih izvora energije na svome području. Geotermalna elektrana u Cigleni počinje s radom u siječnju slijedeće godine. Rad elektrane u punom pogodnu očekuje se već u ožujku. Riječ je o investiciji od 50 milijuna eura. Tu je i nekoliko manjih solarnih projekata, u procesu je izrada pokaznog projekta solarne elektrane, a kako je Bjelovar krenuo putem obnovljivih izvora energije, poručuje pročelnik da bi u skorije vrijeme mogla zaživjeti i vjetroelektrana.

– Za razliku od prošlogodišnje teme obnovljivih izvora energije, ove smo se bazirali na industriji. Zahvaljujući kolegama predavačima, puno toga će biti prezentirano i prikazano. Vjerujem da će vas dobivene informacije potaknuti na razmišljanje, bio je kratak Igor Petrović iz Tehnološkog parka.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.