21. ožujka 2018

Uspješno provedena ekološka akcija Zelena čistka 2017.

Bjelovar – Ovogodišnja jednodnevna volonterska akcija čišćenja nelegalnih odlagališta otpada – Zelena čistka, održana je u subotu, 22. travnja 2017. na Dan planete Zemlje. Riječ je o volonterskoj akciji čišćenja ilegalnih i divljih odlagališta otpada koja je i dio globalnog pokreta Let’s Do It. U gradu Bjelovaru akcija se provodi već šestu godinu zaredom, pa se tako i ove godine na poziv Grada odazvao veliki broj volontera. Prijavila se 31 ekipa u kojima su bile škole, različite tvrtke, udruge branitelja, sportske udruge, dobrovoljna vatrogasna društva, građani, političke stranke, planinari, različiti ljudi koji su se odlučili aktivirati i učiniti nešto na saniranju divljih odlagališta otpada u našem gradu.

Na području grada Bjelovara akcija se odvijala na više od dvadeset lokacija. Grad Bjelovar je svim volonterima osigurao jednokratne rukavice i vreće za smeće, a za odvoz prikupljenog otpada pobrinula se tvrtka Komunalac kao i dosadašnjih godina.

Kao i svih prethodnih godina, akciju su započeli čelnici Grada Bjelovara na lokaciji u Malom Korenovu. Njima su se pridružili mali vijećnici Dječjeg gradskog vijeća Grada Bjelovara, članovi Dječjeg foruma „Bijeli vitezovi“, učenici i profesori osnovnih škola te predstavnici Komunalca.

Akcija je započela u jutarnji satima, a nakon čišćenja, zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel je istaknula da su na ovoj lokaciji u Malom Korenovu već šestu godinu i da se akcija pokazala uspješnom, jer ove godine je manje smeća.

– To je dobro za sve nas, ali i za ove mlade ljude koji godinama ovdje dolaze i pronalaze svašta, a sada vide da se naš trud sve ove godine isplatio.

Akcijom su zadovoljne i učenice I. i II. osnovne škole u Bjelovaru, Lucija Stančin i Petra Rajić. One su i članice Dječjeg gradskog vijeća Grada Bjelovara, a što se tiče akcije, Lucija i Petra su stalne volonterke i posebno su zadovoljne ovogodišnjom akcijom jer ima manje smeća, a to znači da su se edukacije i razgovori s građanima pokazali uspješnima.

O akciji Zelena čistka i poruku građanima poslao je Rafael Pranjić, zamjenik predsjednice Dječjeg gradskog vijeća Grada Bjelovara.

– Volio bih da se građani više brinu o prirodi i da ne zagađuju sami sebe. Priroda mora biti lijepa i zelena, a stariji ne razmišljaju o tome, a posebno o nama mlađima. Stoga su potrebne stalne edukacije građanima kako bi buduće generacije imale čistu i zdravu prirodu.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *