Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Uskoro počinju 23. Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu

2017 2 hercegovac predstave 71

Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu ove će se godine održati 23. put, 24. i 25. veljače 2017. u Hrvatskom seljačkom domu u Hercegovcu

U petak, 24. veljače počinju 23. Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu. Riječ je o jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji, posvećenoj pučkom teatru, koja okuplja amaterska društva hrvatskih manjinskih zajednica iz susjednih zemalja. Tako će ove će godine ugostiti Amatersku dramsku družinu Putujuća scena, Stuttgart, Picollo teatar Stari Grad, Kazališnu grupu Filež, Igrokazačko društvo Hrvatski Židan i Židarske bećare, te HUKD Vladimir Nazor iz Sombora.

Hrvatska čitaonica Hercegovac tradicionalno je domaćin i organizator hrvatskog pučkog tetra, dok je godinama pokrovitelj Bjelovarsko-bilogorska županija dajući time potporu kazališnom amaterizmu i spajanju domovinske i iseljene Hrvatske.

23. Dane hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu otvorit će domaćin, Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac s predstavom „Do posljednje kapi“.

Za ovo malo moslavačko mjesto spomenuti festival ima ogromnu važnost. Tamošnja udruga je osnovana davne 1921. godine i svih tih godina središte su kulturnih događanja općine Hercegovac i šireg zavičaja. Tako je Hercegovac poznat po kazališnom amaterizmu i dobrom domaćinstvu u mnogim susjednim zemljama, a najbolji dokaz tome je stalni interes za održavanje Dana hrvatskog pučkog teatra.

Hrvatska čitaonica trudila se 23 godine očuvati tradiciju održavanja te posebne manifestacije. To naravno ne bi bilo moguće bez vjernih pokrovitelja, sponzora, utemeljitelja, odbora, škole, drugih hercegovčanskih udruga, kazališnih skupina, gledateljstva i mnogih drugih.

Povodom otvaranja 23. Dana hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu, župan Damir Bajs je rekao da je riječ o jedinstvenoj manifestaciji u Republici Hrvatskoj.
– Ova manifestacija je od velikog značaja za Hrvatsku, ali i za hrvatsko iseljeništvo, može biti održana i u manjim sredinama. To znači da ne mora sve biti u Zagrebu, ni u metropoli već tamo gdje postoji interes i gdje postoji potpora, a potporu manifestacija ima od samog početka od Općine Hercegovac. Naime, govorimo o činjenici da Hercegovac ima svoj pučki teatar, da ima staru tradiciju ukupnosti koja je vezana uz ovakav način izražavanja. Naravno, s Hrvatskom maticom iseljenika i sa svima ostalima, uključujući Općinu i Županiju, došli smo do 23. izdanja. Veseli me da ću biti ponovno na otvaranju i da ćemo vidjeti predstave iz Hrvatske i iz inozemstva. Govorimo o amaterima koji promiču hrvatsku kulturu u Hrvatskoj, ali ponajviše u inozemstvu. Drago mi je da ćemo svi zajedno pokazati da i 23. put možemo računati na kulturnu manifestaciju koja je jedinstvena u Hrvatskoj, a koja će privući, nadam se, znatnu pažnju svih onih koji sudjeluju, ali i znatnu pažnju onih koji trebaju biti u gledalištu. Gledalište u Hercegovcu je uvijek dupkom puno. Za mene je to dokaz kako malena sredina može napraviti iskorak. Što se tiče Županije, uvijek ćemo biti uz Dane Hrvatskoga pučkog teatra, ne samo kao pokrovitelj, nego i u okviru financijske potpore, ali i svekolike potpore koja se očekuje od nas, rekao je župan Damir Bajs i dodao da samo zajedničkom suradnjom mogu opstati ovakve manifestacije koje traju godinama.

U ime Hrvatske čitaonice Hercegovac, predsjednica Zrinka Cjetojević se zahvalila pokroviteljima koji su prihvatili ideju profesora Stjepana Banasa i od 1995. godine su vjerni pokrovitelji.
Iza nas su dva desetljeća uspješnog festivala čiji su pokrovitelji svih ovih godina Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac. Na 23. Danima hrvatskog pučkog teatra ugostit ćemo goste iz 5 zemalja. Zbivanja će započeti u petak kada će nas nakon svečanog otvaranja u festival uvesti domaćin, Pučka scena Hrvatske čitaonice s predstavom “Do posljednje kapi krvi”. Znate da je prošla godina za nas bila tužna, jer nas krajem svibnja napustio dugogodišnji glumac i redatelj Ivan Bratković Glišo. Prije njega voditelj pučke scene je bio Stjepan Banas, a sada je redateljsku palicu preuzela Natalija Lacina i na tome joj zahvaljujem, jer kazališni amaterizma u Hercegovcu ima dugogodišnju tradiciju i ne smijemo dopustiti da se prekine, rekla je Zrinka Cjetojević i naglasila da su kao domaćini i organizatori izuzetno ponosni što se takav međunarodni festival koji okuplja iseljenu i domovinsku Hrvatsku održava u Hercegovcu.
– Ponosni smo što je na daskama našega Hrvatskoga seljačkog doma prikazano skoro 250 različitih predstava, održano je puno radionica, izložbi, predavanja, sklopljena su trajna prijateljstva, suradnja i gostovanja. Sve to ukazuje da uz naše pokrovitelje i daljnju suradnju, ovaj festival će se održavati još dugi niz godina, kazala je Zrinka Cjetojević, predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovca.

Općina Hercegovac je od samog početka potpora Danima hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu, a više o tome rekao je načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan.
– Ova manifestacija je jedinstvena, jer je nastala u vrijeme kad se željelo zatrti hrvatski duh i hrvatsku kulturu na ovom prostoru u vrijeme najgoreg Domovinskog rata, a okupila je one iseljene Hrvate iz Hrvatske koji su otišli odavde prije više stoljeća i koji znaju kako se čuva hrvatska kultura, hrvatska riječ, a time i hrvatski identitet. Ova manifestacija je jedinstvena i po tome što se održava u jednoj maloj sredini, kao što je naša općina. Drago mi je što ćemo 23. godinu zaredom biti domaćini ovog festivala koji će ove godine imati 7 predstava u 6 kazališnih družina. Stoga pozivam sve one koji mogu da dođu 24. i 25. veljače u Hercegovac, a mi ćemo nastojati biti najbolji domaćini kao i uvijek, rekao je načelnik Boro Bašljan.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/2017_2_hercegovac_predstave_65.jpg
Na konferenciji za medije, o manifestaciji je govorila i predstavnica Hrvatske matice iseljenika Nives Antoljak i redateljica Pučke scene Natalija Lacina.

Pročitajte još